1.9.2021 8.50

Rakastetut barokkiaarteet soivat isolla kokoonpanolla

Tähän mennessä kamarimusiikkikokoonpanoin konsertoinut Pirkanmaan Barokki pääsee toteuttamaan jo pitkään suunnitellun orkesterikonsertin. Koronatilanteen takia se on siirretty Raatihuoneelta väljempiin tiloihin Aleksanterin kirkkoon.

Yhdistelmäkuva kolmesta soittajasta, joista yhdellä on käsissään viulu, toisella puupuhallin ja kolmas katsoo vinosti oikealle.
Pirkanmaan Barokki -ryhmän taiteellisena johtajana toimii barokkiviulisti Aira Maria Lehtipuu (kuva: Aleksandra Renska). Ilkka Erosen soitin, puupuhallin traverso, on sukua nykyiselle Böhm-huilulle, mutta huilut ovat soittotavaltaan täysin erilaisia. Jouko Laivuori (kuva: Matti Kyllönen) on Avanti!-kamariorkesterin perustajajäsen.

J. S. Bach lähetti tasan 300 vuotta sitten kokoelmansa Six Concerts Avec plusieurs Instruments työnäytteenä Brandenburgin rajakreiville. Käsikirjoitus löydettiin käyttämättömänä kreivin kirjastosta yli sata vuotta säveltämisen jälkeen ja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1850.

Toisessa maailmansodassa kirjaston aarteita oltiin siirtämässä junalla turvaan, kun kuljetus joutui pommitusten kohteeksi, ja kirjastonhoitaja pakeni metsään nuotteja takkinsa alla. Nykyisin Brandenburgilaiset konsertot ovat  rakastettuja länsimaisen taidemusiikin aarteita.

Juhlan kunniaksi Pirkanmaan Barokki kokoaa tähänastisen historiansa isoimman kokoonpanon esittämään niistä kootun väliajattoman kokonaisuuden.

Vuodesta 2019 alkaen Tampereelta käsin toimineessa yhtyeessä soittaa vanhan musiikin esittämiseen perehtyneitä ammattilaisia.

Barokkimusiikin ääreen kokoontuu soittajia kauempaakin. Heistä yksi on Jouko Laivuori, joka toimii Radion Sinfoniaorkesterin kosketinsoittajana.

Hän aloitti pianonsoiton Tampereella ja suoritti Sibelius-Akatemian pianodiplomin vuonna 1984. Laivuori soittaa kaikenlaista musiikkia kantrista Fluxukseen. Hänet tunnetaan kuitenkin erityisesti uuden musiikin esittäjänä.

Aira Maria Lehtipuu toimii Novia-ammattikorkeakoulun barokkimusiikin lehtorina. Hän opiskeli ja työskenteli pitkään Hollannissa, mutta toimii nyt Tampereelta käsin.

Helsingin Barokkiorkesterin lisäksi hän on työskennellyt muun muassa Euroopan Unionin Barokkiorkesterin, Suomalaisen Barokkiorkesterin, Avanti!:n barokkiprojektin sekä puolalaisen Kore-orkesterin sekä Oulun barokkiorkesterin konserttimestarina.

Lehtipuu on ollut tekemässä Jenni Toivoniemen Seurapeli-elokuvan (2020) barokkimusiikkeja. Lehtipuu on myös aktiivinen kamarimuusikko, ja on toiminut Tampereella vuodesta 2014 toimineessa Café Barock -konserttisarjan tuotantoryhmässä.

Huikea sointimaailma 

Ilkka Eronen opiskelee Sibelius-Akatemiassa vanhan musiikin osastolla, pääaineena traverso. Hän asuu Helsingissä, mutta suuntaa syyskuussa Haagiin vaihtovuoden ajaksi.

Eronen on kotoisin Lieksasta, mutta muutti opintojen perässä pariksi vuodeksi Tampereelle opiskelemaan venäjän kieltä ja kulttuuria.

– Musiikki vei kuitenkin menneessään, ja päädyin Tampereen konservatorion kautta Helsinkiin ja Sibelius-Akatemiaan.

– Olen päätynyt barokin "maailmaan" vähän sattuman kautta. Aloitin ensin nokkahuiluopinnot sivuaineena Tampereen konservatoriolla ja sen jälkeen traverson soiton. Päätin kuitenkin hakea vuoden traverso-opintojen jälkeen Sibelius-Akatemiaan. Opintojen myötä kiinnostus ja palo vanhaan musiikkiin on tietenkin kasvanut.

Erosen mielestä periodisoittimien äänimaailma on aivan huikea.

– Erityisesti traversosta löytyy paljon hienoja erilaisia sävyjä. Soitan myös muita historiallisia huiluja, kuten klassista ja romanttista huilua, joten näiden eri soittimien myötä pääsee soittamaan taas uudenlaista repertuaaria ja tutustumaan uudenlaiseen soundimaailmaan.

Kooste: Asta Kettunen

Bachin Brandenburgilaiset konsertot 300 vuotta

su 12.9. klo 18 Aleksanterin kirkko

Solisteina Aira Maria Lehtipuu, viulu ja musiikin johto; Jouko Laivuori, cembalo; Ilkka Eronen, traverso

Liput 20 € ovelta

Varaukset ja tiedustelut info@pirkanmaanbarokki.fi


Palaa otsikoihin