6.11.2024 10.40

Raskasta Joulua soi kirkoissa akustisesti

Rock-sävytteinen joulumusiikki soi tänä vuonna myös kirkoissa – tosin akustisena. Yksi 20-vuotisjuhlavuoden esiintymispaikoista on Kalevan kirkko. Esiintyjät istuvat, ja marraskuinen keikka on lyhyempi kuin Nokia Arenan joulukuinen tapahtuma.

Nahkatakkinen mies seisoo kitara kädessä avaran kirkon keskikäytävällä.
Kalevan kirkko oli Erkka Korhoselle uusi tuttavuus. Kuva: Hannu Jukola

Kirkkokonserteissa kuultavana on kaksi kappaletta, joita ei ole soitettu livenä yhdeksään vuoteen. Tuolloin Lähetyskirkossa järjestettiin Raskaan Joulun levyn julkistamiskonsertti, joka liittyi Suomen Lähetysseuran kanssa tehtyyn kolmivuotiseen yhteistyöhön.

Akustinen levy oli nimetty Pekka Simojoen Tulkoon joulu -kappaleen mukaan. Konsertin tulot ohjattiin Kauneimmat Joululaulut -kampanjalle Lähetysseuran työn hyväksi.

Raskasta Joulua -konseptin alullepanija Erkka Korhonen kertoo yhteistyökumppanin valinnassa painavan sen, että porukka voi allekirjoittaa hankkeen tavoitteet.  

– Mukana oli muun muassa tyttöjen ja naisten koulutusta. Koimme, että kampanjan kohteet olivat tärkeitä.

Yhteistyö seurakuntien kanssa on hänen mukaansa yleensä hieman haastavaa.

– Tässäkin projektissa on paljon ihmisiä ja paljon erilaisia elämänkatsomuksia. Jokaisen projektin esiintyjän pitää pystyä allekirjoittamaan projektin tarkoitus.

– Tällä kiertueella jotkin kirkoista halusivat biisilistan etukäteen – ettemme vain soita satanistista musiikkia. Projektilla on kuitenkin ollut arkkipiispan hyväksyntä vuodesta 2013 lähtien, Korhonen naurahtaa.

Tavoitteena hyvä mieli

Joululaulut voivat olla surullisiakin, mutta tavoitteena on Korhosen mukaan hyvän mielen joulushow.

– Vaikka silmät ovat olleet punaisina kyynelistä, niin haluamme, että ihmiset lähtevät hymyillen pois.

Hänelle itselleen kyyneleet tulevat lavalla silmiin harvoin, mutta niitäkin tilanteita on.

– Se on voinut olla jotain, jonka joku on tehnyt lavalla tosi hienosti, ja esimerkiksi Jouluksi kotiin -kappaleen tekstin kanssa minun oli hirveän vaikea toimia pitkään. Tai jokin yleisön reaktio voi olla pysäyttävä; jollain jokin biisi voi mennä niin ihon alle.

Erityisesti mieleen on jäänyt seitsemän vuoden takainen keikka Porissa, jossa yksi kuulijoista oli paikalla sairaalasängyssä.

– Keikoilla mennään tunnelmasta toiseen.

Istuva mies näppäilee kitaraa ja toinen tekee taustalla jotain. Pitkätukkainen mies laulaa mikrofoniin, jossa on varsi.
Tänä syksynä Nelosen Vain elämää -ohjelmassa mukana oleva Marko Hietala (oik.) on yksi Kalevan kirkon konsertin solisteista. Hän harjoitteli Erkka Korhosen ja Vili Ollilan kanssa vuoden 2020 joulukuussa Lahden Sibeliustalossa. Kuva: Jaakko Manninen

Muusikoiden kesken kiertueilla vallitsee hyvä henki, ja solistit ovat muun muassa harrastaneet kuoro-äänenavausta.

Mieluisimman joululaulun valitseminen ei ole helppoa.

Pieni rumpali tulee jotenkin aina ensiksi mieleen, kun tätä kysytään. Mutta on erilaisia suosikkeja eri aikoina.

Toive toteutettu

Tärkeä kappale Erkka Korhoselle on Kansas-yhtyeen The Wall, jonka on säveltänyt ja sanoittanut Kerry Livgren. Sen hän levytti reilut kolme vuotta sitten, kun hänen isoveljensä Mirko ”Mike” Korhonen oli yllättäen menehtynyt astmakohtauksen aiheuttamaan sydänpysähdykseen.

– Veljeni ex vaimo kertoi, että he olivat aikanaan keskustelleet siitä, minkä biisin haluaisivat soitettavan hautajaisissaan, ja Mike oli toivonut tätä biisiä. Kappaleen teksti kertoo seinän toiselle puolelle menemisestä, ja senhän pystyy tulkitsemaan kuoleman jälkeiseksi elämäksikin.

– Myöhemmin Livgrenin kappaleissa on alkanut olla yhä enemmän uskonnollisia viittauksia – tosin hän on erittäin hyvä naamioimaan ne. Monestihan sanat kristillisen rockin puolella kuulostavat tosi naiiveilta ja yksiselitteisiltä.

Kuultuaan veljensä toiveen kitaristi ryhtyi miettimään kappaleen toteutustapaa. Itse hän ei pystynyt sitä esittämään, eikä alkuperäisen soittaminen kaiuttimen kautta kuulostanut hyvältä. Hän päättikin tehdä kappaleesta oman version.

Veljentyttärensä tueksi Erkka Korhonen pisti pystyyn joukkorahoituskampanjan. Single ja siitä tehty video suunnattiin aluksi ainoastaan kampanjaan osallistuneille, ja se tuli julkiseen jakoon vasta viime keväänä.

– Toivon, että Mike jossain tuolla kokee, että hänen toiveensa toteutettiin.

Kielteistä palautetta ratkaisusta ei tullut, eikä tapauksesta alkanut niin monesta asiasta nykyään nousevaa älämölöä.

– Äärimmäisissä kysymyksissä, kuten kuolemaan liittyvissä asioissa, on vielä ehkä jonkin verran enemmän konsensusta.

Korhosen mielestä on absurdi tapa ajatella, että jos joku loukkaantuu jostain – tai on heikossa asemassa – hän on automaattisesti oikeassa.

– Silti heikompia pitää puolustaa.

Välitilinpäätös häämöttää

The Wall päätyi Erkka Korhosen singlejulkaisuksi viime keväänä, ja se aloitti myös soololevyn valmistelun.

– Ensi tammikuussa tulee puoli vuosisataa tällä planeetalla kävelyä, joten ajattelin, että ehkä jonkinlainen välitilinpäätös olisi hauska tehdä. Jengi tulee näkemään, että musiikillinen sielunmaisema soololevylläni on tosi lähellä sitä, mitä teen Raskaassa Joulussa.

Levyä on ollut pakko tehdä kaiken muun sivussa. Varsinkin loppuvuodet Raskaan Joulun porukalla tuppaavat olemaan todella kiireisiä.

Mies seisoo kitara kädessä ulkona kivilaatta-alustalla keraamisista pienemmistä laatoista rakennetun seinän edessä.
Tampere sinänsä on Erkka Korhoselle tuttu paikka, jossa on tullut soitettuakin useaan otteeseen. Kuva: Hannu Jukola

Raskaan Joulun tarina sai alkusysäyksen vuonna 2003, jolloin eräs bändi- ja opiskelijakaveri teki käsityönä joulukokoelma-cd:n, vieläpä useana versiona.

 – Sain itselleni aikuisten humoristisen version. Kuuntelin levyä kotona, ja sieltä alkoi tulla Pähkinänsärkijä-balettia niin, että sitä soitti rock-bändi, Trans-Siberian Orchestra. Orkesteri soitti myös anglosaksisen perinteen tosi vanhoja joululauluja, ja mietin, että näitä pitää saada kuulla lisää.

Korhonen alkoi pohtia, toimisiko tämä Suomessakin.

– Meillähän on suhteellisen synkkä joululauluperinne ja hienoja laulajia. Se iso metallibuumi oli sikiämässä, ja rupesin miettimään, että kokeilen.

Hän esitti idean tutulle keikkamyyjälle, joka oli sitä mieltä, että ajatus voisi toimia. Aluksi ideoitiin singleä, mutta lopulta tehtiin kokonainen levy, joka möikin jonkin verran. Sen sijaan vuoden 2004 ainokainen keikka ei innostanut yleisöä.

Seuraavana vuonna tilanne oli jo toinen. Mukaan olivat lähteneet muun muassa Nightwishin basisti-laulaja Marko ”Marco” Hietala, Teräsbetonin Jarkko Ahola sekä Ville Tuomi ja kosketinsoittaja Vili Ollila. Kaikkien aikojen toinen keikka oli Tampereen Yo-talolla.

Vuonna 2013 tehtiin ensimmäinen konserttikiertue omalla riskillä, 2015 televisio-ohjelma, ja kaksi vuotta myöhemmin jokainen keikka oli loppuunmyyty.

Vuoden 2019 Tampere-talon esiintymiset kysyivät kuntoa, kun bändi veti kahteen päivään neljä loppuunmyytyä keikkaa.

Takapakista noustaan

Pari vuotta sitten hanke kohtasi kaksikin takapakkia. Kimmo Blom kuoli syöpään elokuussa, ja tuotantoyhtiö RH Entertainment hakeutui konkurssiin marraskuussa. Muusikot olivat jo päättäneet omistaa kiertueen edesmenneelle solistille.

Neljä ihmistä istuu aulatilassa oven edessä, ja heillä on akustiset kitarat. Seisova mies laulaa mikrofoniin, jossa on varsi. Heitä vastapäätä seisova mies osoittaa muita sormella. Taustalla on kolme kuusta.
Tuomas Wäinölä, Erkki Silvennoinen, Mirka Rantanen, Erkka Korhonen, JP Leppäluoto ja Sami Jormanainen harjoittelivat ja tarkistivat äänten toimivuutta ennen stream-konsertin alkua vuonna 2020. Konsertti päätettiin siirtää verkkoon koronavirustaudin tilanteen huononnuttua. Kuva: Jaakko Manninen

– Vuoden 2022 piti olla covidista poistumisen juhlaa, mutta seitsemän päivää ennen rundia vedettiin matto alta. Kaikkiaan siinä meni noin sata tapahtumaa, joista noin kaksikymmentä oli meidän.

Ihmiset alkoivat ymmärrettävästi vaatia lippurahojaan takaisin.

– Teki mieli sanoa, että sinä menetit 60 euroa, mutta tiedätkö, paljonko minä menetin.

Rahallisesti noiden tapahtumien sopiminen on yhä kesken, joten niistä ei voi puhua julkisesti.

Tummiin vaatteisiin pukeutunut mies istuu nahkatuolissa ja levittelee käsiään. Hänen oikealla puolellaan näkyy kitaran kaula.
Koronavirus-epidemian hellitettyä otettaan iski Raskasta Joulua -kiertueetkin järjestäneen tuotantoyhtiön konkurssi, Erkka Korhonen muistuttaa. Kuva: Hannu Jukola

Tampere on ainoa paikkakunta, jolla tänä vuonna heitetään kaksi keikkaa.

Kiertueen esiintymistilat on valittu kooltaan sopiviksi, ja solistimäärät ovat valikoituneet tilan koon mukaan. Esiintyjien kotipaikatkin saattavat vaikuttaa siihen, kuka esiintyy missäkin. Alusta asti mukana ollutta Marco Hietalaa Korhonen kuvaa sanalla ”toteemi”.

– Hän oli itsestään selvä kirkkokeikoille. Railion Antti päätti, ettei tänä vuonna tee omaa kirkkokiertuetta, mutta hänellä on kokemusta kirkoissa laulamisesta.

Matalaäänisistä laulajista Ilja Jalkanen ja Juha-Pekka ”JP” Leppäluoto ovat jakaneet esiintymiset keskenään.

Helsingin, Turun ja Tampereen isoille keikoille ovat olleet tervetulleita kaikki halukkaat laulajat.

Virtuaalitodellisuustulva huolettaa

Tampere on tullut Korhoselle tutuksi muutenkin kuin esiintymisten kautta, sillä vaimo Laura Hecht on aitoja ”Pispalan likkoja”. Erkka Korhonen itse on kotoisin Vantaalta, mutta sukujuuret ovat vahvasti Kuopiossa.

Pariskunnan lapset, 8-vuotias Elmo, 10-vuotias Milo ja 15-vuotias Hugo, eivät toistaiseksi ole innostuneet musiikinteosta. Isä ei ole siitä huolissaan, ja musiikki voi silti olla osa perheen yhteistä aikaa. Sen sijaan nykynuorten ajanvietto ruutujen parissa huolestuttaa opettajaksikin kouluttautunutta Korhosta.

– Lapset ja nuoret elävät nykypäivänä sellaisessa informaatiotulvassa, ettei meillä ole siitä mitään käsitystä. Tuntuu tosi haastavalta yrittää ohjata heitä niin, etteivät he katoa virtuaalitodellisuustulvaan. Voin hyvin kuvitella, että monelle lapselle on helppoa löytää turvallinen paikka pelimaailmasta, missä lapsi kokee hyväksyntää.

Fyysinen todellisuus, kirjoitus- ja lukutaito sekä äidinkielen taito ovat kuitenkin tärkeitä, Korhonen painottaa.

Hän on mukana esimerkiksi soitonopetuksen verkkopalvelu Rockwayssa.

– Rockwaylla on paljon erilaisia oppimissisältöjä, jotta se houkuttelisi kaikenlaisia ja kaiken tasoisia oppilaita, joilla on erilaisia musiikillisia intressejä.

Henkilö näppäilee kitaraa avaran kirkkotilan käytävällä. Taustalla näkyvät urut ja vieressä on paljon penkkejä.
Kitaristi, tuottaja ja kitaransoiton opettaja kuunteli kirkon äänimaailmaa kiinnostuneena. Kuva: Hannu Jukola

Mielenterveysliiton viimevuotinen kulttuurikummi oli myös kannustamassa ja antamassa palautetta Kitarariffejä toivosta -mittelössä.

– Meidän tehtävämme on ensisijaisesti opettaa junnuja välttämään ne karikot, joita itse kohtasimme. Minä innostuin lukioikäisenä treenaamaan tekniikkaa, enkä yhdistänyt sitä millään tavalla musiikkiin. Yhtäkkiä huomasin, ettei soitossani ollut mitään muuta sisältöä.

– Jossain kohtaa, yhden opetusvideon avulla, keksin, että pitäisi aina ensisijaisesti harjoitella sitä, mitä soittaa, ja löytää päämäärä sen kautta. Tai lähteä heti muusikkotielle ja tehdä itse materiaalinsa.

Vaikka laulamisessa oma tulkinta löytyy eri tavalla kuin soittamisessa, ei ihminen Korhosen mukaan pysty tulkitsemaan mitään, mitä ei ole itse tuntenut. Ennen kaikkea pitää altistaa itsensä musiikille, kuunnella sitä mahdollisimman paljon.

Aikovatko Raskaan Joulun toteuttajat kiertää Suomea niin sanotusti ”maailman tappiin”?

– Aikahan sen näyttää, minkälainen instituutio tästä tulee. Mutta näillekin versioille varmasti aina löytyy esittäjiä, niin kauan kuin kysyntää on.

Teksti: Asta Kettunen

Raskasta Joulua Kalevan kirkossa tiistaina 26.11.2024 kello 19, solisteina Marko Hietala sekä Kiuas-yhtyeen Ilja Jalkanen ja uuden albumin syyskuussa julkaissut Antti Railio. Raskasta Joulua Nokia Arenassa lauantaina 14.12. kello 20. Liput: lippu.fi

Raskasta Joulua

Kiertueiden tarina kirjana: Jenny Rostain, Raskasta Joulua, Bazar Kustannus 2022

Erkka Korhonen:

  • Kitaristi ja tuottaja, jolla on studio Espoossa. Useita bändejä
  • Viime vuoden kulttuurikummi Mielenterveyden keskusliitossa, jonka vuoden 2023 teemana oli hevimusiikki
  • Sovittanut ja tuottanut kappaleita Vain elämää -tuotantotiimissä
  • Opiskellut Pop & Jazz Konservatoriossa, Stadiassa ja Guitar Institute Of Technologyssa
  • Valmentaa kamppailulajeja, pääasiassa taekwondoa

Palaa otsikoihin