4.3.2020 8.10

Saksofonit soivat kursseilla ja konserteissa

Maaliskuun puolivälissä Tampereella järjestettävä suuri saksofonitapahtuma yhdistää konsertit, orkesterikoulutuksen ja mestarikurssin. Tapahtumaan osallistuu ammattisaksofonisteja ja soittimen opettajia, oppilaita ja harrastajia.

Festivaalin sai alulle levytuottaja Timo Ruottisen visio saksofonikuorosta, jossa saisi soittaa kuka tahansa iästä ja taidoista riippumatta. Seuraavaksi Pirkanmaan musiikkiopistoa pyydettiin taustaorganisaatioksi rehtori Jouni Auramolta, kertoo saksofoniopettaja ja festivaalin pääjärjestelijä Petri Nieminen.

Kun vielä kapellimestari Anna-Leena Lumme ja saksofoniopettaja Kalle Oittinen saatiin mukaan, ja mieleen tulivat myös Kaartin soittokunta sekä Sibelius-Akatemian maakuntatoiminta, alkoi idea uudeksi festivaaliksi hahmottua.

– Koko projekti tuli taivaan lahjana, koska aloitin virassani vuonna 2018, ja ensimmäiseksi olen halunnut olla mukana kehittämässä saksofonikenttää ja -kulttuuria. Kun tämä festivaali oli jo vireillä, ajatukset osuivat yhteen, myöntelee Oittinen.

– Mukavinta tässä on se, että mukana ovat sekä ruohonjuuritaso että alan ammattilaiset, koko ikähaarukka harrastajista alan opiskelijoihin ja saksofoninsoiton ystäviin.

Kolme miestä ja kaksi naista seisoo portailla kaiteen takana. Kahdella miehistä on käsissään saksofonit.
Pirkanmaan Saksofonifestivaalin taiteellisen suunnitteluryhmän jäsenet ovat saksofonistit Petri Nieminen, Kalle Oittinen ja Masa Orpana sekä kapellimestari Anna-Leena Lumme (edessä). Kanttori Riikka Viljakainen on vastuussa festivaaliin sisältyvästä Aleksanterin kirkon konsertista.

Yhteistyökumppanina on myös Tampereen tuomiokirkkoseurakunta, joka ehdotti yhteistyötä kanttori Riikka Viljakaisen suunnitteleman Esa Pietilän ja Pétur Sakarin konsertin tiimoilta. Aiemmin oli jo suunniteltu päätöskonsertti Tuomiokirkkoon sekä saksofonikvartetti AAVAn konsertti konservatoriolle.

– Kirkot ovat muusikoille tosi läheisiä ja hyviä yhteistyökumppaneita, Oittinen ja työryhmään myös kuuluva Masa Orpana kiittelevät.

– Yhteisöllisyys ja ison porukan kokoaminen tämän asian yhteyteen ovat periaatteita. Pitkälti tätä tapahtumaa varten on pelastettu harvinaisuus, vuoden 1915 Conn-merkkinen bassosaksofoni, joka on ollut Dallapé-orkesterin käytössä, Nieminen lisää.

Pirkanmaan Saksofonifestivaali (PSF) järjestetään Tampereen konservatoriolla 13.-15.3. Mestarikurssia saapuvat pitämään huippuopettajat Sibelius-Akatemiasta: Joonatan Rautiola (klassinen) ja Manuel Dunkel  (jazz).

Uusia sävyjä

Tapahtumaan perustetaan kolme eritasoista saksofoniorkesteria, joissa fonistit vasta-alkajista konkarimestareihin soittavat yhdessä. Orkesterilaisten sektioharjoittajina toimivat Kaartin soittokunnan saksofonistit Samu Metsänen, Arto Lehtola, Perttu Pannula ja Eero Saunamäki, sekä tamperelaiset saksofoniopettajat.

Orpana osallistuu muun työryhmän kanssa festivaalin orkesterikoulukseen. Festivaali huipentuu orkesterien konserttiin Tuomiokirkossa. Oittinen soittaa saksofonikvartetti AAVAssa ja johtaa päätöskonsertissa yhtä orkesteria.

– Tuomiokirkossa voi kokea, mitä saksofonikonsertti on hienoimmillaan. Siinä saattaa kuulla ihan uusia sävyjä, orkestereista kahta opettava ja johtava Lumme lupailee.

Hän lisää, että ohjelmistossa on laaja-alaisesti sekä klassista että rytmimusiikkia. Soittajia on ilmoittautunut mukaan yli 80, joten henkilökunta mukaan lukien kyse on vähintään sadan saksofonin ystävän kokoontumisesta.

– Me on pyritty saamaan ystävät soittamaan, joten yleisöön toivotetaan tervetulleiksi muut, Oittinen hymyilee.

Hän on tehnyt päätöskonserttiin Carmen-oopperan teemoista sovituksen solisteille ja saksofoniorkesterille. Illassa kuullaan myös muun muassa Anssi Tikanmäen säveltämä Lapin taika -osa teoksesta Maisemakuvia Suomesta.

Viljakainen mainitsee, että Aleksanterin kirkon konsertissa käytetään ensimmäistä kertaa kamerayhteyttä urkuparvelta kirkkosalin näyttötauluihin.

– Kamerayhteys tuo uuden merkittävän lisän kirkon konsertteihin.

Seuraava tapahtuma on tarkoitus järjestää kahden vuoden päästä.

– Todennäköisesti konserttitarjonta kasvaa ja jopa kansainvälistyy, Oittinen lupailee.

Teksti: Asta Kettunen

Yksi nainen ja kolme miestä istuu pöydän ääressä.
Festivaalin suunnittelijat kokoontuivat Pirkanmaan musiikkiopistolla, joka on yksi tapahtuman järjestäjistä. Muut järjestäjät ovat tamperelaiset saksofoniopettajat, Tampereen tuomiokirkkoseurakunta, Tampereen konservatorio ja Tampereen ammattikorkeakoulu.

Yleisökonsertit:

Ohjelma 15/10 €

Esa Pietilä, saksofoni ja Pétur Sakari, urut
pe 13.3. klo 19 Aleksanterin kirkko

Saksofonikvartetti AAVA
la 14.3. klo 19 Tampereen konservatorio, Pyynikkisali

Grande Finale – Saksofonifestivaalin päätöskonsertti
su 15.3. klo 18, Tuomiokirkko
Saksofoniorkesterit




Palaa otsikoihin