Satavuotiaaksi rakkaudesta lauluun
100 vuotta toiminut Messukylän kirkkokuoro juhlii kunnioitettavan pitkää matkaansa konsertilla Messukylän kirkossa 19. marraskuuta 2023 kello 15. Neliäänisen sekakuoron juhlaohjelmassa on perinteisiä kuorolauluja, virsiä ja yhteislaulua.
− Juhlakonsertin ohjelma koostuu hyvin rakkaista lauluista. Jokunen uudempikin laulu on mukana, varta vasten tätä konserttia varten harjoiteltu, kertoo Messukylän kirkkokuoroa puolisentoista vuotta johtanut kanttori Sanna Osmala.
Messukylän seurakunnasta mukana on myös Teiskon Kirkkokuoro. Kuorot laulavat sekä yhdessä että yleisön kanssa. Illan aikana kuullaan muun muassa Mika Piiparisen laulu Kosketa minua, Henki ja Pekka Simojoelta Kaikista sanoista suurin.
Hyvää mieltä ja sanaa
Konsertin nimi Rakkaudesta lauluun viittaa ohjelmistoon ja laulun lahjaan. Tavoitteena on jakaa hyvää mieltä ja sanaa.
− Rakkaudesta lauluun on tunnustus yhteisesti. Meille on tärkeää ja mieluinen tapa palvella seurakuntaa musiikin lahjalla ja pitää toivoa, rakkautta ja uskoa esillä musiikin keinoin. Monelle virsi on erityisen rakas ja tärkeä väline uskonelämän myllerryksissä, Osmala perustelee.
Kuoron pitkän iän salaisuus kiinnostaa, ovathan sata vuotta virkeinä säilyneet melko harvinaisia.
− Kukoistukseen tarvitaan hyvät elinolosuhteet, rakkautta, ravintoa ja huolenpitoa. Kuoro kukoistaa, kun laulajalla on hyvä olla, Osmala tuumaa.
− Yhdessä laulamista on tutkittukin, ja todettu sen hyvää tekevät vaikutukset, hän jatkaa.
Kirkkokuoron laulajavahvuus on 26. Tulokkaisiin kuuluu altto Lea Mähönen Annalasta.
− Koska olen aivan uusi, minulla ei ole minkäänlaisia odotuksia. Luoja näyttää, mitä on tulossa, Mähönen sanoo luottavaisesti.
Hän on iloinen päästyään kuoroon, koska oli haaveillut yhdessä laulamisesta pitkään. Yksin laulaessaan hän ei mielestään kuulosta hyvältä, mutta kuorossa oma ääni sulautuu muihin. Mähönen iloitsee kuorolaulamisen eduistakin, kuten muistin kehittymisestä ja yhteisöllisyydestä.
− Kun tulin kuoroon, vastaanotto oli lämminhenkinen. Kuoro lisää onnellisuutta ja hyvinvointia, Mähönen kiteyttää.
Vilho Salomaa on vuodesta 1970 laulanut bassoa Messukylän kirkkokuorossa.
− Aion olla mukana kuorossa niin kauan kunnes potkaistaan pois, hän hymyilee.
Salomaan aikana kuoronjohtajia on ollut seitsemän.
− Jokaisella on oma tyylinsä johtaa, ja laulutkin ovat aina erilaisia. Eri johtajat myös kiinnittävät huomioita eri asioihin, Salomaa toteaa.
− Petri Karakselan aikana kaikki olivat hänen sovituksiaan. Seppo Naarajärven aikana oli Väinö Rauhalan säveltämä Tuhlaajapoika-kantaatti, hän muistelee.
Osmala toteaa, että kuoroilla on oma tapa toimia, yhteishenki ja laulusisukkuus.
− Olen yrittänyt luikahtaa mukaan. Helpolla ei luovuteta, ja uudet laulajat otetaan ilolla vastaan. Ohjelmisto elää ajan mukana, kuitenkin perinteitä kunnioittaen, hän sanoo.
Kuorosta on julkaistu historiikki vuonna 2013.
Teksti: Elisa af Hällström
Kuva: Hannu Jukola