9.1.2019 11.35

Teatteri Verso kyselee ja etsii

Laadukasta teatteria oikeasta elämästä, kristilliseltä arvopohjalta. Näin määrittelee tavoitteensa Teatteri Verso, joka on osa Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten Uusi Verso -toimintaa.

TeatteriVerso_lehtikuva1 800x533
Teatteri Verson Ystävänpäivä-näytelmä sai ensi-iltansa helmikuussa 2018 LaStradan tiloissa.

Teatteri Verso on ollut vuodesta 2016 lähtien itsenäinen yhdistys, joka on valmistanut ja esittänyt kaksi näytelmää. Höyhen tehtiin vuonna 2016, ja Ystävänpäivä sai ensi-iltansa helmikuussa 2018.

Teatterin sydämen ja hallituksen muodostaa naiskolmikko eli Tarja Halinen, Venla Wacklin-Mäki-Kerttula ja Annakaisa Järvensivu. Naisia yhdistävät samantapainen näkemys teatterin tekemisestä, ystävyys sekä usko.

– Teatteri antaa niin paljon, se on mahtava työkalu tarkastella elämän ilmiöitä. Teatteri on ahneen taideihmisen valinta, koska se on niin monipuolinen. Se antaa paikan ja luvan leikkiä, miettii Annakaisa Järvensivu, joka on harrastanut teatteria lapsuudesta lähtien. Hän opiskelee teatteri- ja draamatutkimusta Tampereen yliopistossa.

Oman arvopohjan mukaan tekeminen – joskus vaikeimman kautta – on Tarja Haliselle tärkeä asia.

– Sanoman välittäminen teatterin keinoin on minulle oikea tapa tehdä. Ja jos jokin palanen puhuttelee katsojaa, esityksestä tulee merkityksellinen, miettii Halinen, Teatteri Verson perustaja ja puheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on luokanopettaja sekä lukion ilmaisutaidon opettaja.

Venla Wacklin-Mäki-Kerttulaa kiehtovat teatterin monipuolisuus ja luovuus. Pienessä ryhmässä voi tehdä käsikirjoituksia, ohjata, näytellä, laulaa ja valmistaa lavasteita. Myös hänellä on pitkä kokemus teatterin harrastamisesta sekä alan opintojakin.

– Näytelmien tavoitteena on välittää hengellisiä arvoja, mutta ne eivät kuitenkaan ole kovin julistavia. Emme lyö Raamatulla päähän, mutta toisaalta emme piilottele omaa taustaamme.

Annakaisa Järvensivu vakuuttaa, että kompromisseja ei tehdä.

– Ryhmä ei tingi taiteellisuudesta hengellisyyden vuoksi eikä meillä ole valmiita uomia, joita pitkin pitäisi mennä. Teatteri on hyvä keino kysyä asioita ja etsiä totuutta, se ei niinkään tuota valmiita vastauksia.

Ryhmä on kuin perhe

TeatteriVerso_lehtikuva2 800x533
Tarja Halinen, Annakaisa Järvensivu ja Venla Wacklin-Mäki-Kerttula rakastavat teatteria eivätkä tingi näytelmien laadusta.

Kolmikko arvostaa teatterin yhteisöllisyyttä. Ryhmä on kuin perhe, joka koostuu erilaisista ihmisistä.

– Perhehenkiseen meininkiin kuuluu, että harjoitusten alussa vaihdetaan kuulumisia. Tämä kuulumiskierros saattaa usein venyä varsin pitkäksi, hymyilee Wacklin-Mäki-Kerttula.

Teatteri Verson haasteena ovat nuorten aikuisten ruuhkavuodet töiden, opiskelujen ja perheiden parissa. Työryhmä toki elää teatterilaisten elämäntilanteiden mukaan, mutta ydinporukassa on yleensä mukana kymmenisen jäsentä. Myös uudet ihmiset ovat tervetulleita mukaan.

Teatteri Verso harjoittelee Kampus-kappelissa Tampereen yliopistolla. Näytelmät esitetään Kehitysvammaisteatteri La Stradan tiloissa Pirkankadulla. Tilan vuokra katetaan lipputuloilla.

La Strada -teatteri ja sen johtaja Anu Panula saavat ison tunnustuksen Teatteri Verson väeltä.

– Meillä on ollut hienoa yhteistyötä. Höyhen-näytelmä kertoo kehitysvammaisuudesta, ja saimme asiantuntija-apua rooleihin La Stradan väeltä. Lisäksi olemme saaneet lainata teatterin lavasteita, kertoo Tarja Halinen. 

Luovaa ryhmätyötä

Teatteri Verson työskentelytavat ja tiimit vaihtelevat esityksen mukaan. Höyhen perustui Asko Sahlbergin samannimiseen romaaniin, jonka Tarja Halinen dramatisoi näytelmäksi. Ohjaustyöstä vastasivat Halinen ja Järvensivu yhdessä.

Ystävänpäivä taas työstettiin yhdessä. Aluksi ryhmä keräsi paljon tarinoita ja uutisia yksinäisyydestä.

– Materiaalin työstämisen jälkeen käsikirjoitimme sen Tarjan kanssa yhdessä, kertoo Venla Wacklin-Mäki-Kerttula. Ohjauksen teki Järvensivu.

Tällä hetkellä harjoitteilla on Sirkku Peltolan kirjoittama näytelmä Kaikkihan me onnumme

– Näytelmän keskeisintä teemaa kuvailee kenties parhaiten sana "kohtalo". Kannatteleeko elämä meitä vai me elämäämme? Kuinka paljon voimme vaikuttaa omaan ja toistemme kohtaloon? Miten suhtautumisemme annettuihin olosuhteisiin vaikuttaa elämän kulkuun? Onko olemassa sattumaa, pohtii ohjaajana toimiva Wacklin-Mäki-Kerttula.

– Isosta teemasta huolimatta – tai ehkä juuri sen takia – näytelmä sisältää myös huumoria, lisää Wacklin-Mäki-Kerttula.

Näytelmä saa ensi-iltansa tiistaina 12. maaliskuuta.

Teksti: Kirsi Airikka

Kaikkihan me onnumme –näytelmän ensi-ilta: ti 12.3. kello 19. Muut esitykset: ke 13.3. klo 19, su 17.3. klo 16, ke 27.3. klo 19, la 30.3. klo 19, su 31.3. klo 16. Näytelmää esitetään Teatteri La Stradassa, Pirkankatu 18.



Palaa otsikoihin