Teatterista voimaa vuorovaikutukseen
Teatteri antaa ihmiselle mahdollisuuksia harjoitella omien vahvuuksiensa tunnistamista ja vuorovaikutustaitoja.
Teatteri Telakka ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ovat jo kymmenen vuoden ajan tarjonneet Pirkanmaalla kehitysvammaisille ihmisille teatteritoimintaa, joka vahvistaa ihmisen osallisuutta hänen omassa elämässään.
Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -hankkeessa punnitaan yhdenvertaisuuden periaatetta sekä itsemääräämisoikeuden toteutumista. Teatterin menetelmiä hyödyntäen omat elämykset, luovat voimavarat ja osallistujien ymmärrys käsiteltävästä asiasta syvenevät, kun omat ajatukset saavat konkreettisen tekemisen muodon.
– Osallisuus ja vuorovaikutus toisten kanssa mahdollistavat voimaantumisen, itsensä tuntemisen ja kehittämisen, lisää Mäkipää, joka kouluttautuu parhaillaan kehitysvammaisten erityisopettajaksi saadakseen lisää tietoa ja ymmärrystä toiminnan syventämiseksi.
Hanke tarvitsee rahoitusta
Tavoitteena on aloittaa uusia Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -työpajoja tänä vuonna.
– Edellytyksenä kuitenkin on, että rahoitus järjestyy. Varoja toimintaan haetaan Moro! Mekin ollaan mukana -joukkorahoituskampanjan avulla.
Työpajojen aloittamista harjoiteltiin viime kesänä etänä Rinnekoti-säätiön kanssa. Teatteriryhmäläiset oli koottu Tampereen päivätoimintakeskuksista.
– Kokemus oli erittäin rohkaiseva. Kehittelimme yhdessä toimintakulttuurin, jossa eri lailla tukea tarvitsevat henkilöt tekivät teatteria ohjauksessani. Syksyllä jatkoimme vielä kohtaamisia kasvokkain.
Teatterista voimaa vuorovaikutukseen -ryhmissä on yleensä 10–15 osallistujaa sekä muutama avustaja.
– Meillä on valmiudet aloittaa lyhyelläkin varoitusajalla, jos saamme jostakin rahoitusta.
Teatterihanketta voivat tukea yksittäiset ihmiset, järjestöt ja yritykset. Vastikkeita voi ostaa joukkorahoituskampanjan verkkosivuilta. Jos hanke ei toteudu, rahat palautetaan tukijoille. Yhden ryhmän perustaminen maksaa 6000 euroa.
– Noin 30 000 euron summalla voisimme tuottaa 8–10 ryhmää vuoden ajan siten, että ryhmätapaaminen on kahden viikon välein.
Toiminnan rahoittamiseksi työyhteisöille myydään esimerkiksi työhyvinvointipäiviä, jotka on suunniteltu yksilöllisesti.
– Tarjoamme osallistujille kokemuksen yhteenkuuluvuudesta ja yhdenvertaisuudesta. Me kaikki pystymme ja voimme, kun teemme sen yhdessä. Nyt on hieno tilaisuus tulla mukaan ja osallistua, kannustaa Mäkipää.
Toiminta huipentuu 17. marraskuuta pidettävään Laikkupäivään kirjastotalo Laikussa. Silloin esitetään ryhmien tekemät teatteriesitykset sekä järjestetään työpajoja, joihin kaupunkilaiset voivat osallistua.
Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Laura Vesa