5.6.2024 9.00

Tekemisen palo puhaltaa tuulta gospeliin

Kesän lopulla Tampereella tulee todistetuksi, miten iso joukko suomalaisia on tekemisissä gospelin kanssa, kun Glow Festival kerää Nokia Arenalle yli 20 kristillisen musiikin artistia ja bändiä. Suurella varmuudella silloin soi musiikki, jota moni tuntee.

Jaakko Löytyn, Lasse Heikkilän, Petri Laaksosen, Pekka Simojoen, Jukka Leppilammen, Tommi Kaleniuksen ja muun esiintyjäkaartin kappaleet ovat soineet rippikouluilla ja häistä hautajaisiin.

1990-luvulla Terapiana aloittanut Tera on yksi Glow’n yhtyeistä, ja ensimmäisiä suomalaisia gospelrokkibändejä.

Kolme ihmistä seisoo ja yksi istuu kalusteettomassa tilassa. Taustalla on pieniruutuinen ikkuna.
Teralla on vahva rokkari-identiteetti, sanoo suuren osan bändin biiseistä tehnyt Petri Lassila. Kuva: Rami Marjamäki

− Meillä on raskaampaa rokkia, ja teksteissä sama. Arvostin Löytyn ja Mäki-Lohiluoman tekstejä, joissa kaikki ei ole onnea ja auvoa. Koin silti, että jotain jää nyt sanomatta. Se oli tietylle porukalle yhteinen näky, Petri Lassila kertoo.

Terapia kiersi maata ja julkaisi levyjä, ja Lassila ryhtyi toiselle alalle.

− Perustin firman työllistyäkseni niin, että voin päättää työajoista ja jatkaa soittohommaa.

Yritys imaisi ajan, perhe kasvoi ja teologiaopinnot alkoivat. Lassila jäi yrityksestä ja päätti opiskella papiksi.

Tera ei ole pyrkinyt edeltäjänsä keikkamääriin.

− Tosi vaativaa on ollut, kun kaikilla on päivätyö. Mutta on ollut tekemisen palo, Lassila miettii.

Kitara osa omakuvaa

Lassila tekee nyt Teran ja Terapian biiseistä soololevyä. Kappaleissa kuullaan kitaraa, viulua ja kanteletta. Muusikkoutta hän toteuttaa myös Kangasalan seurakunnassa työssään kappalaisena.

− Olen papin työssä kokenut, että olen omalla paikallani. On loistojuttu, että voin tehdä työtä selkeästi hengellisessä työyhteisössä.

Lassila laulaa ja soittaa kitaraa, kuten teki ystävänsä rokkipappi Tarvo Laakso.

− Tarvokin soitti tosi paljon ja oli profiloitunut sen kautta. Eihän ne ole kiertäneet niin kuin me, Lassila kertoo Laakson todenneen hänelle.

−  Tarvon poismeno osui syvälle sieluun. Samaan aikaan Simojen Pekka sanoi, etten jättäisi kitaraa naftaliiniin. Nyt olen lisännyt sitä erilaisissa tilaisuuksissa, hän kertoo.

Gospelin esittäminen kirkossa on lähellä Lassilankin sydäntä. Hän kuuluu Lielahden gospelkirkkoja suunnittelevaan toimikuntaan.

 − Olen pyrkinyt, että pidettäisiin Tarvon arvot mukana toiminnassa. Niistä ensimmäinen on musiikillinen tinkimättömyys. Palo ja taito, ei musiikkia koneelta. Toinen syvempi arvo on gospelin evankeliumin luovuttamattomuus, ja että se kumpuaa gospelin ytimestä, Lassila artikuloi.

− Musiikkia voi olla monenlaista, monenlainen on sallittua. Kulttuuri voi kannatella evankeliumia ja päinvastoin, hän muistuttaa.

Nykygospelista Petri Lassila toteaa, että se voi olla ihan mitä vain. Teran lailla pitkän matkan kotimaisia gospelbändejä ovat Gospel Power, bass’n helen, The Rain ja Pro Fide, joita kuullaan Glow’ssakin. Viimeisenä esiintyy yli 10 miljoonaa levyä myynyt yhdysvaltalainen gospelyhtye Petra, jolle Suomen keikka on osa 50-vuotisjuhlakiertuetta.

− On valtavan hieno ponnistus tuoda ylipäänsä esiin gospelin todellisuutta. Tämä on musiikkia, jota kuunnellaan tosi paljon. Esiintyjissä on lopettaneitakin bändejä, joten kuulijoilla on mahdollisuus retroiluun, Lassila vinkkaa.

Teksti: Elisa af Hällström

Joukko ihmisiä tanssii ja heiluttaa kättään ruudullisella lattialla.
Suomi-gospel on ollut totta jo vuosikymmenien ajan. 26 laulajan helsinkiläinen Sounds of Mercy edustaa jenkkigospelia. Glow’ssa se toimii taustakuorona ja esittää omaa tuotantoa. Kuoroa johtaa Jepa Lambert. Kuva: Jani Laukkanen

Glow Festival Nokia Arenalla 24.8.2024 kello 15–23


Palaa otsikoihin