Videoteos sisaruudesta koskettaa Finlaysonin kirkossa
”Vasta ymmärsin, että olen kai ainoa, joka ei ole sinua ihmetellyt. Sinulla on vain pari ikiomaa sanaasi. Se vapauttaa, mutta toisaalta olen yksin. Minulla ei ole enää ketään muuta kuin sinut. Olen kuin yli satavuotias, jonka maailma on jo ammoin kadonnut, vaikka olen vasta kolmikymmenvuotias.”
Näin sanoo kuvataiteilija Laura Kuusa videoteoksensa Voitan
koko maailman, mutta en sinua, Emma – An Ordinary Child (2015)
esipuheessa.
Kuusa on yksi Finlayson Art Area -kuvataidetapahtuman 17
taiteilijasta. Hänen videoteostaan esitetään Finlaysonin kirkossa.
Taiteilija kuvaa teoksessaan suhdettaan vain vuotta nuorempaan sisareensa Emmaan. Sisarukset ovat siinä mukana parin vuoden ikäisestä lähes kolmikymppisiksi. Sisaruus on henkilökohtaista, ainutlaatuista, mutta samalla kuitenkin myös täysin universaalia.
Teos on ei-juonellinen ja sen katsomisen voi aloittaa mistä vain.
– Siinä on kohta, jossa minä ja sisareni lapsina keinumme, ja haastan hänet kilpailuun siitä, kummalla on kovemmat vauhdit. Sisareni on minua vuotta nuorempi, mutta vaikeasti kehitysvammainen, eikä osaa ottaa vauhteja. Tuolloin minä totean kirkkaalla lapsen äänelläni: ”Mä voitan koko maailman, paitsi Emman. Ku Emma on mun kaveri, ni siks mä en sitä voita”, kertoo Kuusa tapahtumasta, joka antoi teokselle nimen.
Vuoropuhelua katsojan kanssa
Laura Kuusa on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2016 Tampereen ammattikorkeakoulusta.
– Taide, erityisesti kuvataide on ollut lähellä sydäntäni jo lapsesta saakka, ja vielä tarkemmin se nuorena määrittyi juuri nykytaiteeksi.
Kaikki kuvallisuus kiehtoi taiteilijaa suuresti, joten meni oma aikansa, että hän löysi oman tekniikkansa. Hän huomasi tekevänsä useimmiten videoinstallaatioita.
– Minua kiehtoo ajatus katsojan osallisuudesta teokseen hänen oman maailmansa ja omien oivallustensa kautta. Koen siis taiteeni kuin vuoropuheluna katsojan kanssa, miettii Kuusa, joka päivätyössään toimii galleriamestarina Galleria Himmelblaussa ja osallistuu myös Finlayson Art Arean järjestelyihin.
Vuonna 2015 valmistunut teos on nyt ensi kertaa esillä kirkossa.
– Kirkko oli haastava, mutta mielenkiintoinen paikka tuoda teos. En itse ole aktiivisesti kirkon kanssa tekemisissä, mutta huomasin, että joskus kannattaa ottaa askel suuntaan, johon ei ihan ensimmäisenä tulisi mieleen lähteä.
Kuusa on ollut aiemmin rakentamassa Finlaysonin kirkkoon toisen taiteilijan teosta.
– Muistin, kuinka upea ja avoin vastaanotto Tuomiokirkkoseurakunnassa oli, muistelee taiteilija.
Finlaysonin kirkko – Lasten katedraali – tunnetaan jopa valtakunnallisesti pienten omana pyhäkkönä.
– Lapsikirkko ja teokseni puhuivat samaa kieltä ja tein päätökseni, joka osoittautui oikeaksi. Yhteistyö kirkon kanssa on ollut saumatonta, ja luterilaisen kirkon nykyinen hyvä maine on konkretisoitunut myös minulle, kiittää Kuusa, joka on saanut runsaasti hyvää palautetta teoksestaan.
Kuusan toinen teos Finlayson Art Areassa on nelikanavainen videoinstallaatio TYÖ – A JOB, joka käsittelee työn merkitystä.
Se pohtii työn tekemisen motiivia ja merkitystä sekä siihen liittyvän merkityksellisyyden tarvetta – toisaalta työn turhuutta. Videoteosta esitetään Finlaysonin Kuusvooninkinen-rakennuksessa, 4. kerros, Väinö Linnan aukio 15.
Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Laura Kuusan kuva-arkisto
Finlayson Art Area avoinna
22.8. saakka. Vapaa pääsy.
Lisätietoja: finlaysonartarea.fi