1.12.2021 9.10

Ajattelemaan haastava kirja kristityn matkasta

Credo – tieni mystiikkaan (Basam Books 2021) kuvailee yhden kristityn henkilökohtaista kehityspolkua, ja samalla se haastaa pohtimaan kristinuskon peruskysymyksiä uudelleen. Teos valittiin Vuoden kristilliseksi kirjaksi 2021.

Kirjoittaja, Anni Pesonen, on eksegetiikan eli raamatuntutkimuksen tohtori, joka toimii pappina Nurmijärvellä. Aiemmin hän on kirjoittanut tieteellisen tekstin lisäksi tietokirjan ja kaunokirjallisuutta.

– Nautin tämän kirjan kirjoittamisesta, Pesonen kertoo teoksen synnystä.

– Korona-aika toi elämääni yllättäen paljon aikaa, kun seurakunnan toiminta hiljeni lähes kokonaan. Elämä ajautui pitkälti kotitalon seinien sisään. Silloin aloin kirjoittaa, ja prosessi vei mennessään. Tämä kirja on kyllä tehnyt tuloaan jo pidempään. Credo on minulle eräänlainen elämän välitilinpäätös.

Nainen pitelee sylissään kukkakimppua ja kirjaa.
Anni Pesosen Credo voitti Vuoden kristillinen kirja 2021 -kilpailun. Voittajan valitsi piispa Mari Leppänen. Valintaperusteina mainittiin, kuinka kirja on tallentanut yhden ihmisen hengellistä ja henkilökohtaista pohdintaa kriisiaikana. Lisäksi ansioksi katsottiin se, miten Pesonen käy teoksessa vuoropuhelua tämän ajan kaipaajien ja etsijöiden kanssa. Kuva: Frida Wikblad

Osat täydentävät toisiaan

Teos on kaksiosainen. Ensimmäisen osan muodostaa Pesosen oman uskonnollisen kehityksen kuvaus ja henkilökohtainen pohdinta kristinuskon perusteemoista: millainen Jumala on, mikä on Jeesuksen merkitys, miten rukoilla, miten Pyhä Henki liittyy mielen hiljaisuuteen rukouksessa... Sanaton rukous ja mielen hiljaisuus nousevat ajan myötä keskeiseen rooliin Pesosen uskonelämässä. Siksi toisessa osassa käydään läpi keskiajan kristittyjen mystikkojen kirjoituksia, varsinkin sitä, mitä ne kertovat sanattomasta rukouksesta eli kontemplaatiosta. Osat täydentävät toisiaan ja muodostavat kokonaisuuden.

– Hiljaisen rukouksen harjoittaminen ja vanhan kristillisen kirjallisuuden lukeminen ovat olleet osa elämääni vuosikausia, mutta korona toi lisäaikaa myös siihen perehtymiseen, Pesonen toteaa.

Credo sisältääkin runsaan tietopohjan, joka on kuitenkin esitetty hyvin yleistajuisesti. Vaikka käsittelyssä ovat vaativat kysymykset ja vanhat tekstit, kirjoittaja pystyy pitämään teoksen ymmärrettävänä.

– Tavoitteeni oli tehdä teos, joka puhuttelisi seurakunnissa tapaamiani ihmisiä. Teoksen lukeminen ei vaadi erityisosaamista, vaan kiinnostus riittää, sanoo Pesonen.

Credo on kiehtova yhdistelmä teologista ja kristinuskoon liittyvää tietoa ja henkilökohtaisia kokemuksia uskosta.

– Halusin kirjoittaa avoimesti niin, että omat ajatukset näkyvät. Yliopistossa teologiaa ei käsitellä lainkaan oman vakaumuksen kautta, ja minulle oli tärkeää kuvata myös omaa uskoani.

Pesonen haluaa edistää keskustelua, jossa teologian tutkimustulokset yhdistetään rohkeammin omaan uskoon ja ajatteluun.

– Seurakunnissakin puhutaan ja kuullaan paljon siitä, mitä Raamattu tai kristinusko sanovat, mutta puhujien omat ajatukset mutkikkaammista kysymyksistä jäävät usein piiloon, hän lisää.

Paljon ihania keskusteluja

Pesonen otti mukaan kirjan tekemiseen joukon muitakin ihmisiä. Kymmenkunta ystävää ja työtoveria luki kirjan ennen sen ilmestymistä ja kommentoi käsikirjoitusta.

– Tulin käyneeksi paljon ihania keskusteluja ihmisten kanssa.

Ne ovat jatkuneet kirjan ilmestymisen jälkeenkin. Pesoselle on lähetetty useita kirjan inspiroimia tekstejä, Credon lukijoiden omia pohdintoja. Ensimmäinen niistä päätyi kirjan epilogiksi, kun asiantuntijakommentoijaksi pyydetty sisar Hannele Kivinen de Fau lähettikin vastaukseksi kirjeen kommenttien sijasta.

– Olen onnellinen, että Credo on koskettanut lukijoita ja saanut monet pohtimaan omaa suhdettaan näihin asioihin, Pesonen summaa.

Teksti: Venla Vuolanto


Palaa otsikoihin