6.10.2021

Ikiaikaista sanomaa tämän päivän soundilla

Tamperelaisen Verso Music -yhteisön EP-levy Ikiaikainen julkaistaan lokakuussa. Verso Music -kollektiivi on musiikillinen yhteisö, jonka hengellinen koti on Tampereen seurakuntien nuorten aikuisten toiminta Uusi Verso.

Yhteisö kokoontuu Varikkomessuissa Pispalan kirkossa ja Telakkamessuissa Hervannan kirkossa. Lisäksi ihmiset tapaavat toisiaan pienryhmissä ympäri kaupunkia. Mukana toiminnassa on noin 500 nuorta aikuista.

– Musiikki on iso osa seurakuntaelämää ja kokoontumisia, ja siitä syntyi ajatus oman musiikin tekemisestä. Moni meistä on tehnyt kappaleita jo aiemminkin, kertoo Uuden Verson pastori Ralf-Eerik Friman.

Levyn musiikki koostuu seurakuntalaisten tekemistä uusista lauluista, ja projektin keskiössä on ollut iso joukko 25–35-vuotiaita nuoria aikuisia.

– Jossain kohtaa vain huomasimme, että ihmisillä on ideoita ja kiinnostusta musiikin tekemiseen, vahvistaa Vladimir Halinen.

Puiden edustalla kolme miestä ja yksi nainen hymyilemässä kameralle. Yhdellä miehellä kädessä kitara ja yhdellä pieni kosketinsoitin.
Yhteisön toiveena on, että Verso Musicin tuotanto uudistaisi jumalanpalvelusmusiikkia.

Virtausta moneen suuntaan

Mikko Sarimaan mukaan oman musiikin tekemiseen innosti myös se, että nykyaikaisesta jumalanpalvelusmusiikista on jopa pulaa.

– Pekka Simojoen, Sakari Heikkilän ja Verkosto-yhteisön ohella tekijöitä on varsin vähän evankelis-luterilaisen kirkon piirissä.

Yhteisön toiveena onkin, että Verso Musicin tuotanto uudistaisi jumalanpalvelusmusiikkia.

– Olisi hienoa, jos siitä tulisi modernia käyttömusiikkia omaan ja muidenkin seurakuntien käyttöön. Musiikillinen ja sanoituksellinen ilmaisu on tätä päivää, ja meidän nuorten aikuisten omaa, miettii Friman.

Hän arvelee, että kiinnostusta voisi olla muissakin uskonnollisissa yhteisöissä.

– Hengellisen musiikin piirit ovat aika pienet Suomessa, ja siksi Uusi Versokin hyödyntää runsaasti esimerkiksi helluntaiseurakunnissa syntynyttä musiikkia. Nyt virtausta voisi syntyä toiseenkin suuntaan. Yhteiskristillisessä meiningissä hyödynnetään rohkeasti muiden tuotoksia.

Kappaleiden aihioita pyydettiin seurakuntalaisilta keväällä 2020, ja niitä saatiin noin 30.  Viiden hengen työryhmä – Anna Friman, Vladimir Halinen, Mikko Sarimaa, Hannu Hakkola ja Ralf-Eerik Friman – alkoi käydä läpi lauluja, ja kesällä päätettiin, mitkä niistä pääsevät jatkoon. 

– Meillä oli tiukka seula, koska hyvää materiaalia oli niin paljon. Halusimme panostaa siihen, että biisit ovat harkittuja sekä loppuun asti hiottuja. Hyvää materiaalia jäi myös myöhempää käyttöä varten, kertoo Anna Friman.

Hänen mukaansa levyn tekeminen on vaatinut työryhmältä pitkäjänteisyyttä arjen haasteiden keskellä.

– Korona on hankaloittanut tapaamisia ja äänityksiä. On ollut flunssakierteitä, ja meidän perheeseen syntyi vauvakin ennen kuin levy saatiin valmiiksi.

– Aikatauluongelmia on tosiaan ollut paljon. Esimerkiksi Marika Häyrynen äänitti lauluaan lopulta vaatehuoneessa perheen nuorimmainen nukkuessa, kun hän ei päässyt käymään studiolla, lisää Vladimir Halinen hymyillen.

Lähikuva pienestä kannettavasta kosketinsoittimesta mustalla pöydällä. Kädet soittamassa soitinta.
Kappaleiden aihioita pyydettiin seurakuntalaisilta keväällä 2020, ja niitä saatiin noin 30.

Ikiaikaista voimaa

Ikiaikainen-levy sisältää kuusi kappaletta: Nostan katseeni, Mistään huolissanne, Alfa ja Omega, Jeesus hallitset, Ihmeellinen elämä ja Toivo pelastettujen

Työryhmän mukaan kappaleet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka kertoo Jumalan ikiaikaisesta voimasta ja siitä, että Hän hallitsee elämäämme.

– Varsinkin koronan lockdown – sulku– osoitti, että ajatus oman elämän hallinnasta on pelkkä illuusio, miettii Mikko Sarimaa.   

Lauluja ovat kirjoittaneet Mikko ja Susanna Sarimaa, Piia Lehtonen, Marika Häyrynen, Vladimir Halinen, Hannu Hakkola, Elin Liukkunen ja Ralf-Eerik Friman.

Solisteina ovat toimineet Piia Lehtonen, Anna Friman, Vladimir Halinen, Lumi Nivaro ja Ralf-Eerik Friman. Lisäksi taustalaulujen ja bassoraitojen tekemiseen on osallistunut yksittäisiä kollektiivin jäseniä.

Kappaleet ovat suomenkielistä gospelia ja pop-musiikkia, jossa on runsaasti elektronisia elementtejä. Sovituksista vastaa Hannu Hakkola.  

– Elektroninen soundi oli tietoinen tarkoitus, ja se on kivaa kuunnella, miettii Halinen.

Ralf-Eerik Friman korostaa, että musiikkia tehtiin yhdessä.

– Kappaleiden säveltäjät eivät niinkään halunneet toteuttaa omia kunnianhimoisia ideoitaan, vaan musiikkia tehtiin nimenomaan yhteisön käyttöön. Kappaleet eivät ole liian vaikeita, ja niitä on helppo laulaa mukana. Jumalanpalvelukseen voidaan myös tehdä yksinkertaisempia sovituksia.

Sarimaa haaveilee, että kappaleista saataisiin jossakin vaiheessa riisuttuja, akustisia versioita YouTube-kanavalle. Myös soinnut julkaistaan verkossa.

– Ideana on, että ihmiset löytäisivät tämän musiikin ja mahdollisimman moni saisi sen käyttöön seurakunnissa.

Levy on tarkoitus julkaista lokakuussa mahdollisimman monella sähköisellä alustalla, muun muassa Spotify-, Apple Music- ja YouTube -kanavilla sekä sosiaalisessa mediassa. Toiveena olisi saada kappaleita myös radiosoittoon. CD-levyjäkin painetaan noin sata kappaletta.

Kollektiivi haaveilee myös julkaisukonsertista, joka voisi mahdollisesti toteutua alkuvuodesta 2022.

Kolme miestä ja yksi nainen seisoo keltaisen, puisen rakennuksen edustalla nojaten puiston penkkiin. He hymyilevät kameralle, yksi miehistä pitää kädessään kitaraa ja yksi pientä kosketinsoitinta.
Verso Music -työryhmän jäsenet Mikko Sarimaa (vas.), Vladimir Halinen, Ralf-Eerik Friman ja Anna Friman ovat tyytyväisiä, kun julkaisu pääsee vihdoin maailmalle.

Vapaaehtoistyötä tunteja laskematta

Yhteisön jäsenten joukossa on runsaasti musiikki- ja media-alan ammattilaisia, jotka ovat tehneet projektia vapaaehtoistyönä, tunteja laskematta.

– He ovat tehneet tätä valtavasta tekemisen innosta, palvelemisnäkökulmasta sekä omasta uskosta nousevasta motivaatiosta, kiittää Ralf-Eerik Friman.

Anna Frimania innostaa nimenomaan laadukas tekeminen.

– Kun rakastaa musiikkia, on hienoa, kun tehdään hyvin. Projektissa mukana oleminen on tuntunut merkitykselliseltä.

Vladimir Halisen mukaan yhteisössä on paljon ihmisiä, joille musiikin tekeminen on yhtä aikaa kutsumus, intohimo ja palvelupaikka.

– Olemme onnekkaita, kun pääsemme tekemään sitä, mistä pidämme, ja sille on tarvetta seurakunnassa. Toivottavasti moni muukin rohkaistuu ja innostuu tästä. Tämä on ollut hauska prosessi. 

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Rami Marjamäki

 

Verso Musicin Ikiaikainen -levyn digitaalinen julkaisu 9.10. muun muassa Spotify-kanavalla. Julkaisun suoratoisto 9.10. kello 18 Uusi Verso YouTube -kanavalla.
Soinnut ja musiikki ladattavissa 9.10. alkaen täältä.


Palaa otsikoihin