4.10.2023 9.50

Ikkunoita omaan elämään ja rukoukseen

Aleksanterin kirkon Ikonipolku avataan kävijöille 4. lokakuuta. Polku on tiettävästi ensimmäisiä evankelis-luterilaisen kirkon rukousreittejä, joissa voi hiljentyä ikonien äärellä kirkkotilassa.

Ikonivaelluksen pääikoni Ylösnoussut Kristus Emmauksessa.
Hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen (vas.), ikonimaalari, pastori Vesa Fabrin ja Aleksanterin kirkon pastori Riikka Mattila iloitsevat Ikonipolun valmistumisesta Aleksanterin kirkkoon. Vaelluksen pääikoni Ylösnoussut Kristus Emmauksessa toimii vaelluksen lähtöpisteenä.

– Moni on toivonut rukouspolkua Aleksanterin kirkkoon, joka on muutenkin monimuotoisen spiritualiteetin ja rukouksen paikka. Ikonipolku on hieno avaus, ja osa tätä kokonaisuutta, kiittää Tampereen seurakuntien hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.

Aleksanterin kirkon pappi Riikka Mattila ajattelee, että ikonit sopivat erityisen hyvin Aleksanterin kirkkoon, koska siellä on jo ennestään kuvista ja teksteistä koottuja rukousalttareita.

– Kuvat ovat osa polkua ja kulkemisen virtaa. Kirkossa käy paljon ihmisiä sekä Tampereelta että muualta. Jotkut haluavat keskustella päivystäjän kanssa, mutta tosi moni haluaa vain olla, katsella kirkkoa, hiljentyä ja sytyttää kynttilän.

– Polku tarjoaa ihmisille ikkunoita katsoa omaa hengellisyyttä ja elämää. Ikonit eivät ole ainoastaan taideteoksia, joita katsotaan, vaan kuvia, jotka katsovat sinua, pohtii Mattila.

Ikoni hiljentää rukoukseen

Kaikkiaan kymmenen ikonia on saanut kodin Aleksanterin kirkosta. Jeesuksen elämästä kertovat ikonit on vuosien saatossa maalannut Vesa Fabrin, joka toimi Tampereella sairaalapappina vuosina 1979–2013. Hän on monien kirkollisten tehtäviensä lisäksi toiminut 40 vuotta ikonimaalauksen opettajana.

Fabrin muistuttaa, että ikonit ovat alkukirkon yhteistä kuvaperinnettä. Kirkko jakautui vuonna 1054, jolloin idän ja lännen kirkkojen kuvaperinteetkin alkoivat eriytyä.

– Nyt viime sotien jälkeen on kuitenkin molemmissa kirkkokunnissa eri tavoin palattu alkukirkon yhteiseen rikkaaseen ja syvään kuvaperinteeseen. Ikonista on tullut yksi kirkkojen ekumenian ilmentymä.

Vesa Fabrinin mukaan ikonin syvää hengellistä kuvakieltä ja tehtävää voi kuvata monin tavoin.

– Se on esimerkiksi rukoukseen hiljentäjä. Se on kahdensuuntainen ikkuna tuonpuoleiseen. Se ei ole kiiltokuva vaan kuin kuultokuva tuonpuoleisesta.

Fabrini valaisee ikonia taskulampulla.
Jeesuksen elämästä kertovat ikonit on maalannut eläkkeellä oleva sairaalapastori Vesa Fabrin, joka työskenteli Tampereen seurakunnissa vuosina 1973–2003.

Jumala puhuttelee kaikilla aisteilla

Luterilaista kirkkoamme on pidetty ennen kaikkea Sanan kirkkona.

– Kunpa voisimme kuitenkin havahtua ja iloita siitä, että Jumala puhuu hengellisesti monin tavoin myös silmiemme kautta esimerkiksi luonnossa, kotikirkon alttaritaulussa ja ikoneissa.

Fabrinin mukaan nykyaika on nopeasti vaihtuvien, usein levottomaksikin tekevien sähköisten kuvien ja kuvavirtojen aikaa.

– Kotikirkon alttarikuva tai ikoni ovat pysähtyneitä ja pysäyttäviä, hiljentäviä kuvia; Jumalan väkevää, hiljentävää puhuttelua.

Myös Riikka Mattila ajattelee, että kirkkoa havainnoidaan hiljaisuudessa ja kaikilla aisteilla, ja polulla liikutaan hitaasti.

– Kirkon tila, henki ja ikonit kutsuvat varovaiseen tiedostavaan kulkemiseen ja viipymiseen.

Uusia näkökulmia

Aleksanterin kirkon kokoelma on syntynyt Vesa Fabrinin siveltimillä vuosikymmenten aikana. Polun pääikoni on Ylösnoussut Kristus Emmauksessa, joka alun perin sijaitsi Tuulan tuvassa Ilkon kurssikeskuksessa.

Fabrinin tekemä kelohonkainen alttaripöytäkokonaisuus on nyt kuin kunnianosoitus seurakuntien pitkäaikaiselle leirikeskukselle ja sen johtajalle, Tuula Laaksolle, joka on kotoisin Kittilästä.

Polku alkaa pääikonin luota, Metso-kirjaston puoleisesta lasikopista. Reitti käy kaksi kertaa parvella.

Jussi Holopainen on huomannut, että ylhäällä parvella kiertäessä voi saada uudenlaisen näkökulman kirkkotilaan sekä sen esineisiin ja väreihin.

– Kun katsoo Kastepuuta ja alttaritaulua eri kulmasta, voivat ne puhutella ja avautua uudella tavalla.

Ikonipolun kulkijan tueksi on tehty esite, joka opastaa reitillä ja esittelee nimeltä jokaisen ikonin. Omaa hiljentymistä tukevat viriketekstit, jotka on kirjoittanut Riikka Mattila. Lisäksi tulee esite, jossa on Vesa Fabrinin ajatuksia ikonitaiteesta.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola

Ikonipolku on osa Tampereen seurakuntien Toivon vuotta ja toukokuussa 2024 järjestettävien Kirkon juhlien ohjelmaa.

Ikonipolun avajaiset keskiviikkona 4.10. kello 18 Aleksanterin kirkossa. Aleksanterin kirkko on avoinna tiistaista perjantaihin kello 11–18, lauantaina toiminnan mukaan ja sunnuntaina kello 10–15.

Vesa Fabrin kertoo ikoneista avajaisissa sekä Tuomas-illassa ma 23.10. kello 18–20 Aleksanterin kirkon kryptassa


Palaa otsikoihin