6.10.2021

Pyhiinvaellus – ikiaikaista ja urbaania

Viisi vuotta sitten Tampereen päivänä PyhiinvaellusTampereen suojelija, pormestari Anna-Kaisa Ikonen, avasi kaksi ensimmäistä reittiä Tampereella. Nyt niitä on jo lähes 30, ja monta tuhatta ihmistä on vaeltanut niitä ohjatusti tai matkapuhelimen opastamana.

– Nyt eletään pyhiinvaelluksen uutta aaltoa, jonka taustalla on henkisen ja hengellisen elämän muutos, arvioi pastori Jussi Holopainen, PyhiinvaellusTampereen koordinaattori.

– Pyhiinvaellus koskettaa kehoa, mieltä ja sielua: se on kehollisuutta, kulttuurihistoriaa, oman elämän syväkuuntelua ja pyhän kokemuksia.

Myös Pyhiinvaellus Suomen projektipäällikkö Annastiina Papinaho näkee, miten tässä toiminnassa yhdistyy moni nykyajassa ihmisiä kiinnostava asia: luonnossa kulkeminen, historialliset kohteet, rauhoittuminen ja hiljentyminen.

– Pyhiinvaellus nostaa esiin elämän merkityksellisiä asioita ja syviä kysymyksiä. Mistä olen tulossa, mikä on oma paikkani, mihin suuntaan tästä? Liikkeen rytmi tyynnyttää kiireisen mielen, ja ajatukset jäsentyvät. On tilaa myös asioille, joita ei arjessa syystä tai toisesta pysty tai ehdi kohtaamaan.

Vaeltava pari Kintulammen kesäisessä metsässä.
–Pyhiinvaellus koskettaa kehoa, mieltä ja sielua: se on kehollisuutta, kulttuurihistoriaa, oman elämän syväkuuntelua ja pyhän kokemuksia, sanoo Jussi Holopainen. Kuva: Laura Vanzo/Visit Tampere

Kirkkokin on matkalla

Holopainen unelmoi pyhiin vaeltavasta kirkosta, joka astuu rakennusten sisältä ulos.

– Paavi Franciscuksen ajatuksin näen kirkon keskeneräisenä, itsekin tietä etsivänä ja matkalla olevana, luomakunnan ja ihmiskunnan kärsimyksestä haavoitettuna kirkkona. Monimuotoinen pyhiinvaellus voi tehdä tilaa erilaisille ihmisille liittyä matkasaattoon.

Kulttuurimatkailussa nousussa ovat aidot kokemukset, ekologinen matkailu, lähireitit sekä hengellisyyden ja henkisyyden ulottuvuudet.

– Myös huoli tulevaisuudesta herkistää meitä etsimään kestävän matkailun vaihtoehtoja, kertoo Papinaho, joka koordinoi ensi kesänä läpi Suomen kulkevaa viestipyhiinvaellusta Savonlinnasta Turun tuomiokirkkoon.

– Tähän liitytään Tampereellakin, kertoo Holopainen.

– Osallistuja voi valita yhden päivän tai kokonaisen viikon vaikkapa Härmälästä Sastamalan Pyhän Olavin kirkolle. Tulevaisuudessa Tampereelle tullaan ja Tampereelta lähdetään pyhiinvaeltamaan ympäri Suomea, aina Utsjokea myöten.

Papinaho uskoo, että pyhiinvaellus yhdistää tulevaisuudessa monien alojen toimijoita, matkailutuottajia ja kaupunkiorganisaatioita.

Syksyisten lehtipuiden äärellä, kallion päällä, lankkupenkki betonijalustojen päällä.
PyhiinvaellusTampereen 5-vuotisjuhlanäyttely koostuu Erkki Niinimäen valokuvista. Kuva: Erkki Niinimäki

Valokuvanäyttely juhlan kunniaksi

Valokuvataiteilija ja pyhiinvaeltaja Erkki Niinimäki on kuvannut Tampereen reiteiltä lähes 5000 kuvaa kolmen viime vuoden aikana. Kuvista on syntynyt sekä PyhiinvaellusTampereen 5-vuotisjuhlanäyttely että valokuvakirja Kulkemaan kanssasi kutsut

– Näyttelykuvat alkoivat asettua järjestykseen, ja samalla tekstit tulivat mukaan aikaan saaden harmonisen tarinan: Keski-ikäinen mies kulkemassa, omaa mieltä hoitamassa, kertoo Niinimäki.

Pyhiinvaellus on avannut hänen elämäänsä uusia, syviä ulottuvuuksia. 

– Tähän voi hurahtaa, mutta tää ei oo vaarallista, hymyilee mies pilke silmäkulmassa.

 

PyhiinvaellusTampereen 5-vuotisjuhlanäyttely 24.10. saakka Metson näyttelytilassa.
Avajaiset 6.10. klo 17–19 luentosali Kuusi.
Ohjelma löytyy täältä. Valokuvakirja myynnissä avajaisissa sekä Mummon Kammarissa


Palaa otsikoihin