5.5.2021

Rippikoulu kuuluu kaikille

Aleksanterin kirkon rappusilla seisoo hyväntuulinen nuorukainen, joka hymyilee kilpaa taivaalla loistavan valontuojan kanssa. Matias Puttonen on yksi tämän vuoden pienryhmärippikoululaisista.

Poika hymyilee lippis päässä kirkon edessä. Aurinkoinen sää.
Matias odottaa jo rippikoulua.

Rippikoulun aloittaminen on siirtynyt koronan vuoksi, mutta Matias on jo tavannut rippikoulun ohjaajat. Nuori mies odottaa rippileiriä myönteisellä mielellä ja leiripaikkaan, Ilkon kurssikeskukseen, on jo käyty tutustumassa jäitä pitkin tehdyllä kävelyretkellä. Ainakin kaksi hänen tuttuaan on tulossa samalle leirille.

– Hyvää mieltä. Varmaan leikitään ja pelataan paljon, Matias empimättä vastaa kysymykseen siitä, mitä hän rippikoululta odottaa.

– Matiakselle on tärkeää, että hän saa omat juhlat. Samanlaiset kuin hänen sisaruksillaan on ollut. On upea juttu, että hänellä on samanlainen mahdollisuus käydä rippikoulu kuin muillakin, Matiaksen äiti Sari Haimila-Puttonen iloitsee.

Tulevaisuuden haaveistaan Matias valottaa sen verran, että haluaa työskennellä valokuvaajana. Kotoa löytyy iso pino matkakirjaoppaita, joihin nuorukainen mielellään uppoutuu.

Poika ja äiti hymyilevät aurinkoisessa säässä kirkon edessä.
Omat juhlat ovat tärkeät.

Alttaria rakentamassa

– Kaikille pitäisi olla tasavertainen mahdollisuus käydä rippikoulua. Moni yllättyy, että tällainenkin mahdollisuus kuin pienryhmärippikoulu on. Ikä ei ole este osallistumiselle, meilläkin vanhin rippikoululainen on ollut 60-vuotias, kehitysvammaistyön pappi Pirjo Tuiskunen kertoo.

Tuiskunen toteaa, että pienryhmässä rippikoulu on antoisaa. Asiat koetaan ja eletään yhdessä, ja yhdessä myös ihmetellään Jumalan suuria tekoja.

– Pidän tärkeänä jokaiselle tulevaa kokemusta siitä, että hän on arvokas sellaisena kuin on. Saan rippikoulun vetäjänä todella paljon myös itse.

Pienryhmärippikoulu sopii jokaiselle nuorelle, joka käy koulua avustajan kanssa tai pienryhmässä tai muuten tarvitsee erityistä tukea arjessa. Yhteinen tekeminen rinnalla olevien avustajien kanssa tekee oppimisesta mukavaa.

– Tavoitteena on, että nuori saa hyvän rippikoulukokemuksen ja nuoren luottamus Jumalan huolenpitoon vahvistuu. Opetus tapahtuu selkosuomeksi tai olemuskielellä silloin, kun rippikouluun osallistuu kaikkein vaikeimmin vammaisia nuoria.

Helluntain Tuomasmessu tuo sanoman Jumalan rakkaudesta ja huolenpidosta monilla kielillä. Kehitysvammaisten nuorten pienryhmärippikoulu on rakentanut yhden alttarin Aleksanterin kirkkoon. 

– Alttarien rakentajat ovat tehneet jokainen omannäköisen ja omankielisen rukousalttarin hiljentymisen paikaksi. Jollakin alttareista on paljon katsottavaa, toisen edessä voi käsin tunnustella alttarilla olevia esineitä, kolmannen luona ovat vastassa erilaiset tuoksut. Näin monin eri tavoin alttarien rakentajat haluavat kertoa Jumalan turvallisesta läsnäolosta elämässämme.

Helluntain Tuomasmessu 23.toukokuuta kello 17 tarjoaa moniaistillisen kokemuksen. Messun otsikko Kaikki kansa, kaikki kielet kertoo monenlaisista tavoista löytää yhteys Jumalaan ja toisiin ihmisiin. Messu toimitetaan selkosuomeksi ja viittomakielelle tulkattuna. Liturgina toimii Laura Tuhkanen-Jukkola, ja Pirjo Tuiskunen saarnaa. Musiikista vastaavat ILO-kuoro ja tuomasorkesteri. Messun voi kuunnella Pispalan radiosta ja katsoa Tampereen seurakuntien Youtube -kanavalla.

Teksti: Marko Honkaniemi
Kuva: Marko Honkaniemi


Palaa otsikoihin