2.6.2021

Sateenkaarityö saa yhteyshenkilöitä

Tampereen seurakunnat aikoo nimetä toimintaansa sateenkaariyhteyshenkilöitä.

Sateenkaariyhteyshenkilöt ovat turvallisia keskustelukumppaneita niin omaa identiteettiään ja olemistaan pohtivalle ihmiselle kuin hänen läheisilleenkin.

– Heidän kanssaan voi turvallisesti keskustella peloista ja vaikeistakin asioista. Myös kuka tahansa kaupunkilainen voi keskustella yhteyshenkilön kanssa omista asenteistaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan, kertoo Diakonian ja yhteiskuntavastuun pastori Teemu Salminen Tampereen seurakunnista. 

Idea yhteyshenkilöiden nimeämisestä on syntynyt Sateenkaariyhdistys Malkuksen Taakasta voimavaraksi -hankkeessa, joka on tehnyt yhteistyötä Tampereen ja Espoon seurakuntayhtymien kanssa.

Malkuksen sihteeri Riku Karppinen kertoo, että yhteyshenkilöverkoston rakentaminen on yhdistyksen ja hankkeen näkökulmasta ollut viime aikojen merkittävimpiä edistysaskeleita.

– Yhdistys myös hakee uutta hankerahoitusta, jonka avulla se toivoo voivansa olla edistämässä sateenkaariyhteyshenkilöasiaa tulevinakin vuosina. 

– Pyrimme siihen, että tulevaisuudessa voimme olla tukemassa seurakuntia myös yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmien laatimisessa.

Valtakunnallisen yhdistyksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten henkistä ja hengellistä hyvinvointia.

Kolme hymyilevää ihmistä seisoo alttarin edessä rivissä niin, että kyynerpäät koskettavat toisiaan.
Olli Hallikainen (vas.), Riku Karppinen ja Leena Lampela iloitsevat siitä, että Tampereen seurakunnissa on ollut sateenkaari-yhteisö jo kymmenen vuotta. Suuri edistysaskel tänä vuonna on yhteyshenkilöverkoston rakentaminen.

Vihapuhetta ei saa hyväksyä

Vihapuhe seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kohtaan on edelleen tavallista – mediassa ja kirkonkin piirissä. Viime aikoina on käyty keskustelua, saako vihapuhetta harjoittaa uskonnonvapauden nimissä.

Asia nousi viimeksi esiin toukokuussa, kun media uutisoi kansanedustaja Päivi Räsäsen joutuvan syyteharkintaan. Oikeudessa tutkitaan, onko Räsänen syyllistynyt viharikoksiin homoutta ja uskontoa käsittelevillä puheillaan ja kirjoituksillaan.

Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherran, tuomiorovasti Olli Hallikaisen mukaan vihapuhetta ketään ihmistä tai ihmisryhmää kohtaan ei pidä hyväksyä.

– Ihmisiä erottelevan puheen sijaan on tärkeää etsiä yhdistäviä asioita. Raamatun keskeinen sisältö on Jumalan erottelematon rakkaus kaikkia kohtaan.

– Jeesus hyväksyi erilaiset ihmiset lähelleen. Näin tulee kirkonkin toimia ja jatkaa usein työlästäkin sillanrakentamista eri tavalla ajattelevien välille. Vihapuhe voi laantua kohtaamisen, kuuntelemisen ja kuulluksi tulemisen kautta, uskoo Hallikainen. 

Myös Riku Karppisen mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota kunnioittavaan kohtaamiseen kaikessa toiminnassa. 

– Olisi hienoa nähdä, että kirkko olisi se paikka, jossa kenenkään ei tarvitsisi pelätä, vaan siellä voisi olla avoimesti juuri sellainen kuin on. Miten vaikuttavaa olisikaan, jos kykenisimme yhdessä luomaan kirkosta meidän kaikkien turvapaikan.

– Monin paikoin tätä kohti on jo otettu hyviä askeleita. Haluan kannustaa meitä kaikkia jatkamaan sillä kunnioittavasti yhteyttä rakentavalla polulla, vetoaa Karppinen.

Hän toivoo, että yhteiskunta tekee kaikkensa suojellakseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. 

– Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaava puhe herättää minussa aina ensisijaisesti huolen niistä sateenkaari-ihmisistä, jotka kokevat syyllisyyttä tai ahdistusta oman seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Jokaisella heitä satuttavalla sanalla voi olla kohtalokkaat seuraukset.

Karppinen arvelee, että usein ne kovinta kamppailua oman itsensä kanssa käyvät sateenkaari-ihmiset elävät uskonnollisissa yhteisöissä.

– Usko voi olla heille elämän tärkein asia. Kun siinä tilanteessa heitä satutetaan juuri uskonnollisella puheella, voiko paljon sen pahemmin toista enää sanoilla satuttaa.

Kolme ihmistä seisoo kiron käytävällä nojaten kirkon penkkeihin. Kaikki katsovat ylöspäin ja nainen kohottaa kättään ylös.
Sateenkaarimessusta monet ovat löytäneet tiensä kirkon yhteyteen.

Sateenkaarimessu on turvasatama

Seksuaalivähemmistöillä ja heidän läheisillään on oma yhteisö Tampereen seurakunnissa. Sateenkaarimessu juhli kymmenvuotista taivaltaan viime vuonna ja on vakiinnuttanut toimintansa osana Tuomiokirkkoseurakuntaa.

Monet ihmiset ovat messusta löytäneet tiensä kirkon yhteyteen.

– Sen ansiosta seurakuntaan voi tulla turvallisesti ilman pelkoa ulossulkemisesta ja oman sukupuoli- tai muun identiteetin kyseenalaistamisesta. Näin kynnys osallistua seurakunnan toimintaan on madaltunut sekä yhdenvertaisuus ja saavutettavuus parantuneet, sanoo Olli Hallikainen.

– Olen hyvin iloinen, että sateenkaaritoiminnan kautta monet seurakuntalaiset ovat löytäneet paikan rukoilla, tavata toisiaan ja jakaa elämän iloja ja kipuja, hän lisää.

Malkuksen varapuheenjohtajan Leena Lampelan mukaan viime vuosikymmenen aikana Tampereella on tapahtunut paljon hyvää sateenkaarevassa hengellisyydessä.

– Uutta aikaa ovat edustaneet esimerkiksi Zoomin kautta toteutetut messut. Niistä syntyi idea, että myös tulevaisuudessa haluaisimme jakaa Tampereen sateenkaarimessun koko Suomen iloksi.

Lampelan mukaan Sateenkaarimessu on turvasatama, jota tarvitaan, kun muissakin messuissa aletaan toteuttaa turvallisen tilan periaatetta.

– Tieto siitä, että kukaan ei kyseenalaista omaa oikeutusta olla kristittynä sateenkaari-ihmisenä messussa, on todella tärkeä. Ihmisten on voitava olla messussa myös ilmiasunsa puitteissa aivan oma itsensä. Tämä on erityisen tärkeää sukupuolivähemmistöihin kuuluville henkilöille, niin seurakuntalaisina kuin myös kirkonpalvelijoina.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuvat: Hannu Jukola

Etä-Sateenkaarimessu 12.6. kello 18 Vanhassa kirkossa, Zoomin välityksellä. Messu toteutetaan yhdessä Pirkanmaan Setan Malkus-ryhmäläisten kanssa. Messu on osa Etä-Manse Pride -viikkoa.

Lisätietoja sateenkaariseurakunnan sivuilta


Palaa otsikoihin