5.12.2023 10.10

Tuomiokirkkoseurakunnan jumalanpalvelusuudistuksessa otettiin aikalisä

Tuomiokirkkoseurakunta jatkaa jumalanpalveluselämän kehittämistä ensi vuonna. Seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 26. lokakuuta, että jumalanpalvelusten sisältöihin ja käytännön toteuttamiseen liittyvät linjaukset tehdään kevään 2024 aikana, ja niistä päätetään viimeistään vuoden 2025 toiminnan suunnittelun yhteydessä.

Kirkko, jossa on korkea torni, lumisessa maisemassa kuvattuna ylhäältä sivusuunnasta. Edessä on puita ja taustalla kerrostaloja.
Joukko Aleksanterin kirkon aktiiviseurakuntalaisia vastustaa kello 10 alkavan aamumessun lakkauttamista.

Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnassa aloitettiin syksyllä 2022 messuhanke, jonka tarkoituksena oli kehittää seurakunnan alueella toteutettavia jumalanpalveluksia.

– Tavoitteena on löytää keinoja sille, että jumalanpalvelukset olisivat muuttuvassa toimintaympäristössä kutsuvia ja saavutettavia. Käytännössä tämä tarkoittaa messujen profilointia ja sisällöllistä kehittämistä. Jumalanpalveluksella on edelleen merkitystä, mutta toteuttamistavat monimuotoistuvat, sanoo Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Olli-Pekka Silfverhuth.

Seurakuntaneuvosto hyväksyi jo kesäkuussa äänin 9–8 uuden jumalanpalvelussuunnitelman, jonka oli tarkoitus alkaa vuoden 2024 alussa. Tuomiokirkkoseurakunta aikoi muun muassa porrastaa sunnuntaina järjestettävät jumalanpalvelukset. Ajatuksena oli, että vuoden 2024 alusta lähtien messut alkaisivat Tuomiokirkossa kello 10, Kalevan kirkossa kello 12 ja Aleksanterin kirkossa kello 17.

Aleksanterin kirkon aamumessusta ei haluta luopua

Messujen alkamisaikojen porrastamista kuitenkin vastustettiin useissa aloitteissa. Etenkään Aleksanterin kirkon aamumessun lopettaminen ei ole kaikkien mieleen.

Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston jäsen Tiina Eskelinen ei pidä messujen porrastamista Aleksanterissa hyvänä ajatuksena.

– Messujen porrastus aamusta iltaan olisi radikaali muutos, ja se on herättänyt seurakuntalaisissa hämmennystä ja mielipahaa.

Aleksanterin kirkko on näkyvä ja keskeinen kirkko, joka kokoaa sunnuntaiaamuisin paitsi uskollisia seurakuntalaisia, myös satunnaisia kaupunkiin tulevia matkailijoita.

– Pyhäpäivän pyhittäminen jo aamusta on heille, niin kuin valtaosalle kristikuntaa, perinnettä kannatteleva voimavara, ei vain kaipuuta johonkin menneeseen, vakuuttaa Eskelinen.

Hänen mukaansa aamumessujen lopettaminen merkitsisi myös tutun messuyhteisön hajottamista.

– Monille ihmisille kohtaamiset messussa ja sen jälkeen kirkkokahveilla merkitsevät osallisuutta, mahdollisuutta löytää ystäviä sekä jakaa iloja ja suruja muiden kanssa. Toteutuessaan porrastus heikentäisi saavutettavuutta ja esteettömyyttä erityisesti ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten kohdalla.

Eskelinen korostaa, että Pyynikin seurakuntalaiset eivät ole vastustaneet messujen kehittämistä.

– Aleksanterissa on otettu avosylin vastaan Tuomasmessut, Hiljaisuuden messut ja Kelttimessut. Iltamessuja kaipaaville on muuallakin Tampereella vaihtoehtoja, muun muassa Varikkomessu ja Taizé-messu Pispalan kirkolla sekä Vanhan kirkon Sateenkaarimessut.

Tiina Eskelisen mielestä Aleksanterin kirkon vahva vapaaehtoistoiminta on nyt uhattuna.

– Into toimia on kokenut kolauksen, kun näitä uudistuksia on pyritty toteuttamaan seurakuntalaisia kuulematta, saatikka, että heitä olisi otettu mukaan suunnitteluun.

Seurakuntaneuvosto on nyt päättänyt ottaa aikalisän jumalanpalveluselämän kehittämisessä.

– Kesän ja alkusyksyn aikana kävi selväksi, että jumalanpalvelusten kehittämishanke edellyttää vielä yhteistä ajattelua ja puhumista sekä sisältöjen miettimistä. Uudistuksen tavoitteet ovat edelleen samat. Niihin pääseminen edellyttää kuitenkin seurakuntalaisten osallistamista, miettii Silfverhuth.

Teksti: Kirsi Airikka
Kuva: Jussi Pennanen


Palaa otsikoihin