3.10.2018 11.00

Ekovinkki: Energiatehokkuus kannattaa

Vuoden 2018 Energiansäästöviikon kampanja on kohdistettu erityisesti taloyhtiöiden omistajille ja asukkaille.

Tuuli- ja aurinkosähkö ja muu hajautettu energiantuotanto ovat jo halventuneet ja yleistyvät, ja koko energiajärjestelmä hajautuu.

Jari Munich 2018 crop
Jari Shemeikka, kuva: Janne Porkka, VTT

Mitkä asiat ovat ajankohtaisia asioita taloyhtiöiden energiankäytössä?

Vastaajana on energiatehokkaan rakentamisen asiantuntija, tutkimusryhmän johtaja Jari Shemeikka Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.

– Harkitse mahdollisuutta tehdä hieman energiatehokkaammin kuin tavallinen halvin tapa olisi. Tämä siksi, koska korjausjaksojen aikavälit ovat pitkiä ja seuraava mahdollisuus tehdä asialle kannattavasti jotain voi olla 20–30 vuoden päässä. Totta kai uusiutuva energia on tulossa myös taloyhtiöihin. Aurinkosähkö tuotteena alkaa olla kohtuullisen järkevää taloyhtiön kokoluokassa. Lisätietoa

– Usein taloyhtiöt ovat kaukolämpöasiakkaita ja kannattaa olla yhteydessä paikalliseen yhtiöön. Valistuneilla kaukolämpöyhtiöillä on nykyisin energiakumppanuusajattelu, jossa asiakkaan tarpeiden perusteella valitaan asukkaiden tarpeita vastaava energiapaletti (esimerkiksi kaukolämpö + lämpöpumput + viilennyspalvelut) kiinteistöön.

–Lisäksi kannattaa kilpailuttaa eri palveluntarjoajia ja vaatia järjestelmille pitkää takuuta, mikä osoittaa toimittajan itsensä myös luottavan ratkaisuunsa.

Entä omakotirakentaja: mikä tekee rakentamisesta energiatehokasta?

– Pientaloissa tärkeintä on mitoittaa tilat (=neliöt) perheen tarpeita vastaavaksi ja hankkia koti mahdollisuuksien mukaan avaimet käteen periaatteella, jolloin yksi toimittaja kantaa vastuun kokonaisuuden toimivuudesta.

–Talovalmistajilta kannattaa tiedustella niin sanottuja matalaenergiaratkaisuja, joiden energiatehokkuus rakenteissa, valaistuksessa ja ilmanvaihtojärjestelmässä on lähtökohtaisesti korkealla tasolla ja sitten miettiä mahdollisia energiantuotantoratkaisuja kuten esimerkiksi lämpöpumput ja aurinkosähkö.

– Ehkä tärkein juttu nykyisenä digiaikana on, että kannattaa hankkia vain välttämättömin automaatio, koska liiallinen digikikkailu voi johtaa vikaantuviin ja nopeasti vanhentuviin järjestelmiin. Hyvä tietolähde pientalorakentajille on Motivan ylläpitämä Energiatehokas koti -sivusto.

Jos yksittäinen kansalainen haluaa tukea uusiutuvan energian käyttöä ja/tai tutkimusta omilla ratkaisuillaan, miten kannattaa menetellä? Vai onko kaikki kiinni kuntatason ja valtion ratkaisuista?

– Yksi markkinaehtoinen ratkaisu on ostaa ympäristömerkittyjä energiatuotteita (kaukolämpö tai sähkö), jos niitä on saatavilla. Usein nämä ovat hieman kalliimpia, mutta antavat pientä kysyntäohjausvaikutusta energiayhtiöille.

– Toiseksi uusiutuvan energian ratkaisuja (maalämpö, aurinkosähkö ynnä muut) on nykyään saatavilla, joten kannattaa olla yhteydessä oman alueen palveluntarjoajiin.

ilmalampo2
Kuva: Asta Kettunen

Lisätietoa:

Tampereella on 23.–25.10. Energia 2018 -tapahtuma

Energiansäästöviikko

Kuluttajat valmiita aurinkosähköön

Teksti: Asta Kettunen


Palaa otsikoihin