1.12.2021 8.30
Ekovinkki: Hyödynnä joulun jäämät
Kun valmistelet joulua, mieti jo ennakkoon, minkä verran ruokaa tarvitset. Jos jotain kuitenkin jää yli, älä heitä sitä pois. Vaihtelua ruokapöytään saa hyvinkin pienellä vaivalla.
Kinkku:
- Tee hyytelöityneestä liemestä kastike.
- Pakasta lientä jääpalapusseihin jatkokäyttöä varten.
- Käytä ylimääräinen kinkku esimerkiksi hernekeittoon tai pizzaan.
- Jäähdytä kinkkurasva sopivassa astiassa, esimerkiksi tyhjässä maitopurkissa, ja laita kovettunut rasva biojäteastiaan.
- Kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta. Keräyspisteitä on Tampereella ja lähikunnissa useita.
Piparit:
- Laita jälkiruokaan
- Hyödynnä leivonnassa
- Pistä myslin mukaan
- Nauti jogurtin, viilin tai rahkan kera
Kala:
- Valmista salaatti
- Tee runsastäytteiset kalaleivät
Laatikot:
- Sopivat mukaan pannukakkuun ja lettuihin
Kalkkuna:
- Valmista eksoottinen kastike
- Hyödynnä keitossa
- Tee kiusaus, vuoka tai wokki
- Jauha ja valmista pihvejä
- Pistä pakkaseen sopivina annoksina
Katso ohjeita Internetistä, keittokirjoista tai anna luovuutesi kukkia. Kokeile uusia mausteyhdistelmiä.
Teksti ja kuva: Asta Kettunen