1.12.2021 8.30

Ekovinkki: Hyödynnä joulun jäämät

Kun valmistelet joulua, mieti jo ennakkoon, minkä verran ruokaa tarvitset. Jos jotain kuitenkin jää yli, älä heitä sitä pois. Vaihtelua ruokapöytään saa hyvinkin pienellä vaivalla.

Jääpalapusseissa on liemeä, ja päällä on neljä piparia.

Kinkku:

  • Tee hyytelöityneestä liemestä kastike.
  • Pakasta lientä jääpalapusseihin jatkokäyttöä varten.
  • Käytä ylimääräinen kinkku esimerkiksi hernekeittoon tai pizzaan.
  • Jäähdytä kinkkurasva sopivassa astiassa, esimerkiksi tyhjässä maitopurkissa, ja laita kovettunut rasva biojäteastiaan.
  • Kierrätä paistinrasvat uusiutuvaksi polttoaineeksi Kinkkutempun kautta. Keräyspisteitä on Tampereella ja lähikunnissa useita.

Piparit:

  •  Laita jälkiruokaan
  •  Hyödynnä leivonnassa
  •  Pistä myslin mukaan
  •  Nauti jogurtin, viilin tai rahkan kera

Kala:

  • Valmista salaatti
  • Tee runsastäytteiset kalaleivät

Laatikot:

  • Sopivat mukaan pannukakkuun ja lettuihin

Kalkkuna:

  •  Valmista eksoottinen kastike
  •  Hyödynnä keitossa
  • Tee kiusaus, vuoka tai wokki
  • Jauha ja valmista pihvejä
  • Pistä pakkaseen sopivina annoksina

Katso ohjeita Internetistä, keittokirjoista tai anna luovuutesi kukkia. Kokeile uusia mausteyhdistelmiä.

Teksti ja kuva: Asta Kettunen

Kinkkutempun keräyspisteet


Palaa otsikoihin