5.9.2016 14.10

Ekovinkki: Hyödynnä luonnon ruoka-aitta metsäretkillä ja vaelluksilla

Luonnon ruoka-aitta on helposti ulottuvillasi, jos liikut usein kesäisessä ja syksyisessä luonnossa. Luonnon antimia voi hyödyntää kulkiessa, vaikka ei varsinaisesti lähtisikään marjastamaan tai sienestämään.

Makua ja tuoreutta vaellusmuoniin

Patikointireissuilla retkimuonia kannattaa täydentää ja monipuolistaa luonnon antimilla, jos on lähdössä vaellukselle loppukesällä tai syksyllä.

Kerää tuoreet mustikat, lakat tai puolukat aamupuuron päälle tai nauti marjat jälkiruuaksi. Rinkkaan kannattaakin aina pakata muutama kannellinen pikkurasia marjojen poimimista varten.

Kuiviin retkimuoniin saa helposti tuoreutta ja makua, kun höystää pussikeittoja tai pataruokia sienillä vaelluspäivien aikana. Kypsennä pilkotut sienet paistinpannussa, Trangian kannessa tai kattilan pohjalla ja lisää ne sitten pääruokaan.

jättiläiskantarelli_netti
Tämä jättiläiskantarelli löytyi golfkentän reunamilta Sastamalassa. Kuva: Kirsi Airikka

Hyvä sienivuosi tuottaa satoa myös Pohjois-Skandinaviassa, sillä tunturimaastostakin löytyy esimerkiksi tatteja, kehnäsieniä ja haperoita.

Monilla vaeltajilla on reissussa mukana myös kalastusvälineet. Mikä onkaan parempi vaelluspäivän päivällinen kuin vastapaistettu kala-ateria! 

Jos teepussit ovat unohtuneet rinkasta, maukkaan iltajuoman saa haudutettua esimerkiksi mustikan-, vadelman- tai koivunlehdistä sekä kanervankukista.

Luonosta löytää myös monia hyviä maustekasveja. Katajanmarjoilla voi maustaa esimerkiksi liharuokia. Monissa Alppi-maissa käytetään vuorenrinteillä kasvavia kukkia ja kasveja liköörien ja snapsien mausteena. Esimerkiksi slovenialaisia erikoisuuksia ovat mustikkalikööri ja -snapsi. 

Vaeltaja käyttää myös luonnon vesivarastoja, sillä useamman päivän vesilastia on mahdotonta kantaa mukana. Muistathan kuitenkin, että juomapullo kannattaa täyttää vain virtaavasta vedestä. Tuvilla ja leiriytymispaikoissa juomavesi otetaan yläjuoksulta eli peseytymispaikan yläpuolelta.

Tarkista reitin suojeluohjeet

Jokamiehenoikeudet sallivat keräilyn myös monilla suojelualueilla ja kansallispuistoissa. Marjastus, sienestys, onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittua vaeltajille. Tiukimmin suojelluilla alueilla, luonnonpuistoissa ja hylkeidensuojelualueilla, on liikkuminen sallittu vain Metsähallituksen luvalla.

Poikkeuksen muodostavat ne luonnonpuistot, joiden läpi kulkee retkeilyreitti. Reitiltä ei saa poiketa.

Muistathan aina etukäteen selvittää, millaiset ohjeet koskevat valitsemaasi reittiä, ja onko alue suojeltu luonnonsuojelulailla.

Lisätietoja Suomen vaellusreiteistä, retkeilystä ja jokamiehenoikeuksista: luontoon.fi

Rikkaruohot salaatiksi

Myös pihoilta saa helposti maukasta syötävää ilman, että tarvitsee perustaa kasvimaata. Poimi siis pihan rikkaruohot salaatiksi!

Nokkonen on maukas vihannes, jota voi käyttää kiehauttamisen jälkeen pinaatin tapaan esimerkiksi muhennoksissa ja sämpylöissä. Nuoret voikukanlehdet taas kelpaavat hyvin salaattiin.

Tiesitkö, että sahrami on maailman kallein mauste? Pullataikinan tai paellan saa värjättyä luonnon omalla sahramilla eli voikukan terälehdillä – aivan ilmaiseksi! 

Golfkentän väylien reunamilta löytää usein hyviä marjamaastoja ja sieniapajia. Jos kenttä ”seisoo” ja joudut odottelemaan lyöntivuoroasi, kannattaa tutkia lähimetsää sienisilmin tai poimia suuhun marjoja välipalaksi.

Moni golfinpelaaja onkin yllättynyt iloisesti, kun metsään lyötyä palloa etsiessään hän on löytänyt herkullisen keltavahveroesiintymän. Hyvänä sienivuonna ei ole ollenkaan tavatonta, että pelikierroksen jälkeen kotiin vietävänä on 2–3 litraa kantarelleja tai muita hyviä ruokasieniä.

Golfbägiin kannattaa siis varata rasia tai pussi sekä sieniveitsi. Hattukin kelpaa keräilyyn hätätilassa! 

Teksti: Juha Leppänen ja Kirsi Airikka


Kaunein ruokakomeromme

Luonto on ruokakomeroistamme kaunein, sanoo entinen jääkiekkoilija Börje Salming kirjassaan Luonnon suuri ruoka-aitta:

”Meidän pitää oppia hyödyntämään, kunnioittamaan ja puolustamaan sitä,” toteaa Salming ja keittää mehua mesiangervoista.

Kantarellia salaattiin tai piirakkaan, nokkosta tai sekasieniä keittoon, mätiä kakkuun, puolukkaa leipään tai chutneyhin, kalaa paistumaan hiillokselle, riekkoja vuokaan. Katajanmarjoja pataan ja mustikoita muffineihin. Nam!

Syksyllä voi etsiä ja löytää uusia makuelämyksiä tai luottaa vanhoihin, perintönä sukupolvelta toiselle siirtyneisiin resepteihin. Esimerkiksi marjasurvokset sopivat kaikkeen.

Teksti: Asta Kettunen

yrttikirjat rajattu
Villimiehen Menu on uusi villiyrttikeittokirja, jossa on lähes 100 reseptiä. Villiyrttikeittokirjassa esitellään 75 villiyrttiä resepteineen. Tiesittekö esimerkiksi, että osmankäämin tuoreet nuoret versot maistuvat kurkulle, myöhemmin vielä purjolle? Kuva: Asta Kettunen

Palaa otsikoihin