1.2.2017 17.00

Ekovinkki: Hyödynnä materiaalit taiteessa ja käyttöesineissä

Jäikö tähteeksi pala verhoa tai rikki mennyt sateenvarjo? Vessapaperirullia, papiljotteja tai muovipulloja? Sytytystulpatkin kelpaavat taiteen tekoon.

Tukevalla verhokankaalla saa korvattua nuhjaantuneen tuolinpäällisen, tarvitaan vain terävä veitsi, saksit ja tehokas nitoja. Sapluunan tekeminen istuinosasta auttaa.

Sateenvarjon päällisestä voi napsia palasia esimerkiksi keinokuituvaatteiden paikoiksi tai askartelun materiaaliksi. Saako päällisestä leijan tai pussukan, vai voisiko sitä käyttää hyödyksi takapihalla? Lopuista osista saa aikaan mobilen tai kuivaustelineen.

Taidetta syntyy vaikka sytytystulpista tai kännyköistä.  

Kahvipusseista tehtyjä kasseja, pannunalusia ja muita käyttöesineitä on ollut käytössä jo pitkään. Lisäväriä niihin saa hyödyntämällä esimerkiksi Reilun kaupan tai erikoiskahvien pusseja.

Punaisiksi maalatuista sytytystulpista on muodostettu veistos.
Hautauspalvelujen entinen työntekijä, nykyinen eläkeläinen Antero Pörsti on tehnyt tämän taideteoksen sytytystulpista. Teos ilahduttaa nykyisiä työntekijöitä Kalevankankaan hautausmaan toimistorakennuksessa.

Kännytaide2
Työväenopisto Sampolan aulassa on matkapuhelimista tehty taideteos. Sen on tehnyt Sanni Kelokaski Tammerkosken lukion kuvataidetunnilla.

Lasten kanssa askartelua varten ei tarvitse lähteä kauppaan: kotoa löytyy monipuolinen valikoima tarvikkeita.

Inspiraatiota voi etsiä esimerkiksi kirjasta Papiljottilehmä ja haalarihai (Satu Laatikainen ja Riitta Malinen-Tyynelä, Karisto 2009)

Kaikkea ei edes ole pakko rakentaa / askarrella: pullonkorkkien uintikilpailu sangossa tai käytöstä poistuneet tarvekalut, kuten lankapuhelin ja vanha kamera ovat helppoja ratkaisuja puuhiin.

Teksti: Asta Kettunen


Linkkejä ja vinkkejä

Miten käyttää uudelleen muovipulloja?

8 tapaa hyödyntää rikkinäinen sateenvarjo

Mitä tehdä rikkinäisestä sateenvarjosta?

Sateenvarjosta kassi

Rusetti suojakankaasta

Korttiteoksia


Palaa otsikoihin