2.11.2022 8.30

Ekovinkki: Hyödynnä satokauden tarjonta

Marraskuussa satokausikasvisten joukossa on monia kotimaisia juureksia. Hyödynnä hävikkiruokareseptejä ja käytä nuupahtaneita kasviksia esimerkiksi sosekeittoihin.

Maa-artisokkaa voi käyttää melkein kaikissa niissä paikoissa, joihin käy peruna. Friteeratut maa-artisokat maistuvat esimerkiksi mustavalkosipulimajoneesin tai sitruunadipin kera. Niistä voi valmistaa myös sosekeittoa tai viipaloida niitä kermaperunoiden joukkoon.

Palsternakka sopii uunijuureksiin ja sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Ehkä valmistat sen kuorineen uunissa paahtaen tai teet sipsejä.

Palsternakkaa voi myös käyttää porkkanan tavoin keitoissa, padoissa, piirakoissa ja gratiineissa. Siitä saa esimerkiksi alkuruokakeiton. Palsternakka mehevöittää ja maustaa myös leipätaikinan. 

Nauris-porkkanakeitto tai samettinen palsternakkakeitto: kuulostaapa hyvältä! Maa-artisokkaa tai palsternakkaa ei tarvitse kuoria. Muista pestä juurekset hyvin.

Sisältä raidallisia juureksia kokonaisina ja halkaistuina.
Keltajuuri ja raitajuuri

Värikkäitä juurikkaita

Raitajuuri valmistetaan ruoaksi samaan tapaan kuin puna- tai keltajuuri. Sen voi kuorittuna suikaloida tai raastaa, tai kypsennettynä soseuttaa. 

Kokeile vaihtelun vuoksi paahtaa juurikkaita uunissa kokonaisena tai lohkoina. Raitajuuri on maultaan punajuurta miedompaa.

Ajankohtaisia ovat myös kaalit: kerä-, kiinan-, kyssä-, puna-, suippo- ja savoijinkaali. Ruusukaalia saa lähiruokana pitkälle syksyyn.

Lähellä ja ulkona kasvatettua

Lähellä kasvatettujen tuoreiden kasvisten kuljetuksen ja varastoinnin aiheuttamat ympäristöpäästöt ovat kaukaa tuotuja pienempiä. Rahaakin säästyy. 

Myös ulkomaisissa kasviksissa kannattaa suosia ulkona kasvatettuja satokauden mukaisia tuotteita, sillä niiden kulutus vie vähemmän energiaa kasvihuoneissa kasvatettuihin verrattuna.

Marraskuussa parhaimmillaan ovat esimerkiksi granaattiomena, kastanja, persimoni, satsuma, purjosipuli, ja rypäleet sekä sipuleista salottisipuli ja pink rosanna.

Toisesta päästään kapenevia, hieman raidallisia möykkyjä lähikuvassa.
Kurpitsaa on loka- marraskuun vaihteessa hyvin saatavilla. Myskikurpitsa muistuttaa muodoltaan päärynää. Se soveltuu risottojen, sosekeittojen ja leivonnan lisäksi makeisiin jälkiruokiin ja piirakoihin.

Loka-marraskuun vaihteeseen Oulun maa- ja kotitalousnaiset suosittelevat lisäksi omenaa, myskikurpitsaa, päärynää ja naurista sekä ulkomaisista muun muassa mangoa, klementiiniä ja hokkaido-kurpitsaa.

Lihoista saatavilla on riistaa ja poroa, kaloista kannattaa tiskillä tarkistaa hauki, kilohaili, kuha, muikku, siika ja silakka.

Teksti ja kuvat: Asta KettunenPäärynä paksumpi pää alaspäin ja ylhäällä sen molemmin puolin satsumat.

Lisää marraskuun kasviksista (kaupallinen sivusto)

Sesongissa nyt (Satokausikalenteri)


Palaa otsikoihin