4.5.2022 8.30

Ekovinkki: Hyödynnä tuhka puutarhassa

Vie lämmin tuhka-astia lämmittämään kasvihuonetta. Säilytä kasvien sipulit kuivassa, jäähtyneessä tuhkassa.

Seinän vieressä on peltiämpäri, jossa on kauha. Maassa näkyy vähän lunta ja kukkia.
Tuhka on tehokas, perinteinen ravinne. Kuva: Kirsi Airikka

Puun palamisesta syntyvä tuhka sisältää sekä kalkkia että kasviravinteita. Levitä tuhka keväthangille niin nurmikolle kuin puutarhaankin.

Kalkituksesta hyötyviä kasveja ovat erityisesti tomaatti, kaali, pavut ja kaikki sipulit sekä sipulikukat. Puhdas puun tuhka sopii erittäin hyvin lannoitteeksi myös hedelmäpuille ja marjapensaille sekä heinä ja -viljakasveille.

Älä tarjoa sitä alppiruusuille, hortensioille tai havukasveille. Levitä tuhkaa vain muutama kourallinen neliölle. Perunoista liika kalkki tekee rupisia.

Torju tuhkalla sammalta sekä kaalissa, retiisissä ja nauriissa olevia tuholaisia, ja myös viinimarjoissa asustelevia luteita ja kirvoja.

Tuhka suojaa myös kasveja porkkanakärpäseltä. Perinteisesti näin on torjuttu tuholaisia sipulikasveistakin. Ennen istutusta istukkaita on hyvä liottaa vähintään tunnin ajan aluksi 40-asteisessa tuhkavedessä naattihomeen torjumiseksi. Perinteinen sipulikärpäsen torjuntatapa on ripotella tuhkaa sipulivakoon.

Lehtipuiden, erityisesti koivun tuhka on parasta lannoitetta ja kalkitsemisainetta – ja siinä on myös vähiten jäämiä raskasmetalleista, etenkin jos koivusta on poistettu tuohi ennen polttamista.

Jos tuhkaa käytetään istutuksilla, täydennä vaikutus eloperäisillä ravinteilla.

Teksti: Asta Kettunen

Omavarainen: tuhkat uunista

Hyötykasviyhdistys: Näin käytät tuhkaa oikein

Voimaa tuhkasta


Palaa otsikoihin