7.6.2017 10.08

Ekovinkki: Kasvata ruokaa kaupungissa

Kaupunkiviljelijä kasvattaa ruokaa kaupungissa. Kaupunkiviljelyä voi harjoittaa siirtolapuutarha- tai vuokrapalstalla sekä pihoilla, parvekkeilla ja jopa katoilla.

tomatoes-on-a-bush_rajattu
Kaupunkiviljely on ekologista, kun ruokaa ei tarvitse tuoda kaukaa, ja itse viljellyn ruoan puhtaudesta voi olla varma.

Kotikaupungissa voi tuottaa lähiruokaa ja lisätä samalla kaupunkiympäristön monimuotoisuutta ja vähentää omaa hiili- ja materiaalijalanjälkeään.

Näin saat kaupasta ostetut ruukkuyrtit, ruukkusalaatin ja sinappikaalin (rucola) menestymään kotona:

Yrttien kasvatus on helppoa: yrtit viihtyvät ruukuissa ja laatikoissa valoisalla ikkunalaudalla, parvekkeella ja puutarhassa sekä kukkapenkissä ja kasvimaalla. Tuoreet yrtit sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja antavat uusia makuelämyksiä.

Kun yrttien kasvatus aloitetaan kaupasta ostetuilla ruukkuyrteillä, antavat Martat hyödyllisen vinkkilistan, joka auttaa onnistumaan:

• Osta tuoreita, äskettäin kauppaan tulleita ruukkuyrttejä.

• Kastele juuripaakku ja suihkuttele lehtiä. Käytä isoimmat lehdet salaattiin ja jätä muutamia pieniä lehtiä kasvamaan. Leikkaa muovinen ruukku suikaleiksi ja irrota varovasti juuripaakusta. Leikkaa katkenneet juuret ja poista kaikki huonokuntoiset lehdet.

• Istuta taimet hiekkapitoiseen multaan. Jos käytät lasittamattomia saviruukkuja, liota niitä vedessä, jotta ruukku ei ime kosteutta mullasta. Laita ruukun pohjalle pieniä kiviä tai ruukun palasia salaojaksi. Pidä juuripaakku mahdollisimman ehjänä ja tiivistä multa juuripaakun ympäriltä. Kastele.

• Laita ruukku valoisalle ikkunalaudalle, mutta suojaa suoralta auringonpaahteelta. Kastele säännöllisesti. Juurtuminen nopeutuu, jos laitat kasvin päälle 1-2 viikoksi hupun rei’itetystä läpinäkyvästä muovipussista.

Yrtti tarvitsee vettä, valoa ja lämpöä.

Yrtin lannoitteeksi sopivat hitaasti liukenevat kivennäisperäiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet tai merileväpohjainen, liuoksena annettava lannoite. Ravitsemiseen voi käyttää myös itse tehtyä nokkosvettä ja ruohosilppua, joka säilyttää mullan kosteuden. 

Parvekeviljelyä ämpäreissä

• Jos mahdollista, tee ämpärin pohjaan reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi voi valua pois. Vesi ei saa jäädä seisomaan herkille juurille, jotta ne eivät vaurioidu ja mätäne.

• Laita pohjalle salaojituskerrokseksi kevytsoraa, rikkoutuneita ruukunkappaleita tai soraa. Jos joudut liikuttelemaan istutuksia, käytä kevytsoraa. Näin istutus ei paina liikaa. Salaojituskerros on erityisen tärkeä, jos ämpärin pohjassa ei ole reikää.

• Käytä hyvälaatuista, tuoretta, luonnonmukaisesti tuotettua multaa. Runsaasti ravinteita kaipaaville kasveille, kuten tomaatille, munakoisolle ja kesäkurpitsalle, voit lisätä vielä sekaan kourallisen kanankakkarakeita. Sekoita rakeet multaan ja lisää päälle vielä multakerros, jotta taimen juuret eivät ole suoraan kosketuksissa kanankakkarakeisiin.

• Istuta taimi ämpäriin, lisää reunoille ja pinnalle multaa. Kastele taimi istutuksen yhteydessä, sillä kastelu tiivistää mullan. Lisää multaa tarvittaessa, jos juuripaakku tulee esiin. Juuripaakun tulee jäädä multapinnan alapuolelle.

• Kata halutessasi multapinta ruohosilpulla, oljella tai koristekatteella. Kate hidastaa kosteuden haihtumista. Ruohosilppu myös lannoittaa. Olkea ja katteita myydään myös säkkitavarana.

Puutarhan laatikkoleikki

Vanha wokkipannu pääsee kesällä toimittamaan uutta virkaansa: siitä tulee persiljan kesäkoti. Puutarhakielellä se on persiljan astiaviljelyä.

Puutarhakärpänen puraisee monia aina näin kesän kynnyksellä. Sormet syyhyävät kokeilemaan jotakin uutta. Jos pienellä aherruksella saisi vielä takuuvarman sadon, kausipuutarhurikin voisi olla tyytyväinen.

Laatikko-, ruukku- ja astiaviljelmät ovat nyt erittäin suosittuja. Suosio perustuu ennen kaikkea helppouteen. Maata ei tarvitse myllätä ja parantaa, ja rikkaruohot pysyvät poissa, samoin myyrät, kanit ja etanat. Viljelmän saa mahtumaan vaikka pienelle parvekkeelle.

Hyötykasvipuutarhan voi perustaa helposti viljelylaatikoihin. Multakerroksen tulee olla tarpeeksi paksu, jotta se ei kuivu liian nopeasti. Laatikkokasvatuksessa erityisen tärkeää onkin juuri kastelu, sillä viljelmät kuivuvat niissä helpommin kuin maapohjalla. Haihtumisen estämiseksi kasvien ympärillä onkin hyvä käyttää katteita kuten heinää tai olkea.

Viljelylaatikon voi ostaa tai tehdä itse esimerkiksi lavakauluksista, kaupan eurolavojen reunuksista, joiden kulmissa on metallisaranat. Laatikon korkeus riippuu siitä, mitä siellä aikoo kasvattaa. Juurekset tarvitsevat noin 40 senttiä multaa, salaatit taas pärjäävät parinkymmenen sentin multakerroksessa.

Laatikkoon ei tehdä pohjaa, mutta sen alle on hyvä levittää esimerkiksi maanrakennuskangasta tai sanomalehtiä estämään rikkaruohojen nousu.

Laatikon kestoikää lisää sisäpuolen vuoraus esimerkiksi kankaalla, ja sen ulkoreunat kannattaa käsitellä vaikkapa puuöljyllä tai tervalla.

Mullaksi käy kaupan pussimulta, jota voi myöhemmin parantaa kompostimullalla. Jos multaa tarvitsee suuria määriä, se kannattaa tilata suoraan mullantoimittajalta.

Jotta maa pysyy laatikossakin kuohkeana, sinne voi tipauttaa kesätyöntekijöiksi pari kastematoa. Viljelylaatikko sopii niin kurkun, kurpitsan, salaatin, porkkanan, mansikan kuin perunankin kasvatukseen, oikeastaan kaikille hyötykasveille.

Vinkki kirvojen torjuntaan

Kirvat saa kuriin sumuttamalla nokkoskäytteellä kasvin lehdet. Kirvat munivat lehtiin ja koska nokkoskäyte ei tapa munissa olevia kirvoja, sumutus kannattaa toistaa viikon parin päästä.

Nokkoskäytteestä ei kuitenkaan kannata tehdä liian vahvaa, sillä se jättää kammottavan hajun kasviin pitkäksi aikaa, miedommallakin voi pärjätä ihan hyvin, kun sumuttaa ajoissa. Samantyyppisen kuin nokkoskäytteen voit tehdä myös raunioyrtin lehdistä.

Nokkoskäyte:

1 litra vettä

1 dl kuivattua nokkosjauhetta tai tuoreita nokkosia purkki täyteen ja vesi joukkoon.

Valmistus

Sekoita ainekset ja anna käydä pari vuorokautta huoneenlämmössä, käytä siivilöitynä joko kasteluvetenä, tai sumutinpullon avulla.  

Martat

Yhteishyvä

Kotivinkki

Suomen Luonto

Villimies

Teksti: Anneli Jaatinen


Palaa otsikoihin