4.4.2018 14.19

Ekovinkki: Kasvisruokavalio on ilmaston lisäksi myös eläinystävällinen valinta

Viime aikoina on keskusteltu paljon kasvisruokavaliosta ilmastonsuojelun näkökulmasta. Ilmastonsuojelun kannalta tarkasteltuna kasvisruokavalio tuottaakin merkittävästi vähemmän hiilidioksidia kuin liharuoka. Samoin hiilidioksidipäästöjä vähentäisi maidon ja maitotuotteiden korvaaminen kauralla, soijalla tai muilla kasviperäisillä vaihtoehdoilla.

lammas

Vuonna 2017 ilmestynyt Elämäni Vegaanina – 14 ihmistä huipulla esittelee 14 vegaaniruokavalioon siirtyneen suomalaisen vegaanin tarinan. Kirjan kannessa mainitaan kirjan olevan ensimmäinen kotimainen tietokirja vegaaneista.

Suomessa on aiemmin julkaistu kirjoja vegaaniruokavaliosta, mutta tämä kirja lähestyy aihetta vegaanisuuteen siirtyneiden henkilöiden elämäntarinoiden, omien kokemusten ja ajatusten kautta.

Ympäristövaikuttaja Leo Stranius on yksi kirjan esittelemistä ihmisistä.

Koska Leo oli lapsena vähäosainen, hän ymmärtää toisten samassa tilanteessa olevien aseman. Stranius kuvailee, kuinka vähäosaisten tilanteen ymmärtäville ihmisille käy usein niin, että eettinen kehä laajenee koskemaan myös luontoa ja eläimiä.

”Jos on kiinnostunut maailman tilasta niin kysymys siitä, miten henkilökohtaisilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan, nousee nopeasti esille. Näistä valinnoista tärkeimmät ovat asuminen, liikkuminen ja ruoka esimerkiksi ilmaston suojelun ja veden säästämisen kannalta, eläinten oikeuksista kiinnostuneille kasvisruoan arvo painottuu lisää.”

Valintojen aiheita ovat esimerkiksi tiivis asuminen, energian, veden säästö, vegaaniruokavalio ja ekologinen liikkuminen.

Kirjassa esitellään myös kirjailija Antti Nylénin ajatuksia.

Nylénin ajattelu painottaa yksilön oikeuksia. Kirjailijan maailmankuvassa tulee esiin yksilön arvo, myös eläimillä eikä vain ihmisillä.  Eläin- ja ihmisoikeudet ovat ihmisten tekemiä periaatteellisia päätöksiä ja eettisiä sitoumuksia. Erona on se, että eläinoikeuksiin on sitoutunut pienempi osa väestöstä kuin ihmisoikeuksiin.

Nylén pohtii uskontojen merkitystä eläinsuojelun kannalta. Hän ei näe uskontoa sääntöjä antavana käyttäytymisjärjestelmänä, vaan korostaa hengellisen elämän antavan syvyyttä ajatteluun.

”Osin tästä syystä en ole jaksanut harrastaa ekologisia pohdintoja, joissa on se maku, että halutaan keksiä kristillisiä perusteluita luonnonsuojelulle ja eläinten oikeuksille. Ei kaikelle tarvitse keksiä kristillisiä perusteluita.”

”Syvällisyys, perspektiivi”

Antti Nylén toteaa eri uskontojen olevan ytimeltään samankaltaisia ja ihmisten tarvitsevan niiden tuomaa syvyyttä, sillä jos elämän lähtökohdaksi ei ajatella jonkinlaista ikuisuutta, loppumatonta rakkautta tai Jumalaa, päädytään helposti päätelmään, jossa kaikki on vain resurssia ilman sen kummempaa syytä.

”Jollain tavalla pitää ajatella, että elämän arvo on korvaamaton ja ääretön. Mielestäni tämä on uskonnollinen ajatus, vaikkei se kanna minkäänlaisia uskonnollisia sitoumuksia tai sitoudu tiettyyn uskonnolliseen traditioon.”

Teksti: Maria Kohtala

Vegaanimessut

VegeAwards -palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa Vegaanimessuilla helmikuussa 2018. Palkinnon sai yhden ihmisen voimin toimiva Vegaanituotteet.

Herkut-sivulta ja Vegaanituotteiden Facebook-ryhmästä voi tarkistaa tuotteiden vegaanisuuden kauppareissulla käydessä sekä bongata uudet tuotteet.

Esiraadissa olivat lisäksi ehdolla:

Chocochili-blogi

YouTube-kanava PS olen vegaani

Pidempi korsi -blogi

ja Kamomillan konditoria -leivontablogi

Kirjallisuutta:
Mia Takula: Elämäni Vegaanina, 2017


Palaa otsikoihin