8.1.2020 10.00

Ekovinkki: Kehonhuolto – Venytellen vetreäksi

Kehonhuolto ei ole tarkoitettu vain urheilijoille ja liikuntaa harrastaville. Jokaisen tulisi pitää hyvää huolta omasta kehosta, sillä se on koti, jossa ihminen elää koko elämänsä.

Kehonhuollosta voi tulla ensimmäisenä mieleen muun muassa jooga, pilates, venyttely tai liikunta, mutta se on paljon muutakin.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus – keho ja mieli ovat yhteydessä toisiinsa. Tasapainoinen ja terve keho saavat mielenkin voimaan paremmin ja tietysti myös toisin päin.

Kehonhuolto koostuu ulkoisesta ja sisäisestä kehonhuollosta. Ulkoiseen kehonhuoltoon kuuluvat muun muassa liikunta, venyttely, jooga ja hieronta. Sisäinen kehonhuolto pitää sisällään riittävän unen saannin ja sosiaalisen kanssakäymisen.

Sanotaan, että istuminen on vaarallista. Eikä turhaan. Yli kuuden tunnin istuminen saa kehossa aikaan muutoksia. Istuessa isot lihakset ovat passiivisina, lonkankoukistajat ja reiden takaosan lihakset kiristyvät. Lihaksen ollessa pitkään levossa se lakkaa vastaanottamasta sokeria verestä. Syömisen jälkeen verensokeri jää korkealle, ja näin ollen haima alkaa tuottaa lisää insuliinia.

Voin olla aika varma, että istut tälläkin hetkellä, kun luet tätä. Onneksi voit aloittaa huolehtia kehosta nyt heti – nouse seisomaan ja jatka lukemista.

Piirros, jossa mies istuu tietokoneella huonossa asennossa.
Huono asento kuormittaa vartaloa.

Kireät ja jäykät lihakset voivat aiheuttavaa selkäkipuja, ryhtivirheitä ja lantion virheasentoa.

Venyttely korjaa kiputiloja, ryhtivirheitä ja liikerajoituksia. Lihakset ovat vähemmän riskialttiit venähdyksille, sillä elastinen lihas pääsee liikkumaan hyvin.
Ikääntyessä lihakset kiristyvät ja lyhenevät pikkuhiljaa, joustavuus vähenee ja ihminen tulee alttiimmaksi vammoille. Säännöllinen venyttely tekee lihaksesta vetreämmän, jolloin lihas pääsee supistumaan paljon paremmin ja voimantuotto paranee.

Venyttely parantaa verenkiertoa myös nivelissä, jolloin siitä voi olla apua nivelkivuissakin.

Venyttely on ekologista, sillä voit tehdä sitä kotona ilman liikuntavälineitä etkä tarvitse siihen kuntosalijäsenyyttä. Säännöllinen venyttely voi lisäksi vähentää kehon lääkitsemistä kiputilojen vuoksi.

On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että venyttely tuntuu hyvältä eikä tuota kipua, sillä kipua tuottava venytys voi tehdä enemmän vahinkoa kuin olla hyödyksi. Aloita venyttely siis varovaisesti, ja lisää venytysaikaa ja liikkeitä pikkuhiljaa. Lihakset on hyvä lämmitellä ennen venyttelyä esimerkiksi haarahypyillä.

Istumatyöläisillä lonkankoukistajat ovat usein kireät ja voivat oireilla alaselän sekä lonkan kipuna. Päivittäinen nopeakin venyttely auttaa vapauttamaan lihaksen täyteen mittaansa.

Lonkankoukistajia voi venytellä useilla tavoilla. Alla yksi tehokas venytysvinkki:

  • Asetu selinmakuulle pitkän penkin tai pöydän päälle
  • Varmista, että olet tarpeeksi reunalla ja saat jalan rennosti roikkumaan

  • Vedä toisen jalan polvi koukussa kohti rintaa
  • Jos lonkankoukistajat ovat kovin kireät, voit tehdä venytyksen myös lattialla maaten.

Piirros, jossa mies koukistaa polveaan penkillä maaten.
Venyttele lonkankoukistajia.

Muista myös suoliston hyvinvointi

Terveyteemme vaikuttaa paljon myös suolistomme hyvinvointi.

Suolisto välittää viestiä aivoille vagus- eli kiertäjähermon välityksellä ja toisin päin. Hermo ulottuu aivorungosta kehon kaikkiin tärkeisiin elimiin, kuten keuhkoihin, sydämeen ja suolistoon. Se on kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo ja vaikuttaa siten laaja-alaisesti terveyteemme.

Muista hemmotella suolistoa kuitupitoisella ruualla ja hieronnalla. Selkää ja vatsaa kiertävät venytysliikkeet hierovat sisäelimiä ja suolistoa saaden verenkierron vilkastumaan. Näin ne tehostavat ruuansulatusta.

Teksti ja piirrokset: Susanna Kiiski

Lisätietoa:

Lisää venyttelyn hyödyistä

Venyttele oikein, estä vammat.

Fitnessmalli Else Lautalan ohjeet päivittäiseen venyttelyyn

Näin vartalo kestää pitkän istumisen.



Palaa otsikoihin