3.4.2019 12.00

Ekovinkki: Kierrätä paristot, teippaa virtanavat

Vie niin käytetyt alkaliparistot kuin kännyköiden vanhat litiumakutkin kaupan keräyspisteeseen. Vastaanottopaikkoja on kaupoissa ja jäteasemilla yhteensä 13 000.

kierrata_akut
Kuva: Jussi Ratilainen

Suomalaiset kierrättivät yli 1 480 000 kiloa paristoja ja akkuja vuonna 2018. Määrä kasvoi edellisvuodesta lähes 10 prosenttia ja on noussut tasaisesti joka vuosi.

Reippaimmat kierrättäjät löytyivät viime vuonna Etelä-Savosta Savonlinnan seudulta. Eteläsavolainen vei vuoden aikana käytettyjä virtalähteitä kierrätykseen noin 540 grammaa, mikä on kaksinkertaisesti keskivertosuomalaiseen verrattuna.

Jokainen suomalainen kiikutti keräyspisteille keskimäärin 270 grammaa käytettyjä virtalähteitä. Määrä vastaa noin 11:tä AA-paristoa.

– Suomen 13 000:n keräyspisteen verkosto on asukaslukuun suhteutettuna Euroopan kattavimpia. On hienoa nähdä, että suomalaiset löytävät ne vuosi vuodelta yhä paremmin, Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén sanoo.

Recser edustaa yli 600:a paristojen ja akkujen tuottajaa Suomessa. Paristo- ja akkutuottajien perustama Recser on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.

Selvästi yli maan keskiarvon paristoja ja akkuja kerättiin myös muun muassa Tampereen seudulla.

Muista teippi

Paristojen ja akkujen virtanavat tulee teipata. Käytetyissä paristoissa ja akuissa on aina jäljellä jonkin verran sähkövarausta, joka voi purkautua vaarallisesti, jos paristojen virtanavat osuvat toisiinsa tai muuhun metalliin.

Teippi estää paristojen oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja. Erityisen herkästi reagoivat nappi- ja 9V-paristot.

– Jos teippaaminen tuntuu hankalalta, paristot tai akut voi laittaa vaikkapa muovipussiin tai alkuperäiseen pakkaukseensa ja viedä niissä kauppaan kierrätykseen, Castrén vinkkaa.

Vuotavia paristoja käsitellessä on syytä käyttää muovikäsineitä ja pakata pieneen muovipussiin ennen palauttamista keräysastiaan.

Lisätietoja: Paristokierrätys

Teksti: Asta Kettunen


Palaa otsikoihin