6.2.2019 13.00

Ekovinkki: Luonnonkalassa on järkeä

Roskakalaa ei olekaan, ja luonnonkalan suosimisessa on ideaa. Hauesta voi tehdä kalapullia, ja ostaa särkisäilykettä kaupasta.

Saalis_0174
Kalastus on oiva harrastus, mutta samalla sen avulla voidaan kierrättää vesistöjä rehevöittävää fosforia. Kuva: Asta Kettunen

Särki vaatii pitkän, useita tunteja kestävän haudutuksen, jotta ruodot saa pehmennettyä. Järki Särki ratkaisee ruoto-ongelman kypsentämällä kalaa paineessa niin pitkään, että ruodot pehmenevät huomaamattomaksi.

Särkeä voi myös graavata, umpioida tai kypsentää etikassa.

Vinkkejä luonnonkalojen käsittelyyn ja reseptejä saa Janne Raution kirjasta Suomalaista villikalaa. Uusia herkkuja särkikaloista ja muista rantojemme saaliista (nemo 2018). Hän antaa neuvon myös siihen, miten kalan saa nappaamaan.

Särkikalat kierrättävät ravinteita järven pohjasta veteen ja sitä kautta lisäävät vesien rehevöitymistä, joten niitä on hyvä saada vähenemään. Osallistuisitko myös muihin vesistöjen kunnostustalkoisiin?

Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Mädistä, maidista ja maksasta saa aimo annoksen Omega3:a.

Kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa ja eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.

Keitä ainakin kalakeitto. Tänä vuonna kansallista kalakeittopäivää vietetään 12. helmikuuta. #kalakeittopäivä

VTT kehittelee puolivalmistetta, “nyhtösilakkaa”, jossa kalamassaan on lisätty herneproteiinia.

Blue Products -innovaatio-ohjelmassa tarkoitus on luoda tuotteita silakasta, vähäarvoisista kalalajeista ja niiden sivuvirroista.

Palaako taimen Ylöjärven Myllypuroon?

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksellä on virtavesien ja taimenkantojen hoitotoimenpiteistä kertovia esittelyvideoita KVVY:n Virtavesi Youtube-kanavalla.

KVVY kunnostaa Kangasalan Kirkkojärveä laajamittaisten hauki-istutusten avulla.

Suosi luonnonkalaa 

Teksti: Asta Kettunen

Suomalaista villikalaa_kansikuva

Suomalaista villikalaa -kirja:

Lisää kirjasta


Palaa otsikoihin