4.9.2019 9.42

Ekovinkki: Muutto sujuu suunnitellen

Kodin vaihdon ja muuton suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Kun miettii tavaroiden kuljetukset uuteen kotiin, kierrätykseen ja kaatopaikalle huolellisesti ja ajoissa, ennättää löytää esineille sijoituspaikat sekä välttyy turhalta stressiltä ja paniikilta.

Meneillään on muutto. Kaksi miestä kantaa ulkona lipastoa. Etualalla nuori poika roikku puussa roikkuvista renkaista.
Vaikka muutto on usein iloinen asia, on se myös yksi ihmisen elämän suurimmista stressipisteistä. Hyvä suunnittelu ja aikataulun laatiminen kuitenkin helpottavat muuttoa. Kuva: Kimmo Ahonen
Muuton huolellinen suunnittelu säästää myös ympäristöä. Tarvittaessa suunnitteluapua voi ostaa muuttopalvelun asiantuntijoilta ja ammattijärjestäjiltä, jotka neuvovat, kuinka kotia voi vaihtaa fiksusti ja ekologisesti.

Hyvä logistiikka takaa, että kuljetukset sujuvat ilman ylimääräistä autoilua. Näin muuton hiilijalanjälki pienenee.

Jo omiin koteihinsa muuttaneilta lapsilta sekä sukulaisilta ja ystäviltä voi kysyä, tarvitseeko joku jotakin, joka ei uuteen kotiisi mahdu tai jota et tarvitse enää. Esimerkiksi huonekaluista voi olla tarvetta kotisi uudella asukkaalla.

Tavarasta eroon pääsyssä voi hyödyntää verkon ja sosiaalisen median mahdollisuuksia, esimerkiksi työpaikan sisäistä verkkoa tai Facebookin Roskalava-yhteisöä.

Luopuminen vapauttaa

Usein sanotaan, että muutto on yksi suurimmista stressipisteistä ihmisen elämässä. Muuttamiseen motivoi kuitenkin ajatus ekologisuudesta. Luonnonvaroja säästyy, kun muuttaa isommasta asunnosta pienempään, uuden kodin lämmitysjärjestelmä on ekologisempi kuin edellisen tai liikkumisen hiilijalanjälki pienenee.

Muutto voi olla myös myönteinen kokemus, sillä tavarasta eroon hankkiutuminen on monille henkisesti vapauttavaa. Muutto on hyvä hetki miettiä, mitä ylipäänsä haluaa omistaa.

Luopumisen ilosanomaa levittää muun muassa japanilainen Marie Kondō, joka on järjestelyasiantuntija ja kirjailija. Hänen KonMari-nimellä tunnettua kodintavaroiden järjestelymenetelmää käsittelevät elämänhallintaoppaansa ovat myyneet maailmassa miljoonia kappaleita yli 40 kielellä.

Kondōn mukaan jokaista kotona olevaa esinettä tulisi tarkastella siitä näkökulmasta, tuottaako tavara omistajalleen iloa. Jos niin ei ole, ihmisen kannattaa luopua esineestä. Konmarittajien mukaan kodin tyhjentäminen turhasta tavarasta johtaa pysyvään ja myönteiseen elämänmuutokseen myös mielen tasolla.

Karsimisen taidosta on kirjoittanut niin ikään ruotsalainen 82-vuotias Margareta Magnusson. Hänen esikoiskirjansa Mitä jälkeen jää – Taito tehdä kuolinsiivous (Tammi, 2018) on käännetty kohta 30 kielelle, vastikään myös suomeksi.

”Yleensä kuolinsiivous suoritetaan jonkun kuoltua. Tällöin kyseinen henkilö on päättänyt päivänsä käymättä läpi ullakkoaan ja vaatekaappejaan, joten sukulaisten on marssittava paikalle ja käärittävä hihansa. Olen tehnyt sen useamman kerran.”, kirjoittaa Magnusson.

Kaikki alkoi siitä, että Magnusson halusi säästää omat lapsensa raivausurakalta. Hän tyhjensi kellarinsa ja ullakkonsa sekä lahjoitti pois turhat tavarat. Samalla hän kirjoitti kirjan kuolinsiivouksesta.

Tee hyvää lähimmäiselle

Muuttaessa voi auttaa ja tehdä hyvää lähimmäisille.

Esimerkiksi hyväkuntoiset vaatteet ja kengät, huonekalut, sähkölaitteet, taloustavarat, liikuntavälineet, lelut ja pelit kelpaavat usein lahjoituksena hyväntekeväisyysjärjestöille ja kierrätyskeskuksille.

Lahjoituksia ottaa vastaan esimerkiksi Suomen Punaisen Ristin Kontti. Se on kierrätystavaratalo ja second-hand-myymäläketju, jossa myydään lahjoitettuja vaatteita, tavaroita ja huonekaluja.

Kun käy ostoksilla Kontissa tai lahjoittaa sinne tavaraa, voi samalla tukea Punaisen Ristin auttamistyötä kotimaassa ja ulkomailla. Suomessa on kaikkiaan 12 Konttia. Tampereen toimipiste sijaitsee Lielahdessa.

Samoin ylimääräisestä tavarasta eroon pääsyssä auttaa Pirkanmaan kierrätys -ja työtoiminta ry, jonka kierrätyskeskukset sijaitsevat Jankassa, Nekalassa ja Lielahdessa. Yhdistys tarjoaa jopa maksutonta kuljetuspalvelua hyväkuntoisille huonekaluille ja kodinkoneille. 

Nekalan toimipisteessä sijaitseva Nextiili-paja vastaanottaa kaiken puhtaan ja kuivan tekstiilin, kuten vaatteet, verhot ja pöytäliinat.

Teksti: Kirsi Airikka


Lisätietoja ja vinkkejä:

Kontti, Punainen Risti

WWF Suomi: Ekologinen muutto

Palaa otsikoihin