1.8.2018 15.17

Ekovinkki: Ota käymäläjäte hyötykäyttöön

Perinteinen ulkohuussi ei ole katoavaa kansanperinnettä, vaan lähes jokaisella suomalaisella mökillä on edelleen käytössä ulkohuussi eli kuivakäymälä.

järven rannalla
Kuva: Reijo Haapalainen

Pihan perällä sijaitseva ulkohuussi on joillekin kauhistus, ja muistot lapsuuden haisevista ulkohuusseista inhottavat. Joillekin kuivakäymälät ovat taas kierrätystalouden pieni ihme, jolla saa pihan kukat kukoistamaan.

Kuivakäymälä pitää pintansa

Kun suomalaiset istuvat wc-pöntöllä lähes 20 minuuttia päivässä niin pöntöllä on väliä. Hyvä kuivakäymälä voi olla sisällä tai ulkona, sillä hyvin hoidetut nykyaikaiset kuivakäymälät ovat huollettuina ja asennettuina mukavia ja viihtyisiä. Ne eivät haise, niissä ei ole ötököitä ja ne on helppo tyhjentää.

Nykyaikaisia kuivakäymälämalleja on kymmeniä ja toimintaperiaatteita useampia. Kuivakäymälöitä on erottelevia, haihduttavia, kompostoivia, jäädyttäviä ja polttavia. Jokaisessa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Olipa kuivakäymälä sitten kompostoiva, haihduttava, polttava tai kenties pakastava, se pitää kuitenkin tyhjentää ja jätökset hävittää tai hyödyntää.

Käymäläjäte ei ole jätettä vaan tuotosta

Hyvä huussi on myös ravinteiden keruupiste eikä jätelaitos. Kuivakäymälän perusidea on ulosteen kompostoituminen käyttökelpoiseksi ravinteeksi. Oikein eroteltu ja käsitelty huussijäte on oivallista raaka-ainetta kompostoitavaksi ja sen jälkeen maanparannusaineeksi.

Yksi ihminen tuottaa vuoden aikana jopa 500 litraa virtsaa ja 50 kiloa ulostetta. Kun virtsa erotellaan kiinteästä aineesta jo tekovaiheessa, se on puhdasta ja sitä voidaan käyttää lannoitteena.

Virtsassa on muun muassa typpeä, fosforia ja kaliumia. Virtsa on heti valmis -lannoite, kunhan sitä ensin laimentaa.

Puhdasta virtsaa voi sellaisenaan käyttää lehtikompostiin puuttuvan typen antajaksi ja kostukkeeksi. Lehtokomposti on muistettava aina peittää kastelun jälkeen.

Vedellä laimennettua virtsaa voi käyttää nurmikoilla, peltoviljelyssä ja puutarhassa. Sellaisenaan syötäville kasveille, kuten salaatille, sitä ei kuitenkaan suositella käytettäväksi.

Kiinteää huussijätettä ei saa käyttää suoraan lannoitteeksi. Siinä on ihmisille haitallisia mikrobeja, jotka hävitetään kompostoimalla jätettä pari vuotta. Jätteen voi kompostoida muun puutarhajätteen kanssa.

Käymälätyyppejä

Erotteleva käymälä
Virtsa ohjautuu jo istuinosassa omaan astiaan, ja laimennettuna sitä voi käyttää kasvimaan lannoitteena. Osa malleista tarvitsee sähköä, osa ei.

Kompostoiva käymälä
Käymälätyypissä jätökset kompostoituvat mullaksi. Virtsaa ei erotella, vaan se kulkeutuu ulostemassan läpi. Suotonesteeksi kutsuttu aine poistuu letkun kautta kanisteriin tai haihdutusaltaaseen, maahan sitä ei saa johtaa.

Sähköllä haihduttava käymälä
Neste haihtuu ulostemassasta yleensä sähköllä toimivalla tuulettimella. Ulosteen joukkoon sekoitetaan kompostoitumista jouduttavaa seosta.

Polttava käymälä
Sähköllä toimiva käymälä hehkuttaa jätökset tuhkaksi, jonka voi sirotella tontille tai metsään. Ennen käyttöä vesitiivis suojapaperi laitetaan istuinmaljaan.

Mitä pitää huomioida ulkokäymälää rakennettaessa?

Huussin käyttömukavuuteen vaikuttaa mallin, sijoituspaikan ja hajuttomuuden lisäksi moni muukin asia, ja ennen huussin rakentamista pitää huomioida useita seikkoja. Pitää miettiä esimerkiksi sitä, miten jätökset käytetään ja miten huussi tyhjennetään niin, että se on mukava tehdä.

  • Ulkokäymälän suunnittelussa tulee huomioida samoja seikkoja kuin sisäkäymälänkin suunnittelussa ja rakentamisessa. Riittävästi helposti puhdistettavaa tilaa, oikeat korkeudet niin istuimelle kuin mahdolliselle säiliölle tai astialle, käsienpesupiste, tyhjennys helpoksi ja jälkikompostoinnille paikat.
  • Ei valuta nesteitä maahan eli umpinainen systeemi. Käymälän alla on oltava tiivis astia tai keräyskanisteri (terveydensuojelulaki) suotonesteille. Jos valutat nesteet maahan se voi pilata ympäristöä ja pohja-/rantavesiä, mutta myös haista ajan myötä omaksi vaivaksesi.. Erottelevissa käymälöissä virtsa kerätään istuinosasta omaan suljettuun säiliöön.
  • Rakenna huussi hiukan aurinkoiselle ja avaralle paikalle, varsinkin kompostoivat ja haihduttavat mallit. Ei kaivon, naapurin rajan eikä usein mökinkään läheisyyteen. Rinteeseen rakennettu huussi on melko yksinkertainen perustaa, ja sen tyhjennys onnistuu seisaaltaan.
  • Tuuletusputken tulisi olla suora ja lähteä heti istuimen vierestä. Joissain malleissa tuuletus edellyttää sähköä.
  • Sopivaa kuiviketta saatavilla (lähes kaikki mallit vaativat kuiviketta, tarkista kuitenkin laitevalmistajan ohjeet, koska poikkeuksiakin löytyy). Paras kuivike on karkeaa ja imevää materiaalia sekaisin eli esimerkiksi oksahaketta ja turvetta sopivassa suhteessa. Kompostointi vaatii happea, siksi karkea aines mukana
  • Helppo tyhjentää ja huoltaa sekä siivota.

Tutustu huussiratkaisuihin Hiedanrannan Kuivaamolla

Hiedanrannan Kuivaamolla on 22.–24. elokuuta kaikille avoin laitenäyttely, jossa esitellään kiertotalouteen ja sanitaatioon liittyviä ratkaisuja. Kolmipäiväisessä näyttelyssä on mukana alan asiantuntijoita yrityksistä ja järjestöistä. Näyttely on osa kansainvälistä Dry Toilet 2018 -konferenssia.

Konferenssin yhteydessä on keskiviikkona 22.8. Suomipäivä-seminaari kuivakäymälöistä, niiden mahdollisuuksista ja käytöstä Suomessa. Seminaarissa tällä kertaa ovat esillä uusi hajajätevesilainsäädäntö, kiertotalouden mahdollisuudet haja-asutusalueella ja paneelikeskustelu ravinnekierron tulevaisuudesta.

Lisää: Käymäläseura Huussi

Jutun lähteenä on käytetty Käymäläseura Huussin julkaisuja. Käymäläseura Huussi antaa hyvinkin tarkkoja ohjeita erilaisten kuivakäymälöiden valintaan, rakentamiseen ja hoitoon, ja yhdistys on koonnut myös oppaita käymäläjätteen käsittelystä ja kompostoinnista sekä virtsan säilytyksestä ja hyötykäytöstä lannoitteena.

Teksti: Virve Jylhäsalo


Palaa otsikoihin