4.10.2017 1.03

Ekovinkki: Purskuttele yrttejä

Syötäväksi, mausteeksi tai rohdoksi kelpaavia kasveja tunnetaan Suomesta jopa satoja lajeja. Ientulehduksista kärsivä voi valmistaa salviasta purskutteluvettä.

rosmariini_netti_kuvasi Asta
Rosmariini on tulehduksia lievittävä yrtti, jonka haihtuvat öljyt tehoavat myös ihon kautta ja hengittäen. Ihana tapa hoitaa terveyttään on ottaa rosmariinikylpy. Tai tehoaisiko jalkakylpy yhdistettynä saunomiseen?Kuva: Asta Kettunen

Salvian avulla myös stressi helpottaa. Maksimimäärä on neljä lehteä, sillä suurina määrinä voimakas yrtti saattaa aiheuttaa huimausta.

Minttukin torjuu tulehduksia, kuten ärtyneen suolen syndroomaa ja ientulehdusta.

Tiiviissä muodossa

Villivihannesten terveellisyys johtuu niiden sisältämistä monista aineosista, joita ne sisältävät viljeltyjä kasveja enemmän. Kirjassa Villivihannekset - Terveyttä pihoilta, niityiltä ja metsistä (2016) Sinikka Piippo esittelee terveysyrteistä tärkeimmät.

Monilla luonnonyrteillä on myös rohtovaikutuksia, mikä on otettava huomioon niitä käytettäessä.

Luonnonkasvien hyötykäyttöä jo 1980-luvulta lähtien opettanut Sinikka Piippo kertoo kirjassaan, mitä villivihannesten sisältämistä aineosista tiedetään ja mitkä niiden tehovaikutukset terveyteemme ovat.

Tutkimustulosten ja aineosien ohella kirja sisältää tiedot kasvien keruusta, säilönnästä, käyttö- ja valmistustavoista ja lääkkeellisistä vaikutuksista.

FT Sinikka Piippo on kasvitieteen professori Helsingin yliopistossa. Hän kertoo: ”Valkosipulilla hoidetaan perinteisesti flunssaa, koska kasvissa on paljon hyödyllisiä, haihtuvia öljyjä ja antioksidanttisia fenoleja.” Valkosipuli myös alentaa kolesterolia.

Piipon aiempi kirja Elinvoimaa mausteista - Terveelliset maustekasvit ja niiden käyttö (2011) esittelee yli 60 mausteyrttiä.

Kirjassa kerrotaan mausteiden alkuperästä, viljelystä ja käyttötavoista niin ruokana kuin lääkkeenä, niiden sisältämistä vaikuttavista aineista ja siitä miten ne vaikuttavat niin kehomme kuin mielemme terveyteen.

Chili torjuu kipuja ja laihduttaa. Inkivääri auttaa merisairauteen ja migreeniin, kun taas Alzheimerin tautia voi ennaltaehkäistä kurkumalla.

Minttu torjuu Basilika ja rosmariini estävät kasvaimia, laventeli saa nukkumaan rauhallisemmin.

Yrteistä kannattaa tehdä teetä.

Kypsennettävään ruokaan yrtit lisätään loppuvaiheessa, jotta niiden hyvät yhdisteet eivät tuhoudu. Yrttejä kuivatessasi jätä lehdet kokonaisiksi ja murskaa ne vasta ruokaan lisättäessä. 

Villiyrtit ruoan mukaan

Minna Jaakonsuon Parempaa retkiruokaa -kirja (2017) neuvoo aloittamaan villiyrttien käytön varovasti, jotta elimistö ehtii tottua. Kasvit ovat parhaimmillaan aamukasteen kuivuttua. Peltovieriltä yrttejä ei kannata kerätä, koska pelloilla käytetään lannoitteita ja torjunta-aineita.

Vuohenputki, voikukannuput ja maitohorsma keväällä…Pihlajan silmut ovat uskomaton karvasmantelielämys. Kesän luontoherkkuihin kuuluvat maksaruohon lehdet ja siankärsämön kukat.

Kirja ottaa huomioon vuodenajat: mitä kannattaa kuljettaa mukana ja miten ruoka säilyy retkillä parhaiten.

Teksti: Asta Kettunen


Palaa otsikoihin