Ekovinkki: Rakenna ilmastoystävällisesti
Kun rakennat tai rakennutat, ota huomioon rakentamisen ilmastovaikutukset rakennuksen koko elinkaaren ajalta rakennustuotteiden valmistuksesta kuljetuksiin ja työmaatoimintoihin, käyttöön ja korjauksiin, purkamiseen ja kierrätykseen.
Mieti, miten ympäristö rasittuisi mahdollisimman vähän rakentamisen aikana. Käytä materiaalit tehokkaasti ja kierrätä rakennusjäte. Tarkista, että talotehdas toimii samoin.
Hengittävä puukuiturakenne ja kestävät materiaalit pienentävät hiilijalanjälkeä tuntuvasti. Puurakenteinen talo sitoo itseensä ilmakehän hiilidioksidia koko pitkän elinkaarensa ajan.
Ympäristöministeriö ja Motiva myönsivät marraskuussa 2021 Julkisen puurakentamisen edelläkävijä -kunniamaininnan Tampereen kaupungille.
Suosi eristeitä, jotka tehdään uusiutuvista tai kierrätetyistä materiaaleista. Valitse energiatehokkaat ikkunat.
Hanki lisätietoa
Ympäristöministeriö kehittää rakennusten vähähiilisyyden arviointimenetelmää. Se on kehitetty ympäristöministeriön vuonna 2019 julkaiseman rakennuksen vähähiilisyyden arviointimenetelmän pohjalta.
Ilmastoselvitys ja siihen liittyvä vähähiilisyyden arviointi ovat nousemassa rakennusluvan saamisen ehdoksi. Tiukemmat ilmastomääräykset ovat tekemässä tilaa ympäristön paremmin huomioon ottavalle teräkselle, ja myös hiilivapaa teräs on kehitteillä.
Iso yksittäinen hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä on lämmitysmuodon valinta. Kiinnitä huomiota energiatehokkuuteen lämmitysmuotoa valitessasi. Sopiiko kohteeseen maalämpö vai ilmavesilämpöpumppu? Entä alatko aurinko- tai tuulisähkön tuottajaksi?
Käytä hyväksi elinkaarilaskenta-neuvontapalvelua, joka auttaa rakennus- ja kiinteistöalan toimijoita. Tutustu myös Motivan vinkkeihin sekä Rakentajan ekolaskuriin.
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa.
Teksti: Asta Kettunen
Rakennusten vähähiilisyyden arviointiin Suomessa käytettävän menetelmän ensimmäinen versio
Rakennusten hiilijalanjäljen arviointimenetelmä
Ympäristöministeriö: vähähiilinen rakentaminen
Tutkimus puun hyvinvointivaikutuksista