6.10.2021 8.30

Ekovinkki: Vähennä lihaa ja lisäaineita

Lihan kulutuksen vähentäminen on hyväksi sekä terveydelle että ilmastolle. Se voi olla myös taloudellisesti kannattavaa. Kokeile muita proteiinin lähteitä, kuten palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä, tofua ja kalaa.

Lihaton lokakuu sai alkunsa Docventures-televisiosarjan saaman haasteen perusteella. Tarkoituksena on tuoda paremmin esiin ja ihmisten tietoisuuteen lihatuotannon eettisiä ja ekologisia ongelmia sekä liiallisen lihansyönnin terveysvaikutuksia.

Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat syömään punaista lihaa ja lihavalmisteita enintään 500 grammaa viikossa, mutta selvitysten mukaan suomalaiset syövät lihaa kaksinkertaisen määrän suositukseen nähden.

Värikkäitä kasviksia pyöreällä lautasella.
Lihattomista lautasista saa värikkäitä kokonaisuuksia. Kuva: Asta Kettunen

Kiinnitä myös huomiota lisäaineisiin. Lisäaineettoman lokakuun päätavoite on haastaa kuluttajat katsomaan pakkaustietoja, sillä vastuullisuuden nousu on lisännyt kiinnostusta ruoan laatuun ja alkuperään.

Kaikkea lihaa ei tarvitse korvata heti. Voi ottaa esimerkiksi tavoitteeksi kokeilla joka viikko jotakin uutta lihatonta proteiinin lähdettä. Jaa parhaat reseptisi.

Etsi oma tapasi toteuttaa haaste: korvaa vaikka osa lihasta härkäpapurouheella tai hienonna sienet lihamurekkeen sekaan. Härkäpapua on viljelty Pohjolassa ainakin 1200-luvulta alkaen, mahdollisesti jo 600-luvulla. Suomessakin sitä on viljelty ennen paljon, ja nykyään se on palannut suomalaisiin ruokapöytiin.

Jälkiruoaksi omenahyvää: pilko omenat lohkoiksi ja lisää päälle kanelia, lämmitä mikrossa ja kaada päälle kaurajogurttia. Nam.

Kilpailu lapsille ja nuorille

Tamperelaiset lapset ja nuoret voivat osallistua kasvisruokakilpailuun lähettämällä reseptit osoitteeseen tuotannonohjaus@voimia.fi tai palauttamalla ne Voimian koulukeittiölle viimeistään 15. lokakuuta.

Resepti saa olla lakto-ovovegetaarinen eli se voi sisältää munaa ja maitotuotteita, tai se voi olla täysin vegaaninen eli sisältää vain kasvikunnan tuotteita.

Loppukilpailuun valitaan marraskuun aikana viisi parasta ruokaa. Paras kasvisruoka pääsee ruokalistalle ja on ensimmäistä kertaa kaikkien tamperelaisten koululaisten ja opiskelijoiden maisteltavana helmikuussa ystävänpäivänä. Loppusuoralle päässeille on tietenkin luvassa palkintoja.

Teksti: Asta Kettunen

Arkijärkeä

Lisätietoa kasvisruokakilpailusta Tampereella

Lihattoman lokakuun reseptejä:

Sydänliitto

K-Ruoka

Arla

World Wildlife Fund

Leikkuulaudalla on kaksi sämpylää, joiden välissä on pyöreitä eineksiä ja kasviksia, vieressä tuotepaketti.
Kaura-siemenpyörykkä Boltsi on tamperelaisen Leivon Leipomon keksintö. Kuva: Trust Creative Society


Palaa otsikoihin