3.5.2023 8.30

Ekovinkki: Viilennä viisaasti

Kesä tekee tuloaan, ja mieleen nousevat muistot kuumista asunnoista ja unettomista öistä. Helpoilla keinoilla asunnon lämpötilaa saa kuitenkin laskettua tehokkaasti.

Vältä tarpeettomien sähkölaitteiden käyttämistä, sekä saunan ja uunin lämmitystä. Auringon paistaessa sulje ovet, ikkunat sekä sälekaihtimet ja vedä verhot ikkunoiden eteen. 

Tuuleta viileämmällä ilmalla illan ja yön aikana siltä puolelta asuntoa, mihin aurinko ei paista. Vältä myös kosteuden lisäämistä asunnossa. 

Tuulettimet ja puhaltimet

Mikäli edellä mainitut keinot eivät riitä viilentämään asuntoa tarpeeksi, avuksi voidaan ottaa esimerkiksi huonekohtaisia tuulettimia ja puhaltimia. Näiden laitteiden käytössä on kuitenkin hyvä ottaa huomioon muutama asia.

Pelkkä tuuletin ei alenna lämpötilaa, vaikka sillä on viilentävä vaikutus. Tämä perustuu siihen, että tuuletin saa lämpimän ilman liikkumaan, mikä tuntuu iholla viileämmältä. Älä siis jätä tuuletinta päälle poissa ollessasi.

Viilennettävä alue on myös hyvä rajata sulkemalla ovet ja ikkunat, koska lattiatuulettimien teho riittää yleensä viilentämään vain sitä huonetta, mihin se on sijoitettu. Tuulettimella viilentäminen on lisäksi tehokkaampaa silloin, kun sillä ohjataan viileää yöilmaa ikkunasta sisään tai lämmintä ilmaa ulos huoneesta, jolloin viileämpää ulkoilmaa virtaa tilalle. 

Etualalla pöydällä tuuletin, takana sohva, jalkalamppu ja ikkuna, jonka edessä on sälekaihdin.
Tuuletin ei alenna huoneiston lämpötilaa. Kuva: Shutterstock

Jäähdytyslaitteet ja ilmalämpöpumput

Vaikka tuulettimien ja puhaltimien käyttö on edullisinta, niin moni turvautuu helteillä jäähdytyslaitteeseen tai ilmalämpöpumppuun. Tämä on tarpeellista silloin, kun asunnon lämpötilaa halutaan laskea useilla asteilla. 

Siirrettävissä jäähdytyslaitteissa ei ole erikseen ulkoyksikköä, vaan niiden keräämä lämmin ilma poistetaan ulos viilennettävästä tilasta. Energiatehokkuuden kannalta on tärkeää, että poistoilmaletku on lyhyt ja hyvin eristetty.  

Ilmalämpöpumpulla viilennettäessä kannattaa viilennyslämpötila säätää vain pari astetta ulkoilmaa kylmemmäksi, jolloin sisäilma tuntuu heti viileämmältä. Tämä johtuu siitä, että jäähdyttäessään ilmalämpöpumppu poistaa myös kosteutta ilmasta. Juuri ilman kosteus tekee kesähelteistä tukalan tuntuisia, ja vähäinenkin kosteuden aleneminen tekee asunnossa olemisesta miellyttävämpää.

Ilmalämpöpumpun käytössä kannattaa varmistaa ilman esteetön kulku huonetiloissa, pitäen kuitenkin ulko-ovet ja ikkunat suljettuna. Aika-ajoin on myös hyvä tarkistaa, että kondenssiveden johtaminen ulos tai viemäriin toimii oikein.

Ilmalämpöpumpun alla seinässä on sisustustekstiä, ja alla vasemmalla kuivakukkia pienissä kipoissa.
Ilmalämpöpumppu viilentää tehokkaasti. Kuva: Asta Kettunen

Älä käytä turhaan

Ei ole järkevää viilentää asuntoa, mikäli sieltä ollaan pitkiä aikoja pois. Tuulettimien sulkemisen lisäksi myös laitteilla toteutettua viilennystä voidaan säätää pienemmälle vaikkapa työpäivien ajaksi. Esimerkiksi makuuhuoneissa voi riittää se, että viilennystä tehostetaan vasta muutama tunti ennen nukkumaanmenoa.

Esimerkkejä tuuletus- ja jäähdytyslaitteiden kulutuksista (lähde: Motiva Oy)

  • Pöytätuuletin: teho on yleensä 40–45 W. Jos laite on päällä 24h/vrk, kuluu sähköä vuorokaudessa noin 1,1 kWh ja käyttökulut ovat noin 20 senttiä*.
  • Lattiatuuletin: teho on yleensä 50–70 W. Jos laite on päällä 24h/vrk, kuluu sähköä vuorokaudessa noin 1,7 kWh, ja käyttökulut ovat noin 25 senttiä*.
  • Siirrettävät ilmastointilaitteet ja kiinteästi asennetut ilmalämpöpumput: Kiinteiden invertteri-ilmalämpöpumppujen kuluttama sähköteho jäähdytystilanteessa vaihtelee olosuhteista, asetuksista ja mallista riippuen useimmiten 0,2:n ja 2,0:n kW välillä.
Jäähdytyksen energiankulutukseen vaikuttaa oleellisesti käyttötapa: Onko laite käytössä ympäri vuorokauden, jolloin vain laitteen lämpötilatermostaatti rajoittaa kompressorin toimintaa, vai laitetaanko laite päälle hellepäivinä vain silloin, kun tullaan kotiin esimerkiksi työpäivän jälkeen.

Usein jo 25–26 asteeseen viilennetty sisäilma tuntuu miellyttävältä, koska huoneilmasta on poistunut viilennyksen yhteydessä myös kosteutta.

Kesäaikainen pientalon jäähdytys kuluttaa sähköä käyttötavasta riippuen yleensä noin 100–500 kWh vuodessa, jolloin käyttökuluja kertyy käyttötavasta riippuen noin 15–80 euroa*.

Teksti: Mikko Rantanen

*Käytetty sähkönhinta: 15,56 snt/kWh. Energiavirasto ylläpitää Sähkön hintavertailu -sivustoa.

Palaa otsikoihin