4.10.2023 8.30

Ekovinkki: Ympäristömerkit opastavat vastuullisiin valintoihin

World Ecolabel Day – luotettavien ympäristömerkkien juhlapäivä on torstaina 12. lokakuuta.

Nainen ja poika ostoksilla kaupassa.
Suomen tunnetuin ympäristömerkki on Joutsenmerkki. Suomen markkinoilla on yli 10 000 Joutsenmerkki-tuotetta ja -palvelua. Kuva: Ympäristömerkintä Suomi Oy

EU Ecolabel – EU-ympäristömerkki on osa Euroopan yhteisön kestävän kehityksen politiikkaa, jolla pyritään vähentämään kulutuksen ja tuotannon kielteisiä vaikutuksia ympäristöön, terveyteen, ilmastoon ja luonnonvaroihin.

EU-ympäristömerkki kertoo puolueettomasti tuotteen ja palvelun pienemmästä ympäristökuormituksesta – turvallisuutta ja laatua unohtamatta. Virallinen, kansainvälinen ja laajasti tunnettu ympäristömerkki on kätevä työkalu niin kuluttajille, yrityksille kuin hankkijoillekin.

EU-ympäristömerkittyjä tuotteita on markkinoilla kymmeniä tuhansia, yli 20 tuoteryhmässä. Merkin kriteereissä toistuvia teemoja ovat muun muassa energiatehokkuus, kemikaaliturvallisuus ja kestävästi tuotetut raaka-aineet. Kriteerit laaditaan kaikkien EU-maiden yhteistyönä, ja myönnetty merkki on voimassa koko Euroopan Unionissa.

30 vuotta ympäristötekoja

EU-ympäristömerkki luotiin vuonna 1992 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella. Merkki on käytössä EU-maiden lisäksi Islannissa, Liechtensteinissa ja Norjassa. Jokaisessa maassa on oma organisaationsa valvomassa merkin käyttöä ja huolehtimassa merkin kehitystyöstä. Suomessa merkkiä hallinnoi Ympäristömerkintä Suomi Oy.

Järjestelmän tarkoituksena on edistää sellaisten tuotteiden myyntiä, joiden ympäristönsuojelullinen taso on korkea. Vaatimukset, jotka tuotteiden on täytettävä, perustuvat yhteisön markkinoilla saavutettuun parhaaseen ympäristönsuojelulliseen tasoon.

Euroopan parlamentin ja neuvoston uusittu asetus EU-ympäristömerkistä astui voimaan 20. helmikuuta 2010.

Merkki auttaa kuluttajaa

Kuluttajalle EU-ympäristömerkki on helppo tapa tehdä vastuullisempia valintoja.

EU-ympäristömerkki auttaa tekemään ympäristön kannalta hyviä ostopäätöksiä. Merkki kertoo puolueettomasti ja luotettavasti tuotteen tai palvelun kuuluvan ympäristön kannalta tuoteryhmänsä parhaimmistoon.

Merkki voidaan myöntää tuotteelle, jonka koko elinkaari täyttää tiukat ympäristö-, turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Vaatimustaso pyritään asettamaan siten, että vain 10–20 prosenttia markkinoilla olevista tuotteista voisi saada EU-ympäristömerkin.

Yritykselle merkki on sekä kehitystyön tuki että keino tehdä vastuullisuustyötä luotettavasti näkyväksi.

Suomen markkinoilla EU-ympäristömerkittyjä tuotteita on tarjolla esimerkiksi kodin puhdistusaineissa, maaleissa, paperituotteissa ja tekstiileissä. Suomessa myönnettyjä voimassa olevia lupia on 14 yrityksellä, tuotevalmistajien lisäksi muun muassa majoitusliikkeillä. Tuotevalikoima kaupoissa on laajempi, sillä myönnetty lupa on voimassa muuallakin kuin sen myöntäneessä maassa.

Joutsenmerkki on Suomen tunnetuin ympäristömerkki

Suomen tunnetuin ympäristömerkki on Joutsenmerkki. Suomen markkinoilla on yli 10 000 Joutsenmerkki-tuotetta ja -palvelua.

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki myönnetään tuotteille ja palveluille, jotka täyttävät kunnianhimoiset ympäristövaatimukset. Merkki helpottaa kuluttajien, yritysten ja organisaatioiden osallistumista vihreään siirtymään.

Joutsenmerkin voi löytää esimerkiksi wc- ja talouspapereista, puhdistusaineista, ajoneuvojen polttoaineista, siivousvälineistä, huonekaluista, vaatteista ja maaleista. Joutsenmerkitty rakentaminen ja sijoitusrahastot ovat kovassa kasvussa. Myös monet palvelut, kuten hotellit, painolaitokset, siivouspalvelut ja autopesulat, voivat saada merkin.

Joutsenmerkin kriteereissä tuotteiden ja palvelujen ympäristövaikutuksia tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, monista näkökulmista. Se auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, tukee luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä sekä edistää resurssitehokkuutta ja kiertotaloutta. Ympäristön lisäksi kemikaaleihin ja terveyteen liittyvät vaatimukset ovat keskiössä.

Kriteereissä huomioidaan tuotteen koko elinkaari raaka-aineista, tuotannosta ja käytöstä aina kierrätykseen ja hävittämiseen.

Teksti: Kirsi Airikka
Lähde: Ympäristömerkintä Suomi Oy


Palaa otsikoihin