1.6.2022 8.50

Kierrätysinto kasvoi, ideoita löytyi

Suomen ympäristöopistossa Syklissä opiskeleva Emma Salonen suorittaa ympäristöalan erikoisammattitutkintoa resurssitehokkuudesta. Marraskuussa hän sai tehtäväkseen Tampereen seurakuntien jätekartoituksen, -suunnitelman ja -koulutuksen.

Nainen korkeiden jäteastioiden takana viittaa seinällä oleviin lajitteluohjeisiin.
On ollut kiva tehdä töitä ihmisten kanssa, jotka ovat innostuneita ja kiinnostuneita, Emma Salonen kiittelee. Kuva: Hannu Jukola

Tutkinto suoritetaan pääasiassa työpaikalla. Projekti on ollut sekä mielenkiintoinen että opettavainen.

– Suuren osan asioista olen oppinut tekemällä ja ottamalla selvää.

Kartoituksessa hän tutustui Seurakuntien toimitaloon, kirkkoihin, seurakuntataloihin ja lopuksi leirikeskuksiin muun muassa vahtimestareiden, suntioiden ja siistijöiden kanssa.

– Pohdimme yhdessä, mitä muutoksia kannattaa tehdä ja mikä mahdollisesti parantaisi kierrätystä kohteessa.

Monia muutostarpeita

Kun jätemääriä seurattiin kuukauden verran, selvisi monia muutostarpeita.

– Viime vuoden syksynä on astunut voimaan asteittain toteutettava uusi jätelaki, joka koskee myös suurta osaa seurakuntien tiloja. Minun tehtäväni oli tuoda jäteasiat lain vaatimalle tasolle ja mielellään hieman ylikin.

Useaan paikkaan hankittiin uusia sisäkierrätyspisteitä, korjattiin jo olemassa olevia sekä siivottiin ulkojätekatoksia, jotta saataisiin mahtumaan uusia jätejakeita.

– Oli esimerkiksi ihana kuulla, kun Härmälän kirkolla saatiin jätekatos siivottua ja uudet jätejakeet katokseen, kuinka se oli parantanut henkilökunnan kierrätysintoa.

Myös Näsin saliin hankittu kierrätyspiste on tuonut hyvää palautetta. Lisäksi siellä luovuttiin muovisista kertakäyttömukeista. Kalevan kirkolle hankitaan pyyhekuivaimia käsipaperin tilalle.

– On ollut ihana nähdä, kuinka työntekijät ovat innostuneet muutoksista. Heillä on ollut myös paljon omia ideoita.

Yhdessä työssäohjaajana toimineen kiinteistönhoidon asiantuntijan Marja Toivosen kanssa he myös miettivät, mitä täytyy jättää tulevaisuuteen. Isoon osaan kohteista tulee viimeistään syksyllä sekajätteen ja biojätteen lisäksi myös kartongin, paperin, lasin, metallin ja muovin keräys.

– Muutoksen jälkeen sekajätteen määrän pitäisi tuntuvasti vähentyä. Tällä tavoin saisimme ison osan jätteestä kiertoon ja pystyisimme tekemään osamme siinä, että neitseellisen materiaalin käyttöä pystytään vähentämään, Salonen arvioi.

Kartoituksen pohjalta tehty jätesuunnitelma sisältää tietoa lakimuutoksesta, selvityksen kartoituksesta ja ehdotuksia tulevista muutoksista.

– Toivoisinkin, että tämä jää pohjaksi sille, joka jatkaa tätä projektia. Projekti on tässä kohtaa valmis, mutta tilanteet muuttuvat ja muutoksia kannattaa tehdä kunkin kohteen tarpeen mukaan.

Salonen toivoo seurakuntien tarkastelevan näitä asioita jatkossa vuosittain.

– Jätelaki muuttuu jatkossakin, ja kannattaisi olla jo etukäteen pohtimassa muutoksia.

Jätekoulutus tuo muutokset näkyväksi.

– Oli mukava jutella aiheesta, varsinkin kun se aiheutti paljon hyvää keskustelua ja kysymyksiä.

Ala kiinnostaa todella

Salonen on aiemmalta koulutukseltaan merkonomi, matkaopas sekä luonto- ja ympäristöneuvoja. Kun hän vuonna 2011 aloitti luontoalan opinnot, hän huomasi alan kiinnostavan todella.

– Tämän takia olikin kiva, kun pääsin tekemään tämän projektin. Nyt olen entistä paremmin tietoinen ympäristöön liittyvistä asioista.

Vapaa-aikaansa hän viettää mieluiten ulkona, nauttien pihatöistä ja ulkona liikkumisesta.

– Toivon, että tulevaisuudessa saisin työskennellä työssä, jolla koen olevan merkitystä. Haluan auttaa ihmisiä ja ympäristöä.

– Projektin avulla olenkin löytänyt itsestäni lisää hyviä puolia ja huomannut, missä olen parhaimmillani.  Jos töitä ei vielä kesällä löydy, niin nautin kesästä lasten kanssa.

Teksti: Asta Kettunen


Palaa otsikoihin