Sattumuksia kirkon kulmilta

Sattumuksia kirkon kulmilta -juttusarjassa tamperelainen historian tutkija Mikko Pollari kertoo Tampereen kirkkojen historiasta kuvien kautta.
2.4.2025

Insinööri ja intuitio

Mikko Pollari

Tämänkertainen Sattumus on jälleen pitkällisen väijymisen tulos.

Kuten vuosi taaksepäin Nokian kirkon kohdalla, törmäsin oheiseen otokseen ajat sitten. Ajattelin välittömästi, että tässäpä täsmäosuma palstalle: kirkko, koira, kuvaajaa ihmettelevä pikkuväki ja kiintopisteenä pukumies, jolla taatusti olisi tarina kerrottavanaan.

Mutta mikä?

Tovi takaperin sattuma puuttui peliin: syynäilin Pentti Keskisen Olipa kerran Tampereella… -kirjaa, jonka moottoripyöräilyn ensiaskelista kertovassa jutussa esiintyi ”insin. Jos. Renggli”.

Mieleeni välähti kirkon kulman tyyliniekka, jolla muistin olleen ulkomainen nimi. Intuitioni sanoi, että tämän täytyy olla sama mies, loikkasin läppärilleni, etsin kuvan – ja niinhän se olikin.

Kiitos, aivot! Ihmeellinen on ihmisen mieli.

Mustavalkoinen kuva. Mies seisoo mukulakivikadulla vieressään iso koira. Taustalla aidan vieressä seisoo nainen huivi päässä kolmen lapsen kanssa. Taustalla puita ja rakennuksia.
Insinööri Renggli Hector-koirineen Finlaysonin kirkon kulmalla. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto. CC BY 4.0

Kuvassa on siis Sveitsistä 1880-luvulla Suomeen saapunut, Nokian ja Finlaysonin tehtailla työskennellyt insinööri Josef Renggli, joka vaikuttaa olleen jonkinmoinen jokapaikanhöylä.

Teknisen osaamisensa ohella hän osoitti myös kulttuurista vireyttä, johtaen Nokialla ”henkilökunnan sivistyksellisiä ja soitannollisia pyrkimyksiä”, kuten vuoden 1930 Teollisuuslehti kertoo. Ja, niin kuin Keskisen tekstistä ilmenee, Renggli myös välitti Suomeen ensimmäisiä moottoripyöriä.

Renessanssimies on kokenut jonkinmoisen renessanssin itsekin: häntä on tämän vuosituhannen puolella käsitelty useammassakin artikkelissa, aina Tekniikka & Talous -lehdessä asti.

Niinpä ei ole tarpeen – eikä tilaakaan – käydä tässä läpi hänen toimeliaisuutensa kaikkia ilmentymiä.

Kerron kuitenkin pari Tampereen pyhäkköjen kannalta kiintoisaa yksityiskohtaa.

Ensinnäkin: Renggli koetteli ylleen myös arkkitehdin viittaa. Jari Niemelän mukaan hän suunnitteli esimerkiksi Finlaysonin kirkon viereisen kaksikerroksisen piharakennuksen, joka on aikojen saatossa toimittanut muun muassa pesutuvan ja tallin virkaa.

Punatiilinen kirkko talvimaisemassa. Taustalla keltainen puutalo. Puutalon katon yllä näkyy kerrostalojen kattoja sekä näkötorni.
Niemelän Rengglin suunnittelemaksi nimeämä punatiilirakennus lymynnee kuvassa keltaisen puutalon takana. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto. Kuvaaja: Saarni Säilynoja. CC BY 4.0.

Toiseksi: Renggli liittyy joulukuussa kertomaani tarinaan Keskustorin kuusista.

Olavi Toivola mainitsee hänen olleen vuonna 1894 ensimmäistä puuta puuhanneen toimikunnan jäsen; mahdollisesti patruuna von Nottbeckin luottomiehenä, mutta ehkä myös tuomassa pystytyksessä tarvittavaa tietotaitoa.

Ja kappas vaan: kun selaan joulukuun Sattumuksen muistiinpanojani, niin siellähän hänen nimensä taas komeilee. Miksiköhän kuva kirkon kulman pukumiehestä ei silloin pelmahtanut aivoihini?

Oikukas ilmiö, tuo intuitio!

Lähteet: Keskinen, Pentti: Olipa kerran Tampereella… (Tampere-Seura, 1997); Niemelä, Jari: Tiilestä tehty Tampere (Tampere-Seura 2006); Teollisuuslehti 28.2.1930; Toivola, Olavi: Joseph Renggli. Tammerkoski 4/2008.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi