Sattumuksia kirkon kulmilta -juttusarjassa tamperelainen historian tutkija Mikko Pollari kertoo Tampereen kirkkojen historiasta kuvien kautta.

Mikko Pollari

Ja sitten urheilun pariin.

Vanhassa valokuvassa TKT:n joukkue vaihtaa viestikapulaa.
Voitokas TKT:n joukkue vaihtaa Tuomiokirkon puistossa 9. toukokuuta 1937,kilpailijat ovat jääneet jo kauas taa. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto/ E. M. Staf

Vuodesta 1915 asti järjestetty Kansan Lehden katujuoksu kilpailtiin tänään harvinaisen kauniissa kevätsäässä. Voittaja oli jälleen Tampereen Kisatoverit ylivoimaisella erolla Helsingin Kisatovereihin. Kolmantena maaliviivalle ennätti Tampereen Kilpa-Veljet.

Kaikkiaan mukana oli 35 joukkuetta 420 juoksijan voimin, ja reitin varrelle oli kerääntynyt useita tuhansia silmäpareja kilpailua seuraamaan.

Ennakkosuosikin asemasta huolimatta Kisatoverien voitto ei suinkaan ollut ennalta selvä. Varsinkin vieraspaikkakuntalainen haastaja HKT olisi tarjonnut kovan vastuksen, ellei epäonni olisi kohdannut joukkuetta juoksun alkupuolella.

Lähtölaukaus kajahti kello 12 Kansan Lehden toimitalon edustalla Hämeenpuistossa, ja kilpailijat värikkäissä kisa-asuissaan ampaisivat reilun viiden ja puolen kilometrin taipaleelle.

Saavuttaessa ensimmäiselle Puuvillatehtaankadun vaihtopisteelle kärkipaikalla oli Viialan Pyry, mutta jo Kortelahdenkadun kulmalla vaihdettaessa johtoon olivat nousseet Kaarinan Kisa ja HKT.

Molemmat kärkisijat olivat näin vieraissa käsissä, ja alkoi näyttää mahdolliselta, että voitto lipuisi tänä vuonna Tampereen ulkopuolelle. Katkeaisiko TKT:n viiden vuoden voittokulku, murtuisiko Kisatoverien dynastia?

Seuraavaan vaihtoon saavuttaessa Kaarinan ja Helsingin joukkueet olivat vaihtaneet järjestystä, mutta kaksoisjohto pysyi edelleen vierailijoilla.

Käännyttäessä Mariankadulta Hallituskadulle alkoi jo olla syytä huoleen: keulilla oli HKT:n Svensson kymmenen metrin erolla Kaarinan Saarioon, josta ensimmäinen tamperelainen, Kisatoverien Virtanen oli kymmenen metrin päässä.

Mutta sitten koitti kisan käännekohta. Hallituskadun alamäessä Svensson venäytti jalkansa ja juoksi vaivalloisesti vaihtopisteelle. Tuolloin ohi olivat menneet jo sekä Kaarinan että TKT:n juoksijat.

Vanha kuva, jossa viestijuoksiat juoksevat hämeensillalla.
Tampereen Kisatoverien Sippola on osuutensa tehnyt ja Salakoski jatkaa kohti Emmauksen vaihtopistettä. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto. Kuvaaja: E. M. Staf. CC BY 4.0

Seuraavalla osuudella Kisatoverien Nurmi otti johdon, ja siitä eteenpäin hallitseva mestari piti kilpailua hyppysissään. Teatteritalon kulmalla koettiin sentään jännityksen hetkiä, kun Kaarina pääsi hivuttautumaan vain muutaman metrin päähän, mutta Koskensillalla Tampereen roteva liinatukka Sippola repäisi jälleen selvän etumatkan.

Asematunnelin jälkeisessä nousussa TKT:n johto venähti jo puoleensataan metriin, ja kun  Helsingin Kisatoverit valloitti Kullervonkadun ja Pinninkadun risteyksessä kakkossijan, olivat kilpailun loppuasetelmat valmiit. Saavuttaessa maaliviivalle Kansan Lehden talon luo eroa kertyi voittajan eduksi 16,7 sekuntia.

Mieleenpainuva loppukiri kärkijoukkueiden ankkureiden Tauno Heliön ja Reiska Salmen välillä jäi siis tällä kertaa kokematta. Yleisömeri lienee silti ollut tyytyväinen, olivathan paikalliset pojat juosseet voittoon.

Kiertopalkinto päätyi jälleen kerran Kisatoverien kaappiin, mutta tyhjin käsin ei vierailevien joukkueidenkaan tarvinnut kotiin palata: heille luovutettiin viemisiksi kaunis Tampere kuvissa -teos.