Sattumuksia kirkon kulmilta

Sattumuksia kirkon kulmilta -juttusarjassa tamperelainen historian tutkija Mikko Pollari kertoo Tampereen kirkkojen historiasta kuvien kautta.
2.2.2022

Talvista tunnelmointia

Mikko Pollari

Onpa tytöillä hienot tamineet ja välineet!

On villakangastakit ja karvahatut, on sukset ja potkukelkka. Vaikuttaa siltä, että ollaan lähdössä ulkoilemaan. Kenties on juuri ollut joulu, ja saadut lahjat on haluttu ikuistaa ennen kuin ollaan laitettu lumi toden teolla pöllyämään.

1900-luvun alkupuolen mustavalkoisessa kuvassa kaksi tyttöä talvisissa puuhissa. Toinen hiihtää ja toinen potkukelkkailee.
Vasemmalla Lily, oikealla Madge Lomax. Lilyn takki onkin jo tehnyt hieman tuttavuutta lumihankien kanssa. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto. Kuvaaja: William Lomax

Tytöt kuvassa ovat Lily ja Madge Lomax, Finlaysonin tehtaan kutomomestarin William Lomaxin tyttäret, ja kuvauspaikka on heidän Puuvillatehtaankatu 4:ssä sijainneen kotitalonsa takapiha. Kuvassa ollaan siis Finlaysonin kirkon kulmalla, ja kirkko erottuukin utuisena hahmona portin takaa. Vuosi on ehkä 1902.

Tyttöjen viimeisen päälle olevat varusteet ja kuvauspaikkakin selittyvät heidän isänsä asemalla: kutomomestari oli tärkeä toimi, josta sai kuulemma jotakuinkin pankinjohtajan palkan. Asuakin sai puuvillatehtaan kaupunginosan parhailla paikoilla.

William Lomax ei kuitenkaan jäänyt Tampereen historiaan niinkään kutomomestarin uransa kuin rakkaan harrastuksensa vuoksi: Lomax oli nimittäin omistautunut amatöörivalokuvaaja, jonka tamperelaista elämää tallentaneita otoksia on säilynyt Vapriikin kuva-arkiston kokoelmissa parisen tuhatta. Finlaysonin kirkon kulmalla asui siis mestarikuvaaja.

Mustavalkoinen henkilökuva miehestä.
William Lomax myöhempinä vuosinaan. Kuva: Vapriikin kuva-arkisto. (Kuvaa on rajattu ja pienennetty alkuperäisestä. Lisenssi: CC BY 4.0)

Lilyn ja Madgen kuvassa yhdistyy kolme Lomaxille mieluisaa aihetta: talvi, perhe ja myös kirkot. Varsinkin ensin mainittu on toistuva teema Lomaxin kuvissa: on hiihtokilpailuja, mäkihyppyä, rekiretkiä, lumileikkejä ja talvimaisemia. Puhtaat hanget selvästikin kiehtoivat Boltonin nokisesta tehdaskaupungista tullutta Lomaxia, eikä näitä ihmeitä tarvinnut 1800-luvun lopun Tampereella kaukaa hakea. Rakennettu kaupunki kun loppui jo muutaman korttelin päässä Lomaxien talosta.

Tampereen kirkoista Lomaxin harjaantunutta valokuvaajan silmää miellytti erityisesti Aleksanterin kirkko – se oli hänen mielestään jopa Tampereen hienoin rakennus. Finlaysonin kirkko puolestaan oli toisella tavalla merkityksellinen, kietoutuivathan sen ja Lomaxin historiat erottamattomasti yhteen.

Finlaysonin kirkko nimittäin valmistui vuonna 1879, vain vuotta ennen kuin 15-vuotiaan Williamin perhe asettui asumaan sen naapuriin. Lomax asuikin kirkon vieressä sitten yli viiden vuosikymmenen ajan, vuonna 1934 tapahtuneeseen kuolemaansa saakka. Sen ohi Lomax kulki niin työpaikalleen kuin kuvausretkilleen, ja sen nurkilla perheen lapsetkin ottivat ensiaskeleensa.

Mustavalkoinen kuva tiilikirkosta.
Finlaysonin kirkko kuvattuna vuonna 1970. Kuva: Museovirasto, Historian kuvakokoelma, kuvaaja: P. O. Welin (Lisenssi: CC BY 4.0)

Finlaysonin kirkko siis hallitsi Lomaxin ja tämän perheen elinpiiriä. Se ei kenties ollut kuvaajataiturin silmissä Tampereen kirkoista kaunein, mutta ehkä se kuitenkin oli niistä tärkein.

Lomaxin tuotantoon voi tutustua Finna-hakupalvelussa

Lähteet:

  • Ketonen, Niina: Finlaysonin kirkko. Koskesta voimaa -verkkosivusto 
  • Marjo-Riitta Saloniemi & Reetta Tervakangas (toim.): Savupiippuja ja puhdasta kuuraa. William Lomaxin Tampere (Tampereen museot 2012).

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja