Hengen leipää

Hengen leipää on Silta-lehden sarja, johon toimitus pyytää kirjoituksia seurakuntalaisilta sekä seurakuntien työntekijöiltä.
8.5.2019 15.11

Kirkko ylösnousemuksen jälkeen

Ari Paavilainen

Kymmenen vuotta on ihmisen mittakaavassa pitkä aika. Sen verran työskentelin Arkkihiippakunnassa, eli tamperelaisittain Turun hiippakunnassa. Hiippakunnan vaihtaminen on myös peiteilmaisu kuolemalle. Paluu Tampereelle antaa näin tilaisuuden katsella Tamperetta ja seurakuntia kuin ylösnousemuksen jälkeen. Mikä muuttuu vuosikymmenessä?

Tampereelle rakennetaan paljon. Ihmiset muuttavat maalta kaupunkiin. Sen huomaa kaupungissa ja autioituvassa maakunnassa. Tutuilla kulmilla on yllättäen eksyksissä uusien talojen ja katujen joukossa.

Tunnen yhä paljon ihmisiä. Kirkossa jumalanpalveluksessa on tuttuja kasvoja. Tuttuus myös huolestuttaa. Teemme paljon entisiä asioita samojen ihmisten kanssa.

Kymmenen vuoden aikana on marssinut esiin uusi sukupolvi, joka on haastanut kirkon toimintatavat. Se ei avioidu tai lisäänny samaan tahtiin kuin edelliset sukupolvet. Se on havahduttanut kirkon näkemään ihmisten erilaisuuden. Erityisesti on noussut esiin seksuaalisuuden monimuotoisuus.

Kirkon kannalta kysymys on paljon laajempi kuin samaa sukupuolta olevien vihkiminen. Samaa sukupuolta olevat parit joutuvat nykytilanteessa toimimaan mittarina, miten seurakunnassa oikeasti suhtaudutaan erilaisuuteen. Suuri osa seurakuntalaista hyväksyy samaa sukupuolta olevat parit. Silti Seurakuntien talolla oleva näyttely, joka kuvaa vähemmistöjen kokemaa torjuntaa, on yhä valitettavan ajankohtainen.

Muutos kutsuu kirkkoa terävöittämään sanomaansa ja toimintatapaansa. Jeesus ja evankeliumit eivät muutu mihinkään, mutta näkökulma muuttuu. Uusin silmin katsottuna Jeesus saattaa olla enemmän itsensä näköinen.

Jeesus kulki hiljaisten ja hyljeksittyjen luona. Jeesus antoi heille rakkaudellaan voiman tulla jälleen ihmisiksi. Hän antoi ihmisarvon, joka heiltä oli viety. Ylösnousemus antoi uuden näkökulman: Jeesus antaa kuolleille elämän. Ylösnousemuksen jälkeen opetuslapset jatkoivat Jeesuksen työtä. Tähän samaan hommaan Jeesus kutsuu meitä tänään. Ylösnousemus tarkoittaa, että ihminen otetaan todesta.

Kirkko Tampereella on keksinyt monia hyviä asioita: perheneuvonnan, velkaneuvonnan, ruokapankin ja ruokanyssen, nyt jotain mainiten. Aiemmin kirkko on pitänyt yllä kouluja ja sairaaloita. Kirkko on opettanut tämän maan lukemaan omalla kielellään. Aina kun kirkko on tehnyt oikeita asioita, se on antanut äänettömille äänen ja tehnyt näkymättömät näkyviksi. Kirkko on kirkko silloin, kun se antaa ihmisarvon hyljeksityille.

Kiitos kirkon muutoksesta kuuluu maan hiljaisille. Niille, jotka tekevät hiljaista ja näkymätöntä työtä kaikkien hyväksymisen puolesta. Heidän ansiostaan kirkko on Tampereellakin tänään vähän enemmän itsensä näköinen. Ylösnousemus tarkoittaa, että ihminen otetaan todesta.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Jos haluat kirjoittaa tälle palstalle , ota yhteyttä toimitus@siltalehti.fi

Tekstin aihe voi nousta arjen tapahtumasta, jostakin kokemuksesta tai muistosta, mutta yhtä hyvin kirkkovuoden ajankohdasta, mielivirrestä, lempirunosta tai itseä puhuttelevasta raamatunjakeesta. Kirjoittaja voi pohtia, mikä tänään puhuttelee, ja mihin kysymyksiin hän etsii vastauksia.