Hengen leipää
Mitä sulle kuuluu?
“Hei, pitkästä aikaa, mitä sulle kuuluu?” oli kysymys, jota minulta kysyttiin useita kertoja kirkon valtakunnallisessa tapahtumassa tammikuun alussa. Kysyjinä olivat entiset työkaverit tai yhteistyökumppanit, ja heidän vilpitön kiinnostuksensa kuulumisiini tuntui hyvältä.
Tämä arkinen, usein kysytty kysymys pitää sisällään paljon merkityksiä. Varsinkin, kun sinä kysyt joltakulta: “Mitä sinulle kuuluu?” Haluatko todella tietää, miten toinen voi? Vai kysytkö vain tavan vuoksi? Molemmat syyt ovat oikeita ja hyviä, koska aina tuntuu hyvältä, kun itsestä ollaan kiinnostuneita.
Kuulumisten kysyminen tarkoittaa, että teillä on jotain yhteistä; kokemuksia tai että kuulutte samaan yhteisöön. Meille kaikille on tärkeää kuulua johonkin. Oli kyseessä sitten perhe, työyhteisö, harrastusryhmä tai mikä tahansa oma porukka.
Yhdessäolo ja yhdessä tekeminen, yhteisöllisyys, ovat ihmisen perustarpeita. Kuinka hyvältä tuntuukaan jutella asioista porukassa, tehdä yhdessä asioita, olla eri mieltä ja erityisesti samaa mieltä.
Ihmisten välinen vuorovaikutus, kommunikaatio, on elintärkeää – ehkä jopa tärkeintä elämässä. Pelkkä tämän tiedostaminen voi kannustaa pitämään yhteyttä ystäviin tai vaikka aloittamaan keskustelun tuntemattomien kanssa.
Parasta on, että saatat antaa toiselle hyväksytyksi tulemisen kokemuksen. Voit olla hänelle lähimmäinen, hänen ainoa keskustelukumppaninsa sinä päivänä.
Tein työurani kansainvälisessä järjestössä, jonka tunnuslause on “…että he kaikki olisivat yhtä…”. Tärkein työväline oli kohdata ihminen sellaisena kuin hän on. Siinä sitä oli itsellä opettelemista.
Lopuksi vielä vinkki yhtä olemisesta. Katso ja kuuntele YLE Areenasta viime itsenäisyyspäivän ekumeeninen jumalanpalvelus, erityisesti saarna. Siinä on ohjetta meille kaikille toistemme huomaamisesta, kunnioittamisesta ja yhdessä olemisesta.
Jari Juhola, Tampereen seurakuntien viestintäjohtokunnan puheenjohtaja
Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi