Hengen leipää

Hengen leipää on Silta-lehden sarja, johon toimitus pyytää kirjoituksia seurakuntalaisilta sekä seurakuntien työntekijöiltä.
2.8.2023

Myönteiset tunteet kantavat koulutielläkin

Tiina Eskelinen

Tampere on koulujen ja oppilaitosten kaupunki, ja elokuussa palataan lomilta koulunpenkille. Lapset, nuoret ja nuoret aikuiset tulevat hyvinkin monenlaisista elämäntilanteista, ja paluu kouluun herättää paljon tuntemuksia. Jännitystä on ilmassa erityisesti niillä, jotka nyt aloittavat koulutien tai tulevat uuteen opinahjoon.

Se, millaisin mielin tullaan, johtuu monista asioista. Tunteilla ja asenteilla on merkityksensä ja vaikutuksensa, niin yksilön kuin yhteisönkin kannalta.

Monien aivotutkijoiden mukaan ihmisen kehitystä eivät vieneet eteenpäin väkivaltainen eloonjäämiskamppailu ja vahvojen henkiinjääminen, vaan kyky luoda yhteisöllisyyttä ja myönteisiä tunteita.

Myönteisistä tunteista on professori G. E. Vaillant listannut seuraavat: rakkaus, toivo, ilo, anteeksianto, myötätunto, usko, kunnioitus ja kiitollisuus. Toki kielteisetkin tunteet, kuten pelko ja viha, ovat väistämättömiä. Ne heräävät, kun olemassaolo on uhattuna, ja täytyy puolustautua.

Myönteiset tunteet taas edellyttävät yhteyttä ja voivat vapauttaa minän itsensä kahleista auttaen avartumaan ja kasvamaan.

On toki paljon sellaista, mikä rikkoo, lannistaa ja estää uskomasta hyvään. Niihin uppoutuminen ei kuitenkaan vie eteenpäin. Myönteiset tunteet ovat elämää kannattelevia voimia, ja niistä Paavalikin mainitsee Uudessa testamentissa: ”Hengen hedelmää taas ovat rakkaus, ilo, rauha, kärsivällisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, lempeys ja itsehillintä.” (Gal. 5:22)

Koulu on oppimisen ja kasvun aikaa, mutta samalla valmistautumista tulevaan. Kasvu lapsuudesta aikuisuuteen on prosessi; se on omien vahvuuksien ja taipumusten tunnistamista ja kehittämistä.

Se on myös valmiutta kantaa vastuuta itsestä ja yhä enemmän muista ihmisistä, eläimistä, luomakunnasta. Elämänpiirin laajetessa vastuu kasvaa. Tähän oppija tarvitsee tukea koulussa ja kotona.

Seurakuntakin tarjoaa tukeaan. Ekaluokkalaisia kutsutaan siunattaviksi, ja isommat ovat tervetulleita lasten, nuorten ja opiskelijoiden tilaisuuksiin. Seurakunnassa voi käsitellä niin pettymyksen, epäonnistumisen kuin kiitollisuudenkin aiheita armollisen, rakastavan Jumalan katseen alla. Siunattua koulumatkaa!

Tiina Eskelinen
Uskonnon, elämänkatsomustiedon ja ranskan eläkeopettaja


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Jos haluat kirjoittaa tälle palstalle , ota yhteyttä toimitus@siltalehti.fi

Tekstin aihe voi nousta arjen tapahtumasta, jostakin kokemuksesta tai muistosta, mutta yhtä hyvin kirkkovuoden ajankohdasta, mielivirrestä, lempirunosta tai itseä puhuttelevasta raamatunjakeesta. Kirjoittaja voi pohtia, mikä tänään puhuttelee, ja mihin kysymyksiin hän etsii vastauksia.