Hengen leipää

Hengen leipää on Silta-lehden sarja, johon toimitus pyytää kirjoituksia seurakuntalaisilta sekä seurakuntien työntekijöiltä.
1.9.2021 9.00

Pandemiaa synkempi myrskypilvi

Mimosa Hedberg

Palasin vastikään kotiini Kathmanduun. Pandemiaa enemmän katukuvassa näkyy nyt vuotuinen monsuunikausi. Voimakkaita kaatosateita, moottoripyöriä valtavissa lammikoissa, katukoiria etsimässä suojaa temppelikatoksista.

Monsuunikausi on parasta aikaa Nepalissa: Kathmandun saasteinen ilma puhdistuu, ja luonnon vehreys puhkeaa kukoistukseensa. Elämää varjostaa kuitenkin yhä isompi myrskypilvi – ilmastonmuutos.

Tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutukset on koettu paahtavina lämpöaaltoina ympäri maailmaa, pohjoista myöten. Ilmastonmuutoksen takia köyhä Nepal on maailman neljänneksi haavoittuvin maa. Täällä monsuunisateet tulevat yhä arvaamattomimpina, kun taas kuivina kausina koetaan kuivuutta sekä metsäpaloja.

Muistan elävästi, kun keväällä hengitin maailman huonointa ilmaa Kathmandussa metsäpalojen riehuessa ympäri maata. Savun ja sumun takia näkyvyys oli nollassa, eikä Himalajan huipuista horisontissa ollut tietoakaan.

Nyt tilanne on toinen. Monsuunin ensimmäisenä kuukautena Nepalissa kuoli yli 60 ihmistä. Myös tuhot ovat massiivisia, sillä sateen takia menetetään kouluja, koteja, siltoja ja patoja.

Mieleni palaa aikaan ennen koronaa, työmatkalle nepalilaiseen syrjäkylään, jossa tapasin erään maata viljelevän isoisän. Hänen auringon uurtamasta ihostaan näki, että mies on tehnyt töitä pelloilla koko ikänsä.

Nanda Kumar Kumal myönsi ilmastonmuutoksen huolestuttavan: ”Olen siitä todella peloissani: huolehdin tulevasta sukupolvesta.”

Useat jututtamani maanviljelijät ympäri Nepalia jakavat saman huolen. Sateet ovat vaihtelevia – joko sataa liikaa, ja pellot tulvivat, tai koetaan pitkiä kuivia kausia, ja viljely on vaikeaa. Pohjoisille alueille on tullut lisää hyönteisiä, jotka vaikuttavat epäsuotuisasti satoon.

Kauhistelen voimakkaita monsuunisateita Kathmandussa, ja samalla mietin, miten ne vaikuttavat kaukana kukkuloilla eläviin ihmisiin. Huoli painaa rintaani.

Nepal ja kylien köyhät ihmiset ovat vaikuttaneet ilmastonmuutoksen syntyyn vähiten. Silti he ovat niitä, jotka maksavat seurauksista eniten. Luomakuntamme on arvoltaan mittaamaton. Meidän on kristittyinä pidettävä huolta siitä ja sen hauraimmista asukkaista.


Mimosa Hedberg on Suomen Lähetysseuran viestinnän asiantuntija Nepalista



Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Jos haluat kirjoittaa tälle palstalle , ota yhteyttä toimitus@siltalehti.fi

Tekstin aihe voi nousta arjen tapahtumasta, jostakin kokemuksesta tai muistosta, mutta yhtä hyvin kirkkovuoden ajankohdasta, mielivirrestä, lempirunosta tai itseä puhuttelevasta raamatunjakeesta. Kirjoittaja voi pohtia, mikä tänään puhuttelee, ja mihin kysymyksiin hän etsii vastauksia.