Hengen leipää

Hengen leipää on Silta-lehden sarja, johon toimitus pyytää kirjoituksia seurakuntalaisilta sekä seurakuntien työntekijöiltä.
3.5.2023

Pyhyyden harhaa vai harhailua pyhyydessä?

Leila Rautjärvi

Mikä minulle on pyhää? Aihe nousi esiin kirjoittajaryhmässäni. Koin kysymyksen vaikeaksi, määrittelyn hankalaksi. Etsin tietoa, mitä pyhyys tässä ajassa, tässä hullussa nykymaailmassa tarkoittaa. Mitä se minulle on?

Ovatko traditiot pyhiä minulle? Ehkä osa, kyllä. Kirkko ja uskonto – ehkä? Yksilönvapaus on tärkeä, ehkei silti pyhä? Taide ja kulttuuri? Tärkeitähän ne ovat, mutta eivät minulle pyhiä.

Pyhyyden ytimessä -tutkimuksen mukaan yleisimmin pyhänä pidettyjä ovat läheiset ja rakkaus, rauha, koti, lepo, turvallisuus ja ihmisarvo.

Ensimmäiseksi mieleeni tuli koti. Koti sisältää minulle juuri noita pyhiä asioita: läheisiä, rakkautta, rauhaa, lepoa, turvallisuutta, ihmisarvoakin. Koti on paitsi paikka, jossa asun, myös kokemus kotirauhasta, rakkaudesta läheisiin, turvallisuudesta.

Joskus mieleni mustina hetkinä kotioven avatessani olen kokenut tulevani turvaan, kotiin, jossa voin olla rauhassa. Tänne paha ei ulotu. Omassa kodissani ”kaukana kavala maailma”, vaikka mieli olisi matalalla. Vaikeat tapahtumat voivat uhata jopa arvoani ihmisenä – silloin oma koti antaa turvaa. Olen kuitenkin arvokas ihmisenä, minulla on oma paikka elämässä ja oma koti. Onko se pyhyyttä?

Tulee mieleen huoneentaulu: ”Parasta kaikesta on kuuluminen perheeseen. Tulo kotiin, vain astuminen sisään. Kuuluminen toinen toisilleen.”

Ajatus karkailee, pyhyys ei jätä rauhaan. Luonto ja kulkeminen luonnossa, yksin, hiljaisuudessa, voi olla minulle pyhä kokemus. Tai hyvyys, virret, lastenlasten rippijuhla, vihkiminen, hautajaiset… En tiedä, mikä on eniten pyhää, en ehkä ymmärrä. Ehkä palaan harhailemaan pyhän poluille?

Pyhyys tuntuu olevan käsitteenä suuri, määrittelemätön, mysteeri. Se pakenee järkeilyä, rajauksia tai sanoja. Jokainen saa lähestyä pyhyyden teemaa omasta näkökulmastaan.

Pyhän määrittely on minulle, yksinkertaiselle ihmiselle vaikeaa. Parasta, etten selitä. Vain tunnen. Mikä tuntuu olevan minulle pyhää, se olkoon pyhää. Koti, uskonto, isänmaa. Kieli, kulttuuri ja luonto. Terveempi maapallo. Siinä pallolla pieni ihmisen kokoinen pläntti, jossa elää ja hengittää. Elämä. Pyhä hetki. Minulle.

Kaikkea ei tarvinne osata, selittää tai määritellä!

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva tuomiokirkkoseurakuntalainen. Hän sai olla mukana viidellä vuosikymmenellä kehittämässä työyhteisöjen parempaa arkea. Kirjoittaessaan ja valokuvatessaan ympäristöä hän pohdiskelee elämää.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Jos haluat kirjoittaa tälle palstalle , ota yhteyttä toimitus@siltalehti.fi

Tekstin aihe voi nousta arjen tapahtumasta, jostakin kokemuksesta tai muistosta, mutta yhtä hyvin kirkkovuoden ajankohdasta, mielivirrestä, lempirunosta tai itseä puhuttelevasta raamatunjakeesta. Kirjoittaja voi pohtia, mikä tänään puhuttelee, ja mihin kysymyksiin hän etsii vastauksia.