Hengen leipää
Ylistys toisesta välittämiselle
Kuulun Taru Sormusten herrasta -fantasiasadun tulkinta Tampereella on hengellinen kokemus. Nelituntinen spektaakkeli perustuu J. R. R. Tolkienin samannimiseen kirjatrilogiaan, jota tekijä kuvasi kristillisimmäksi teoksekseen.
Nimi viittaa pahisjohtaja Sauroniin, joka Valtasormuksella tahtoo valloittaa Keski-Maan. Sormus on joutunut hyviksille, eikä sen pahaa lietsova taikavoima ole kadonnut. Päähenkilö, joka perii sormuksen sedältään, valitaan viemään sormus Tuomiovuoreen tuhottavaksi. Kristukseenkin verrattu Frodo suorittaa maailmankaikkeudelle merkittävän, vaarallisen tehtävänsä kera uskollisen, kirkasotsaisen ja viisaan toveriryhmän.
Kristillinen etiikka auttaa tunnistamaan oikean väärästä, ja sormusvaelluksella eettiset valinnat ovat pakahduttavan työläitäkin. Ahneus ja heikkous aiheuttavat kilvoittelua, sillä kiusaus saada valta omiin käsiin on toisinaan hyvää tahtoa suurempi. Silloin voi joutua tulisilmän hotkaisemaksi.
Hyvisten joukon tahtotila on silti yhtenäinen. He huolehtivat toisistaan taistellen tulihornaa ja vihaa vastaan. Tulen suuri määrä esityksessä tuo mieleen niin ikuisen tulen kuin helvetinkin.
Tolkien sanoi, että teos heijastaa hänen harrasta roomalaiskatolilaisuuttaankin. Viisas Gandalf-velho kuolee ja ylösnousee, joten hän lienee pyhimys. Muitakin vertauskuvallisia ja raamatullisia elementtejä on, kuten alkuräjähdys, yksi omena, yhdestoista hetki, lähestyvä tuomio, murtunut miekka sekä kylä, jota vallataan.
On myös vedenpaisumus, johon mustat ratsastajat katoavat – kuin Mooseksen halkaisema meri. On ystävyyden vaaliminen ja haltioiden lembas-leipä, jossa piilee voimaa kuin ehtoollisessa. On laivue, joka vetää ylimykset rajan taa, ja versova puu kaiken keskellä, jonne maalliset kiipeävät yhdessä.
Kun paha silmä tuijottaa kohti yläpuolelta tulessa liekehtien, ja kun näyttämölle lasketaan hohtavia linnoja ja koteja, vakuuttuu, että tämä kahtiajako on universumin todellisuus. Taivastie on valittavissa.
Näytelmäkirjailija, toimittaja ja muusikko, joka tykkää uida avovesissä
Tampereen Teatteri, Tampere Filharmonia, Sorin Sirkus, Teatteri Neo: Taru Sormusten herrasta Tampere-talossa 21.9. asti ja 18.12.24−11.1.2025