Pääkirjoitus

9.1.2019 11.00

Armoa ja toivoa

Vuoden vaihtuessa meillä ihmisillä on taipumus tarkastella elettyä vuotta ja tehdä siitä havaintoja. Mitä maailmalla tapahtui vuonna 2018, ja millaisia johtopäätöksiä siitä voi tehdä tulevaa vuotta ajatellen?

Valitettavasti maailma ei säästynyt viime vuonnakaan sodilta ja nälänhädältä, luonnonkatastrofeista puhumattakaan. Ilmastonmuutos on sekin vääjäämätön tosiasia, joka aiheuttaa jo nyt kärsimystä ihmisille ja muille maapallon eliöille. Kotimaan surullisimpia uutisia olivat monet väkivallanteot ja hyväksikäyttötapaukset.  

Maailma ei todellakaan ole täydellinen, mutta se on kuitenkin parempi paikka kuin monet meistä tajuavat. Näin toteaa ruotsalainen tiedemies Hans Rosling teoksessaan Faktojen maailma (Otava, 2018).

Kirjailijan mukaan maailma on vauraampi kuin koskaan. Köyhyyden puolittamisessa on onnistuttu, ja koulunkäynnin aloittaneita tyttöjä on yhtä paljon kuin poikia.

Laskusuunnassa ovat myös orjuus, isorokko, lapsikuolleisuus, hiv-infektiot, öljyvuodot, ydinaseet, kuolemanrangaistukset, sotien kuolonuhrit, lyijybensan käyttö ja otsonikato.

Hyvässä nousussa taas ovat rokotukset, lukutaito, viljasadot, luonnonsuojelu, naisten äänioikeus ja tutkitun tiedon määrä.

Myös tässä lehdessä haastateltu piispa emerita Irja Askola on huomannut, että suomalaiset eivät aina ymmärrä, kuinka hyvässä maassa me elämme. Ilmapiiri on ihmeen kielteinen.

Hän kannustaa meitä tekemään hyvää ja miettimään, miten kristillisyys voisi toteutua arjessamme. ”Myönteisyys syntyy yleensä siitä, että tekee toiselle jotakin hyvää. Hyvän tekeminen kannattaa aina.”

Askola kehottaakin meitä suomalaisia myös puhumaan toisistamme hyvää. Se kannattaa ottaa vaikka päivittäiseksi tavaksi. ”Tuollainen puhehan tuottaa hyviä asioita ja voimaannuttaa meitä kaikkia, toteaa hän.” Askola haluaa kannustaa meitä erityisesti rohkaisemaan nuoria. 

Irja Askola on oikeassa. Uhkien sijaan on mahdollisuuksia. Paljon on vielä tehtävissä siinä, miten kohtelemme toisiamme sekä miten toimimme lähimmäistemme ja koko maailman hyväksi.

Toisiamme tukemalla ja esirukouksin kannattelemme myös niitä ihmisiä, jotka ovat kohdanneet suuren surun tai kärsivät esimerkiksi taloudellisista vaikeuksista tai päihderiippuvuudesta. Elämä on arvaamatonta. Jokainen meistä voi silmänräpäyksessä joutua tilanteeseen, joka muuttaa loppuelämämme ja tulevaisuutemme. Myötäeläminen ja toivo paremmasta huomisesta kuuluvat meille kaikille.

Voimme osallistua maailman rauhantyöhön ja nälänhädän lievittämiseen monien luotettavien avustusjärjestöjen kautta. Jokainen voi tarkastella omaa elämäntapaansa ja tehdä korjausliikkeitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja ympäristön suojelemiseksi.

Yhteistyötä, armoa ja toivoa uuteen vuoteen!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970