Pääkirjoitus

4.11.2020 8.00

Avioliittokysymys on ratkaistava

Kirsi Airikka

Evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitys on noussut tänä syksynä jälleen keskustelun aiheeksi.

Korkein hallinto-oikeus antoi syyskuussa ratkaisun asiassa, joka koski varoituksen antamista Oulun hiippakunnan papille samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä. Päätöksen mukaan tuomiokapitulilla oli oikeus antaa papille varoitus.

Asian käsittely kirkossa ja mediassa on jatkunut sen jälkeen, koska myös piispainkokous antoi lausuntonsa asiasta lokakuussa.   

Se totesi, että KHO:n päätös selkiyttää samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä koskevaa oikeudellista tilannetta. Päätös myös vahvistaa sen, että kirkolla on uskonnollisena yhdyskuntana itsenäinen oikeus päättää, vihkiikö se avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja vai ei.

On kuitenkin syytä harkita pidättyväisyyttä seuraamusten määräämisessä, toteavat piispat.

Tämän lehden haastattelussa arkkipiispa Tapio Luoma pitää parhaana ratkaisua, jossa kirkko säilyttää nykyisen avioliittonäkemyksensä, mutta antaa papeille mahdollisuuden vihkiä kirkolliseen avioliittoon myös samaa sukupuolta olevat parit.

Sateenkaaripapit-ryhmittymä arvelee, että samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen lisääntyy. Enemmistö papeista myös kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä kirkossa.  

Avioliittokysymys on ratkaistava pian. Muutoin kirkko menettää uskottavuutensa toimijana yhteiskunnassa.   

Myös Naisteologit-yhdistyksen mukaan avioliittokeskustelussa on edetty päätöksenteon aikaan. Sen mukaan avioliitto ei ole uskon kysymys, vaan yhteiskunnallinen instituutio.

Kirkon on toimittava kirkkojärjestyksen mukaisesti siten, että jokaisella rippikoulun käyneellä kirkon jäsenellä on oikeus kaikkiin kirkon pyhiin toimituksiin. Kun muutoin toimitaan tasa-arvoisesti, vihkimisen syrjivät käytänteet antavat ristiriitaisen kuvan kirkon arvoista. Ne ovat myös omiaan etäännyttämään jäsenistöä.  

Monien ihanteena on kirkko, joka on kaikille saavutettava yhteisö. Se välittää Jumalan rakkauden sanomaa ja armoa, eikä ole rangaistuksia jakava instituutio. Kirkon tulisi olla uskottava yhteistyökumppani, joka kykenee päätöksentekoon, ja joka on valmis rakentamaan yhteiskuntarauhaa.

Toivoa siis sopii, että avioliitto on kirkolliskokouksen asialistalla toukokuussa. Kun kysymys on ratkaistu, on aika keskittyä muihin tärkeisiin tehtäviin. Kirkon tulee antaa ihmisille eväitä olla kristitty itselleen merkityksellisellä tavalla sekä tarjottava tukea, apua ja turvaa.  

Tärkeitä ovat ihmisoikeuskysymykset, joihin avioliittokin kuuluu: on puolustettava kaikkien ihmisarvoa ja taisteltava eriarvoistumista vastaan. Kirkon ytimessä on myös ilmastonmuutoksen ehkäiseminen.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970