Pääkirjoitus

7.9.2022

Hävikillä on monia vaikutuksia

Kirsi Airikkka

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 12.–18. syyskuuta. Kuluttaja-lehden alulle panema teemaviikko ei voisi olla ajankohtaisempi tänä syksynä, kun hinnat nousevat nousemistaan, ja inflaatio vain pahenee. Meillä ei ole varaa hävikkiin – monestakaan syystä.

Tilastokeskuksen kuluttajahinta­indeksin mukaan hinnat olivat Suomessa kesä- ja heinäkuussa 7,8 prosenttia korkeammat kuin vuosi sitten. Polttoaineen hinta on vaihdellut kesän aikana, mutta sähkön ja ruuan hintojen kallistuminen on edelleen kasvattanut kotitalouksien menoja.

Ruokahävikin vähentämiseen kannattaa kiinnittää entistä enemmän huomiota ilmastonmuutoksen takia ja säästösyistä. Hävikkiä syntyy elintarvikeketjun kaikissa vaiheissa, mutta eniten kotitalouksissa. Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitaloudet heittävät Suomessa ruokaa roskiin yli sata miljoonaa kiloa vuodessa. Henkilöä kohden se tekee keskimäärin 25 kiloa vuodessa.

Ruuantuotannolla ja kulutuksella on merkittävä vaikutus ympäristön tilaan ja luonnonvarojen käyttöön. Tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta.

Myös teollisuuden, kaupan ja ravintoloiden ruokahävikki on huomattavaa. Sitä pystytään onneksi vähentämään ruoka-aputoiminnan ansiosta. Samalla tukea saavat vähävaraiset ihmiset, jotka kamppailevat toimeentulo-ongelmien kanssa.  

Tampereen seurakuntien Ruokapankki ja sen ruokajakelua hoitavat yhteistyökumppanit ovat jakaneet tänä kesänä noin 13 000–14 000 avustusta kuukaudessa. Viime vuonna avustusten määrä oli 12 500 kuukaudessa.

Ennusmerkit näyttävät, että ruokajonot vain kasvavat syksyllä, sillä hintojen ja kustannusten nousu tullee kasvattamaan apua hakevien määrää.

Lahjoituksena saatua hävikkiruokaa hyödynnetään tehokkaasti myös Tampereen seurakuntien Kierto-ravintolassa ja muissa yhteisöruokailuissa, joissa tarjotaan vähävaraisille ihmisille toistakymmentä ruokailua viikossa ympäri kaupunkia. Aterian saa ostaa edulliseen hintaan tai sen voi nauttia maksutta. 

Ruoka-avun tarvitsijoiden määrä on nykyisin niin suuri, että hävikkiruoka ei enää riitä. Kun Euroopan Unionin ruoka-apu ruokapankeille taannoin loppui, ruokaa on nykyisin myös ostettava avustuskasseihin.

Onneksi ruoka-avun tueksi on Tampereella järjestetty monenlaisia keräyksiä ja tilaisuuksia, joissa iso joukko ihmisiä on lahjoittanut rahaa vähävaraisten ihmisten auttamiseen. Heitä voi jälleen tukea esimerkiksi tekemällä ostoksia sunnuntaina 11. syyskuuta Keskustorin Peräkonttikirppiksellä.

Ruokapankki myös ottaa vastaan elintarvike- ja hygieniatuotelahjoituksia sekä taloudellista tukea keräystilille.

Elämme monella tavalla vaikeita aikoja. Erityisesti silloin on yhdessä pidettävä huolta vähävaraisista ja apua tarvitsevista lähimmäisistämme.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970