Pääkirjoitus

1.2.2023

Hyviä tekoja ja merkityksellisyyttä

Kirsi Airikka

Sillan kolumnisti, kirkkohallituksen sosiaalietiikan asiantuntija Liisa Björklund kertoo tässä lehdessä kirkon tulevaisuusselonteosta, jota hän oli itse tekemässä viime vuonna.  

Siunausten signaalit kokosi yli 160 ihmisen kokemuksia siitä, millä asioilla on merkitystä ihmisten arjessa. Selonteko aloitti vilkkaan keskustelun kirkon päättäjien keskuudessa ja herätteli kysymään, miten kirkko voisi luoda merkityksellisen yhteyden ihmisiin myös tulevaisuudessa.

”Vaikka kirkossa on viime vuosikymmenen aikana tuijotettu laskevia käyriä ja niukkenevia resursseja, oli tulevaisuusselonteon viesti kirkolle selvä: Kirkkoa tarvitaan enemmän kuin aikoihin”, kirjoittaa Björklund.

Tämä on vahva viesti, ja ajatukseen on helppo yhtyä. Kirkko on turvallinen yhteisö, joka kulkee ihmisen rinnalla kehdosta hautaan sekä tarjoaa hengellistä ravintoa – jos hän vain itse niin haluaa. Myös kirkon tukea sekä sanomaa lähimmäisenrakkaudesta ja armosta tarvitaan joka päivä.

Kirkko, sen arvomaailma ja toiminta sisältävät paljon asioita, jotka voivat tarjota merkitystä ihmisten elämään. Hyviä esimerkkejä löytyy kosolti Tampereen seurakuntienkin toiminnasta.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra julkaisi Megatrendit-selvityksensä tämän vuoden alussa. Se muistuttaa, että meillä on edelleen kiire turvata luonnon kantokyky, tarttua hyvinvoinnin haasteisiin ja vahvistaa osallisuutta.

Muutosten uhkaavuudesta huolimatta kannattaa kiinnittää huomiota mahdollisuuksiin sekä tekoihin, jotka vievät kohti toivottua tulevaisuutta. Tämä voi tuoda toivoa ja toimijuutta synkässä ja epävarmassa ajassa.

Tampereen seurakunnissa on tehty pitkäjänteistä ympäristötyötä jo monta vuosikymmentä ja sitouduttu kirkon, Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan ilmastotavoitteisiin. Työ jatkuu, sillä yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi viime viikolla Tampereen seurakuntayhtymän ympäristöohjelman vuosiksi 2023–2025.

Hyviä asioita todella tapahtuu, ja hyviä tekoja tehdään joka päivä. Ruokapankin kummit -keräys tuotti 150 000 euroa vähävaraisten tamperelaisten auttamiseen. Yksityisten lahjoittajien ohella merkittävä joukko yrityksiä haluaa kantaa yhteiskuntavastuuta ja tehdä yhteistyötä Tampereen seurakuntien kanssa.  

Hyvyyden voimasta kertoo myös 5. helmikuuta alkava Yhteisvastuukeräys, joka viime vuoden tapaan tukee nuoria sekä Suomessa että Keniassa. Keräysvarat eivät karttuisi, jos suuri joukko vapaaehtoisia ei tuntisi työtään merkitykselliseksi.   

Paastonaika alkaa helmikuun lopulla, ja silloin on jälleen hyvä mahdollisuus kääntää katse lähimmäiseen. Kukin voi pohtia, mistä voisi itse luopua ja kuinka voisi tehdä hyviä tekoja muiden ihmisten ja ympäristön hyväksi. Uskon vakaasti, että se lisää merkityksellisyyttä myös ihmisen omassa elämässä.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970