Pääkirjoitus

4.9.2019 9.00

Hyvinvointia luonnosta

Kirsi Airikka

Syksyn työkausi on alkanut, ja ihmiset ovat palanneet levänneinä lomiltaan kouluihin ja työpaikoille. Lomailuakin tärkeämpää kuitenkin on, että huolehdimme omasta jaksamisestamme ja hyvinvoinnistamme arjessa, päivittäin.

Ihmisten elämä on nykyisin varsin kiireistä, mutta omaa ajankäyttöä voi kuitenkin myös jonkin verran hallita. Näin vakuuttaa hyvinvointivalmentaja Jutta Larm, jonka haastattelu julkaistiin elokuun Sillassa.

Yksi vinkki on ruutuajan rajoittaminen. Vietämme valtavasti aikaa älypuhelimen, tietokoneen ja television ääressä. Tuntuu siltä, että sekä lapset että aikuiset tarvitsisivat nykyisin selkeitä rajoja ruutuajan kontrolloimiseen.

Kannattaa miettiä, mihin oma aika oikeasti hurahtaa, ja miten elämää voisi rytmittää siten, että esimerkiksi liikunnalle jäisi riittävästi aikaa.

Liikunnan – ja etenkin luonnossa oleskelun– merkitystä ei voi liikaa korostaa, kun puhutaan ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Luonnossa liikkuminen edistää työhyvinvointia, todetaan Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tehdyssä tutkimuksessa, jonka tulokset julkaistiin elokuussa.

Tutkimuksessa havaittiin, että lähes päivittäin luonnossa ulkoilevat työntekijät kokevat olevansa tarmokkaita ja omistautuneita työssään. Sekä luonnossa ulkoilun määrällä että säännöllisyydellä niin vapaa-ajalla kuin työaikanakin näyttäisi olevan merkitystä työssäjaksamiseen.

Me suomalaiset olemme hyvin etuoikeutetussa asemassa, sillä maassamme luontoympäristö on poikkeuksellisen hyvin saavutettavissa useisiin muihin maihin verrattuna.

Tutkijat suosittelevatkin työnantajien lisäävän luontoympäristön hyödyntämistä työhyvinvoinnin voimavarana. Osan työpalavereista voi kenties toteuttaa kävelykokouksina ulkoilmassa. Kävely vauhdittaa luovaa ajattelua, kertoo Stanfordin yliopiston tutkimus vuodelta 2014.

Jo yksi ulkona pidetty oppitunti viikossa olisi hyväksi sekä oppilaille että opettajille, kertoo puolestaan walesilaisissa alakouluissa toteutettu Swansean yliopiston tuore tutkimus. (Helsingin Sanomat 15.8.2019)

Meillä tamperelaisilla on runsaasti metsiä ja järviä lähellämme. Luonnon hyvää tekevistä vaikutuksista voi halutessaan nauttia päivittäin. 

Erityisesti voi iloita Kintulammin luonnonsuojelualueesta, joka on Teisko–Aitolahden maisemissa sijaitseva hieno luonto- ja retkikohde.

Kintulammi sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta. Tänä syksynä myös autottomien on mahdollista päästä retkeilemään Kintulammille, sillä Luontonysse kuljettaa retkeilijöitä Kortejärven P1-parkkiin syys- ja lokakuun ajan viikonloppuisin.   

Tampereen seurakuntien pyhiinvaellusreitit tarjoavat nekin hyvän mahdollisuuden palautumiseen, virkistymiseen ja hiljentymiseen.

Antoisia luontoretkiä ja pirteätä syksyä Sillan lukijoille!

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Älä täytä
 * Hyväksyn antamieni tietojen käsittelyn tietosuojaselosteen mukaisesti.
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970