Pääkirjoitus

28.2.2017 15.22

Keskustelu avioliitosta jatkuu

Kirsi Airikka

Sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan Suomessa tänään 1. maaliskuuta. Vaikka laki hyväksyttiin eduskunnassa jo joulukuussa 2014, keskustelu asiasta on vasta hiljattain alkanut evankelis-luterilaisessa kirkossa.

Kirkossa toki myönnetään, että keskustelua on viivytelty. Avioliittokysymys on vaikea, ja se jakaa kirkkoa. Isoja kysymyksiä on paljon. On pohdittava, miten kirkon avioliittoteologia vastaa nykyajan haasteisiin, ja miten kirkko suhtautuu uudenlaisiin tilanteisiin, joissa sen jäsenet elävät.

Samalla, kun voimme iloita, että uusi avioliittolaki takaa tasa-arvon ja ihmisoikeudet samaa sukupuolta oleville aviopareille, herää kysymys, miten kirkko palvelee ja kutsuu luokseen näitä ihmisiä.

Tosiasia on, että avioliittokysymys herättää tällä hetkellä paljon kipua ja monenlaisia tunteita.

Toisten mielestä Jumalan siunaus ja avioliitto kuuluvat kaikille ihmisille. Heidän mielestään kirkon olisi tuettava samaa sukupuolta olevia pareja ja sateenkaariperheitä, jotka haluavat sitoutua elämään yhdessä ja pitää huolta toisistaan. Tärkeintä tälle ryhmälle on, mitä Raamattu opettaa lähimmäisenrakkaudesta.

Joidenkin mielestä taas ratkaisevaa on, mitä Raamattu kirjaimellisesti opettaa avioliitosta. Heidän mukaansa Jumala on tarkoittanut avioliiton vain miehelle ja naiselle. Homoseksuaalisuuden toteuttamista pidetään syntinä.

Näiden mielipiteiden väliin mahtuu vielä iso kirjo mielipiteitä ja erilaisia raamatuntulkintoja. Surullista onkin, että Raamattu sekä yhdistää että erottaa.

Selvää on, että kirkon tulee jossakin vaiheessa ratkaista, onko kirkon avioliittokäsitystä tarpeen muuttaa.

Samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä kannattaa täysin tai osittain 48 prosenttia suomalaisista. Suomalaisten mielipiteitä avioliitosta selvitettiin Gallup Ecclesiastica -kyselyssä syksyllä 2015. Kirkon tutkimuskeskuksen teettämän tutkimuksen toteutti Taloustutkimus.

Kirkon jäsenistä 45 prosenttia on sitä mieltä, että kirkon tulisi vihkiä avioliittoon samaa sukupuolta olevia ihmisiä. Suomalaiset eivät kannata vihkioikeudesta luopumista. Siihen suhtautui myönteisesti vain 17 prosenttia suomalaisista.

Vaikka avioliittokysymys on vaikea, moni uskoo, että kirkko ei hajoa tässäkään myllerryksessä. He ajattelevat, että kirkossa tulee olla tilaa myös avioliitosta eri tavalla ajatteleville.

Armollisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä on harjoiteltu myös Tampereen seurakunnissa, joissa on järjestetty kunnioittavan kuuntelun tilaisuuksia. Niissä työntekijät jakavat näkemyksiään ja kuuntelevat toisiaan ilman yksimielisyyden vaatimusta.

Asiallinen keskustelu samaa sukupuolta olevien ihmisten avioliitoista jatkuu myös Sillassa.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970