Pääkirjoitus

3.5.2017 12.43

Kirkko rakentaa ihmisten Tamperetta yhteistyössä

Kirsi Airikka

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther naulasi kuuluisat teesinsä kirkon oveen Wittenbergissä, Saksassa. Sen kunniaksi vietetään maamme seurakunnissa reformaation juhlavuotta.

Kun samana vuonna juhlitaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä, on mielenkiintoista pohtia, mikä merkitys kristinuskon uudistuksella on ollut meille suomalaisille.

Tässä toukokuun Sillassa kolme asiantuntijaa tarkastelee ja avaa luterilaisuuden merkitystä suomalaisille kiinnostavalla tavalla. Heidän mukaansa luterilaisuus on niin syvällä suomalaisissa ja koko yhteiskunnassa, ettei sen vaikutuksia tule aina edes erikseen ajatelleeksi.

Reformaation ansiosta suomalaiset saivat kuunnella sanaa messussa äidinkielellään. Kirkko myös opetti meidät lukemaan, mikä merkitsi valtavaa sivistystason nousua. Näin uskon uudistus on jopa luonut suomen kielen ja antanut suomalaisille identiteetin.

Luterilaisuus on myös synnyttänyt sosiaaliturvan ja hyvinvointivaltion. Kirkko opetti huolehtimaan lähimmäisestä, kaikkein heikoimmista.

Diakoniatyö ja vähävaraisten auttaminen on aina ollut kirkon ytimessä. Seurakuntien ruoka-avun piirissä oli viime vuonna yhteensä noin 106 000 ihmistä Suomessa. Heistä suurin osa on yksinhuoltajia, pienituloisia, perustulon varassa eläviä, osa-aikatyötä tekeviä ja pienellä eläkkeellä kituuttavia ikäihmisiä.

Vuoden aikana seurakuntien yli 300 jakelupisteessä jaettiin 104 570 ruokakassia ja tarjottiin yli 11 000 ateriaa. Tampereen seurakuntien Ruokapankista jaettiin viime vuonna 20 378 ruokakassia ja 950 joulukassia.

Nämä esimerkit osoittavat, että kirkko on voimakkaasti läsnä suomalaisessa maisemassa ja ihmisten arjessa sekä oman kulttuurisen identiteettimme muotoutumisessa.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja kirkolliset järjestöt ovat vahvoja yhteiskunnallisia vaikuttajia maassamme. Toki moni toivoo, että kirkko osallistuisi vieläkin kuuluvammin yhteiskunnalliseen arvokeskusteluun.

Tampereen seurakunnissa on viime vuosina panostettu merkittävästi seurakuntatyön kehittämiseen ja yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa. Tavoitteena on rakentaa hyvää tamperelaisuutta yhdessä esimerkiksi Tampereen kaupungin, yritysten ja järjestöjen kanssa.

Voimavarojen yhdistäminen on kaikkien etu. Näin voimme tehokkaammin auttaa muun muassa syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä, kotouttaa maahanmuuttajia, torjua ihmisten yksinäisyyttä kotikaupungissamme sekä lievittää monella tavalla ihmisten hätää myös maailmalla. 

Helatorstaina Tampereen seurakunnissa muistetaan reformaation merkkivuotta monin tilaisuuksin. Kaupungissa järjestetään muun muassa useita messuja, jotka juhlistavat uskon uudistusta keskiaikaisessa hengessä. Seurakuntien ohella tekemisessä ja toteuttamisessa on mukana iso joukko kaupungin muita toimijoita. Tule sinäkin mukaan!


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Airikka Kirsi
Kirsi Airikka, päätoimittaja Silta-lehti kirsi.airikka@evl.fi p. 050 381 0970